Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK

Vanđelićeva Republika protiv Turudića na čelu DORH-a: 'Neka Vlada jednom odabere po stručnosti, a ne podobnosti'

Zagreb: Damir Vanđelić s izabranim vodstvom predstavio je plan i program novoosnovane stranke "Republika"
Foto: Luka Batelic/PIXSELL
1/22
05.01.2024.
u 16:51

"Među prijavljenim kandidatima je i Ivan Turudić, sudac koji gotovo cijeli profesionalni život napreduje na krilima politike. Politika ga je stvorila, unapređivala i njegovala do te mjere da si, kao sudac jednog suda, daje za pravo davati političke izjave, vrijeđati predsjednika države i stvarati si publicitet koji, u najmanju ruku, ne priliči funkciji suca", poručili su.

Stranka Republika prokomentirala je moguće imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Ne slažu se, kako pišu u priopćenju za medije, s njegovim imenovanjem jer smatraju da je Turudić politički pristran i sklon skandalima. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Zagreb: Damir Vanđelić s izabranim vodstvom predstavio je plan i program novoosnovane stranke "Republika"
1/22

- Stranka Republika, na čelu s Damirom Vanđelićem, oštro se protivi igrokazu oko imenovanja čelnika DORH-a te ga smatraju izuzetno lošim po hrvatsko pravosuđe, demokratski sustav i trodiobu vlasti kao ustavnu kategoriju. Republika se zalaže za preoblikovanje institucija kako bi odražavale najviše standarde pravde, moralnosti i nepristranosti. U programu stranke je neposredni izbor Državnog odvjetnika putem izravnih izbora, što bi predstavljalo značajan korak prema ostvarenju nabrojanih ciljeva.

"Hrvatska je po percepciji korupcije najlošija u Europskoj uniji. Čelnik DORH-a uvelike utječe, čak i određuje tu percepciju. Danas su službeno objavljeni kandidati za čelno mjesto DORH-a, koje Državnoodvjetničko vijeće dostavlja Vladi RH, a koja potom odabranog kandidata, uz prethodno mišljenje nadležnog saborskog odbora, predlaže Hrvatskom saboru.

Među prijavljenim kandidatima je i Ivan Turudić, sudac koji gotovo cijeli profesionalni život napreduje na krilima politike. Politika ga je stvorila, unapređivala i njegovala do te mjere da si, kao sudac jednog suda, daje za pravo davati političke izjave, vrijeđati predsjednika države i stvarati si publicitet koji, u najmanju ruku, ne priliči funkciji suca. Sukob interesa u postupcima u kojima je sudjelovao kao sudac više je puta bio skandal u javnosti. Stranka Republika ovim putem poziva Vladu RH da barem jednom odabere prema kompetencijama i stručnosti, a ne podobnosti te da svojim prijedlogom vrati Državnom odvjetništvu samostalnost i neovisnost kakvu Ustav Republike Hrvatske i jamči", poručuje Vesna Škare-Ožbolt, potpredsjednica stranke Republika.

VEZANI ČLANCI:

DORH je imao niz izgledno političkih odluka, od toga da je odustao od dvije kaznene prijave HANFA protiv MOL-a, da još nema optužnice za plinsku aferu u kojoj je niz direktora imenovanih iz ili kroz HDZ pritvoreno. U Republici smatraju kako je i nedavna afera Mreža dodatno istaknula potrebu za nužnim promjenama u pravosudnom sustavu Republike Hrvatske.

Ovaj slučaj nameće ozbiljna pitanja o neovisnosti i učinkovitosti pravosudnih institucija, posebno zbog postupanja USKOK-a prema bivšem savjetniku ministra Filipovića, Jurici Lovrinčeviću koji se povezuje s ovom aferom. Iako USKOK često predlaže, a sudovi redovno usvajaju prijedloge za određivanje istražnog pritvora u slučajevima manjeg medijskog značaja, postavlja se pitanje zašto nije poduzeta slična mjera u slučaju Lovrinčevića povezanog s velikom aferom koja je izazvala javnu zabrinutost - pišu u priopćenju.

VIDEO Milanović: Uskoro će i DORH biti na leasing, tko plati više...

Komentara 15

VE
Ventus
10:01 06.01.2024.

Vanđelić? 10g. u Nadzornom odboru INE i ništa nije znao o lopovlucima. Vesna ŠO u svakakvim ovrhama , firma, neplaćanje prometnih kazni , čak i sinovih, neplaćanje računa kom. struje itd. Uglavnom stranka bez mrlje.😎

BU
burza
10:17 06.01.2024.

Kas na pocetku nije bilo prijavljenih oporba je cvilila da je kriva vlada sad kad ih je 4opet nevalja najbolje da se prijave Grmoja iDoncic pa da u tandemu budu dr odvjednici

VL
vladek370
12:17 06.01.2024.

Za njega je to igrokaz, pa nije niti čudno kad dolazi iz cirkusantske stranke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije