Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Kantu hvala"

Varoufakis: Njemačka vraća nadu da Europa nije izgubila dušu

Varoufakis
Foto: Reuters/PIXSELL
17.09.2015.
u 16:56

Vrijeme je da Njemačka proširi svoje moralno vodstvo i na eurozonu i vodi politiku koja će dati razumne rezultate, pozvao je.

"Njemačka se iskazala u izbjegličkoj krizi, probudila nadu da europska duša ipak nije izgubljena i preuzela moralno vodstvo u Europi, dok su druge zemlje spektakularno pale na povijesnom ispitu ponašajući se odvratno, dižući ograde, zaustavljajući vlakove i svađajući se tko će koliko izbjeglica primiti", napisao je za portal Social Europe bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis. On temelj njemačke velikodušnosti, koja je, kaže, zahvatila i inače mizantropske tabloide, vidi i u "najvećem njemačkom daru čovječanstvu, filozofiji Immanuela Kanta".

Kant u kategoričkom imperativu govori o djelovanju na način koji može biti univerzalno primjenjiv, neovisno o posljedicama – ističe bivši ministar.

– Ne primate ih zato što očekujete korist, nego zato što činite pravu stvar i što to stvara dobar osjećaj – piše, ali ističe i kako su velike ekonomske koristi od dolaska imigranata vidljive kroz povijest, a i danas su najprosperitetnije zemlje SAD, Kanada, Australija, u koje dolaze useljenici.

Međutim, Europa je povrijedila vlastitu dušu u srpnju kad je vođi male Grčke zaprijetila izbacivanjem iz eurozone ne pristane li na program u koji nitko, pa ni kancelarka, nije vjerovao. Grčka je gurnuta dublje u crnu rupu i ostala je beznadno nereformirana. Vrijeme je da Njemačka proširi svoje moralno vodstvo i na eurozonu i vodi politiku koja će dati razumne rezultate, pozvao je.

>> Lijevo krilo izašlo iz Syrize, izvjesni su novi izbori

>> Varoufakis: Moja je majka bila teroristica krajnje desnice

Komentara 2

NO
notthatperson
19:16 17.09.2015.

E da zaboravih napomenuti za bogate arapske zemlje - primljenih izbjeglica 0, ali bitno da postoje fondovi za placanje putovanja imigrantima u Europu, bitno da se djeca koriste kao 'zivi stit' i za poziranje okolo po medijima i naravno bitno da je od 8900 imigranata koji su danas usli U RH registrirano znatno manje (znaci hodaju po drzavi kako im se prohtje), a od onog sto je registrirano je 1527 (70%) muškaraca, 315 žena (14,5%) i 312 djece (14.5%).

NO
notthatperson
18:55 17.09.2015.

Koja notorna glupost. Pa da, Kanta su Nijemci doslovno primijenili i u nacizmu - ''djelovanje na nacin koji je univerzalno primjenjiv, bez obzira na posljedice'' , pa su to poslije komunjare samo nastavile. O kakvim to integracijama Varoufakis prica? SAD, Kanadu i Australiju nije izgradio islam nego zapadnoeuropska kultura u puno vecem dijelu.. Pogledajte si tamo one bogate arapske zemlje kako su si uredili civilizaciju - ljudska prava 0, vjerska prava 0, svi imigranti i sljakeri su im robovi i mogu samo crknuti na bausteli.. mogao bi koji novinar ici provjeriti koliko se mrtvackih kovcega vraca u Nepal svaki dan zracnim linijama.. jer ti muskarci tamo rade dok se ne sruse i ne umru a onda im se tijela samo bace nazad, da slucajno ne zagade tlo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije