Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog sporog suda

Van Dammeove duševne boli od 65 tisuća kuna

'crna split...21.02..2007. zbog pokusaja ubojstva policajca...vlatko radic zvani van dam... foto:nino strmotic'
'nino strmotic'
05.09.2010.
u 22:56

Vlatko Radić, protiv kojeg su optužbe za nasilje otišle u zastaru, dobio je odštetu zbog boravka iza rešetaka

Iako je već nekoliko mjeseci u bijegu zbog izbjegavanja suđenja za pokušaj ubojstva policajca Branka Budića, 28-godišnji Vlatko Radić, poznatiji kao Van Damme, od hrvatske države, koju je tužio zbog neosnovanog uhićenja i narušenog ugleda, dobit će 65 tisuća kuna na temelju pretrpljenih duševnih boli.

Toliko mu je pravomoćno dosuđeno za duševne boli izazvane time što je četiri mjeseca proveo u pritvoru kao maloljetnik tijekom postupka za događanja koja su se zbila u prosincu 1999. ispred tada poznate splitske diskoteke Shakespeare (sada O Hara) kad je brutalnim udarcima po glavi bejzbolskom palicom usmrćen Ivan Perković.

Dosuđeno bilo 15.000 kn

Vlatku Radiću tada se sudilo za nasilničko ponašanje, no postupak nad njim nikada nije pravomoćno završen. Pao je u zastaru!

Naime, Vrhovni sud predmet je vratio na ponovno suđenje 2001. godine, a splitskome Županijskom sudu trebale su četiri godine da se proglasi nenadležnim i dio predmeta vezan za Radića ustupi Općinskom sudu. Kako je tada već bilo prošlo šest godina od događanja, mogla se samo ustanoviti zastara. Jer, zapriječena kazna za to je tri godine.

- Vlatko Radić apsolutno ima pravo na naknadu štete od hrvatske države jer je predmet ušao u zastaru. I to isključivo i jedino zbog procesne neaktivnosti suda. Nikakva drugog razloga nije bilo, objašnjava za Večernji list poznati splitski odvjetnik Vinko Ljubičić.

Dodaje da za takva djela zastara nastupa kad prođe dvostruko vremena od zapriječene kazne što se u ovom slučaju dogodilo.

Valja podsjetiti da je Radiću najprije dosuđeno 15 tisuća kuna odštete, no na taj iznos se njegov odvjetnik Jadran Frančeski žalio tražeći mnogo više. Županijski sud uvažio je prije nekoliko mjeseci žalbu te odštetu povisio na 65 tisuća kuna.

Vlatko Radić je u bijegu. Za njim je prije tri mjeseca raspisana tjeralica kad je njemu i Marku Milošu (24) Vrhovni sud odredio pritvor. I to nakon što je ukinuta prva presuda za pokušaj ubojstva Branka Budića, pripadnika Specijalne policije. U srpnju 2007. Radić i Miloš u njega su pucali iz pištolja, ranjenog su ga udarali po glavi drškom pištolja te potom jurišali na njega motociklom.

Šuška se da su u BiH

Miloš i Van Damme osuđeni su u ljeto 2008. Miloš na dvije i pol godine, a Radić na godinu i tri mjeseca. I to ne zbog pokušaja ubojstva, nego nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Vrhovni sud predmet je vratio na ponovno suđenje. Međutim, osumnjičeni dvojac je pobjegao. I još uvijek se uspješno skriva. Šuška se da su negdje na području BiH.

Nedavno je Jadran Frančeski, odvjetnik Vlatka Radića, zatražio da se njegovu klijentu sudi u odsutnosti. Obrazložio je zahtjev činjenicom da bi se možda jedan od bjegunaca mogao i pojaviti. Tvrdi da je veliki interes javnosti da sudski postupak počne. Pritvor je, kaže odvjetnik, određen, ali nije konzumiran.

Zahtjev je međutim odbijen, a Vlatko Radić od države će dobiti 65 tisuća kuna, koje su mu, i te kako potrebne. Koga briga što mu se nije sudilo i što će novac dobiti iz proračuna?!

Ključne riječi

Komentara 10

SC
scary
08:09 06.09.2010.

jao, naši sudovi... kamo sreće da ih eu dovede u red, jer mi, očito je iz dugogodišnje tradicije, sigurno nećemo. radi li tamo itko išta? zaklamaju li koji papir za neki drugi papir s vremena na vrijeme? tko će za ovo odgovarati?

MA
macor
00:50 06.09.2010.

U ovoj jadnoj drzavi meni se cini samo da zlocinci dobiju svoja prava a posten covijek nikada

PP
Pink Panter
01:04 06.09.2010.

U kakvoj mi to državi živimo? Pa ovako to ne može dugo. Bivša Juga potrajala je 45 godina. Ova država neće ni toliko. Kako političari ne mogu shvatiti da država bez kvalitetnog sudstva ne može dugo opstati. Pardon, krivo. Političari ne da ne shvaćaju, njih baš briga. Svatko gleda samo svoju korist. A sat povijesti otkucava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije