Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOPREZNI U posljednjih deset dana u županiji je izbilo desetak požara

Vatra gutala šume i voćnjake

21.04.2009.
u 17:26

U posljednjih je 10 dana u Varaždinskoj županiji zbog neopreza i nemara izbilo desetak požara. Gorjela je šuma kod Podruta, na koju se proširio požar zbog vjetra, a 27-godišnjak je palio na zapuštenoj parceli suhu travu i drugo bilje.

Požar je zahvatio i šumu kod Varaždinskih Toplica kada je 28-godišnjak ložio roštilj, a najveću površinu zahvatio je požar u Kameničkom Podgorju, u kojem su izgorjeli na oko 25 hektara nisko raslinje i borova šuma, nakon što se požar s voćnjaka proširio na obronke Ravne gore.

- Takav požar, ali većih razmjera, izbio je i prije nekoliko godina na istom mjestu, a i krivci za izbijanje požara su uglavnom isti. No tada se požar proširio čak do planinarskog doma. Izbio je zbog neopreza, i to kada je bilo vjetrovito. Ljudi dovoljno ne pripreme mjesto na kojem spaljuju korov. Trebali bi izolirati mjesto od raslinja kako se požar ne bi širio.

Ove je godine zabilježeno manje požara nego lani u isto doba, ali oni koji su izbili bili su veći nego lani. Čak ih je trećina izbila na zgradama, i to zbog neispravnih dimnjaka peći na kruta goriva, zbog neodržavanja dimnjaka i dotrajale konstrukcije, neispravnih električnih instalacija te dječje igre - kazao je Ivan Kutnjak, inspektor zaštite od požara i eksploziva Policijske uprave Varaždinske županije.

Požari na otvorenom najčešće izbijaju od veljače do travnja, kada se čiste voćnjaci i vinogradi, a kulminiraju pred Uskrs. Nakon toga požari su rjeđi jer bilje ozeleni i nije zapaljivo kao suho. No ponovno su česti u srpnju i kolovozu zbog suhog terena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije