Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavljen prosvjed

Vatikan: Otkriveni su novi tragovi u slučaju djevojke koja je nestala prije 40 godina

FILE PHOTO: Pietro, brother of Emanuela Orlandi holds a banner with her picture in front of St. Peter square as Pope Benedict XVI leads the angelus prayer
STRINGER ITALY/REUTERS
22.06.2023.
u 18:16

Brojne su teorije o Emanuelinu nestanku - od nagađanja da je povezan sa zavjerom o ubojstvu pape Ivana Pavla preko informacija po kojima ju je otelo rimsko podzemlje do optužbi da je bila žrtva pedofilske svećeničke skupine.

Vatikanski tužitelj u četvrtak je rekao da su otkriveni novi tragovi "vrijedni daljnje istrage" u slučaju vatikanske učenice Emanuele Orlandi koja je nestala prije 40 godina. Petnaestogodišnja Emanuela, kći vatikanskog zaposlenika laika, nije se vratila kući 22. lipnja 1983. nakon glazbenog sata flaute u Rimu. Tada je s obitelji živjela u Vatikanu. Njezin nestanak jedan je od najdugotrajnijih talijanskih misterija.

Slučaj je ponovno privukao pozornost u svijetu nakon što je krajem prošle godine objavljena Netflixova serija pod nazivom "Vatican Girl". Glavni vatikanski tužitelj Alessandro Diddi u siječnju je objavio da ponovno otvara raniju, neuvjerljivu vatikansku istragu, pošto je naslijedio dosjee od svojega prethodnika koji je u međuvremenu umirovljen. U četvrtak je izvijestio da su članovi njegova tima pregledali sve dostupne im dokaze i da su razgovarali s ljudima koji su prije 40 godina radili u "određenim uredima". Oni su im "potvrdili dijelove u istrazi koji su bez sumnje vrijedni njezina nastavka", kazao je.

Diddi je rekao i da je nedavno predao podatke o svojim otkrićima talijanskim tužiteljima kako bi mogli odlučiti što je u ovom slučaju najbolje učiniti. Vatikan je odlučio da Diddi nastavi s daljnjom istragom slučaja te je u priopćenju istaknuo da je svjestan dugogodišnje patnje djevojčičine obitelji. Papa Franjo javno je u travnju kritizirao brata Emanuele Orlandi, nakon što je na državnoj televiziji pustio audio snimku navodnog kriminalca koji je rekao da su djevojke dovođene u Vatikan kako bi ih ondje zlostavljali i da je tadašnji papa, Ivan Pavao II., znao za to.

POVEZANI ČLANCI:

Pietro Orlandi, brat nestale djevojčice u četvrtak je najavio održavanje prosvjeda na Trgu svetoga Petra u nedjelju, kada Franjo bude dijelio svoj tjedni blagoslov vjernicima. "Svima sam rekao da sa sobom ponesu Emanuelinu fotografiju", rekao je za radio RAI. "Činim to jer se doista nadam da papa može izgovoriti neke poticajne riječi koje pobuđuju nadu." Brojne su teorije o Emanuelinu nestanku - od nagađanja da je povezan sa zavjerom o ubojstvu pape Ivana Pavla preko informacija po kojima ju je otelo rimsko podzemlje do optužbi da je bila žrtva pedofilske svećeničke skupine.

>> VIDEO Sve manje vremena preostaje za spas turista iz podmornice

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije