Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆA INVESTICIJA U HRVATSKOM TURIZMU

Gradi se neviđeni luksuzni hotel s pet zvjezdica: Imat će wellness, igrališta, 10 tematskih restorana, bazene...

Valamar
Foto: Valamar
1/4
29.02.2024.
u 11:42

Hotel Pical s pet zvjezdica radit će cijelu godinu, imat će 513 smještajnih jedinica, deset tematskih restorana i barova, wellness centar, uređene plaže i beach klubove, vanjske i unutarnje bazene. Resort Rab nudit će all inclusive uslugu za obitelji, s bogatim sadržajima za djecu na površini od 1000 kvadrata, uključujući multimedijski prostor, igraonice i dječje igralište, kao i unutarnji te vanjske bazene

U Valamaru planiraju uložiti 450 milijuna eura u izgradnju premium ljetovališta Pical i Rab, daljnje podizanje kvalitete hotela i kampova, internacionalizaciju te u projekte društveno odgovornog i održivog turizma, stoji u jučer usvojenoj strategiji poslovanja do 2026. Strateški ciljevi uključuju i dvoznamenkasti godišnji rast poslovanja i vrijednosti poduzeća. Ciljana operativna zarada (EBITDA) nakon provedbe strateških inicijativa trebala bi doseći 150 milijuna eura.

Predviđa se, naime, prosječni godišnji rast zarade od oko 11 posto u odnosu na 2022. Za sljedeće razdoblje ciljani dividendni prinos iznosi oko četiri posto za dioničare Valamara, a isplata dividende ovisit će o realizaciji godišnjih poslovnih planova i tržišnih kretanja vrijednosti dionice. U planu je rast prihoda na 500 milijuna eura, od čega 50 posto izvan glavne turističke sezone, a čak dvije trećine prihoda od izravne prodaje. U planu je i daljnje poboljšanje uvjeta rada, podizanje plaća s fokusom na što veći broj radnih mjesta s cjelogodišnjim primanjima (više od 50%) te zadržavanje lokalnih djelatnika (70%) i sezonaca povratnika (60%). Valamar će, dakako, i dalje biti usmjeren na iznimno visoko zadovoljstvo gostiju te na povećanje aktivne marketing baze podataka na 1,6 milijuna gostiju, od čega je svaki treći gost – gost povratnik. Nastavit će se s ulaganjima u podizanje kvalitete portfelja u cilju ostvarenja rasta prosječnih prihoda po smještajnoj jedinici: u hotelima na 32.500 eura i kampovima na 12.200 eura, pojašnjava se u priopćenju.

Nova strategija u fokus stavlja odmorišni turizam koji je dobar za destinacije, djelatnike, goste i lokalne zajednice, vodeći brigu o stvaranju nove vrijednosti za investitore. Valamar će pritom nastaviti s ulaganjima u održivi turizam i društveno odgovorno poslovanje, u obnovljive zelene izvore energije, upravljanje otpadom, lokalnu hranu i održivost u lancu opskrbe. Posebna pažnja posvetit će se nastavku razvoja javne turističke infrastrukture dostupne svima, kao i unaprjeđenju kvalitete života stanovnika u lokalnim zajednicama gdje Valamar posluje. Do 2026. Valamar planira dosegnuti zlatnu razinu ESG rejtinga i time učvrstiti poziciju lidera u razvoju održiva turizma u Hrvatskoj.

VEZANI ČLANCI:

Prvi strateški projekt u sljedećem periodu nastavak je ulaganja u spomenuti Pical Resort u Poreču, najveću investiciju u hrvatski turizam, vrijednu 139 milijuna eura. Hotel Pical s pet zvjezdica radit će cijelu godinu, imat će 513 smještajnih jedinica, deset tematskih restorana i barova, wellness centar, uređene plaže i beach klubove, vanjske i unutarnje bazene te sadržaje za različite oblike odmora. Za obitelji, Pical će nuditi edukativnu igraonicu Maro World na više od 1200 četvornih metara, Maro klubove, dječja igrališta te zabavni program namijenjen obiteljima. U ponudi će biti i niz sadržaja za aktivni odmor: novi Bike Center Parenzana, outdoor staze za trčanje, sportovi na vodi te unutarnji 25-metarski bazen za plivanje. Svi sportski i zabavni sadržaji, unutarnji bazen, plaže, šetnice i ostali rekreacijski sadržaji bit će otvoreni široj javnosti, odnosno moći će ih koristiti gosti, posjetitelji i lokalno stanovništvo. Pical će predstaviti i  jedan od najboljih kongresnih centara u Hrvatskoj s multifunkcionalnom dvoranom kapaciteta do 1200 sudionika. Završetak radova predviđen je krajem iduće godine, a pretprodaja, zapošljavanje i edukacija djelatnika započet će već ove godine.

Drugi strateški projekt prva je faza izgradnje Rab Resorta s četiri i pet zvjezdica u Suhoj Punti, vrijedna 54 milijuna eura. Radovi će početi ove godine, a otvorenje hotela planira se na ljeto 2025. Ljetovalište će, plan je u Valamaru, čvrsto pozicionirati otok Rab među najbolje destinacije za obiteljski odmor na Jadranu. Pri tome će Rab Resort nuditi all inclusive uslugu za obitelji s bogatim sadržajima za djecu svih uzrasta na površini od 1000 kvadrata, uključujući Maro Smart Play, Maro klub za djecu od tri do 12 godina, multimedijski prostor, igraonice i dječje igralište, kao i unutarnji te vanjske bazene. Prva faza investicije uključuje kompletnu rekonstrukciju svih 190 smještajnih jedinica nekadašnjeg hotela Eva i izgradnju 24 novih obiteljskih soba.

Inače, Valamar koji je već niz godina prepoznat kao top poslodavac u turizmu i ugostiteljstvu, do 2026. ima u planu zapošljavati više od 9200 djelatnika, od čega više od 50 posto na cjelogodišnjim poslovima, uz 60 posto sezonskih djelatnika koji se vraćaju raditi u Valamar iz sezone u sezonu. Cilj je, naglašava se u priopćenju, zadržati što veći broj domicilnih djelatnika kojih je prošle godine bilo oko 80 posto. Samo za 2024. odobrene su investicije od 82 milijuna eura u daljnje unaprjeđenje portfelja u cilju kontinuiranog podizanja kvalitete.

VEZANI ČLANCI:

Inače, prema objavljenom revidiranom konsolidiranom godišnjem financijskom izvješću, Valamar Riviera u prošloj je godini ostvarila poslovne prihode od 372 milijuna eura, odnosno rast od 14  posto. Premium hoteli te kamping segment zabilježili su odlične rezultate, posebno u sjevernim destinacijama, dok destinacija Dubrovnik još uvijek nije dosegla potpuni oporavak turizma. Ostvarena operativna dobit (prilagođena EBITDA) iznosi 109 milijuna eura i šest posto više nego u prethodnoj godini kao posljedica značajnih ulaganja u ljudske resurse, pozitivnog utjecaja visokog udjela direktne prodaje i negativnog utjecaja inflacije na operativne troškove. Istodobno, novi trošak zakupa turističkog zemljišta te rezultat usklađenja za prethodna razdoblja umanjuju operativnu dobit za 4,7 milijuna eura u 2023. Procjenjuje se, inače, da će se iznos zakupnine turističkog zemljišta udvostručiti slijedom donošenja novih uredbi Zakona o turističkom zemljištu.

U prošloj. godini realizirane su investicije u ukupnom iznosu od 58 milijuna eura, a najveće je ulaganje od 32 milijuna eura u Dubrovniku u unapređenje triju hotela i otvorenje Maro Worlda, najvećeg obiteljskog zabavnog centra na Jadranu. Lani u prosincu otvoren je i treći hotel u Austriji, Obertauern [PLACES] by Valamar, a to je ujedno i prvi hotel koji je predstavio [PLACES] brend izvan Hrvatske. Valamar je prošle godine uložio i oko 13 milijuna eura u projekte održiva razvoja i podizanja kvalitete destinacija, što uključuje uređenje plaža, šetnica, biciklističkih staza i drugih javno dostupnih sadržaja otvorenih lokalnoj zajednici tijekom cijele godine. Ulaganja u Istra Premium Camping Resort u Funtani uključuju i više od sedam milijuna eura u unapređenje javne turističke infrastrukture i sadržaja otvorenih zajednici te poticanje lokalnog gospodarstva i lokalnih dobavljača. Također, Valamar je u 2023. uložio dodatnih 25 milijuna eura u povećanje plaća radnika i programe nagrađivanja te potvrdio titulu najboljeg poslodavca u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj. Broj djelatnika u glavnoj sezoni u kompanijama u kojima Valamar upravlja turističkim objektima prešao je 8000, s visokim udjelom domicilnih radnika od 83 posto.

Inače, uprava i Nadzorni odbor Valamar Riviere predložili su Glavnoj skupštini isplatu dividende u iznosu od 0,22 EUR po dionici za 2023., što je deset posto više nego u prethodnoj godini, dok predložena dividenda u Imperial Rivieri iznosi 4,63 EUR po dionici, a isplate su predviđene za svibanj 2024. 

GALERIJA Nekad simbol Splita, od danas prah i pepeo: Pogledajte što je ostalo od hotela Marjan

Valamar
1/9

Komentara 20

PR
prajdali100
12:33 29.02.2024.

Ima li kakvih vijesti o ulaganjima u tvornicu čipova, auto industriju,namjensku industriju..Zna li se što? Pusti hotele.

DU
Deleted user
13:27 29.02.2024.

Odlična vijest za sve umirovljnike i naše Slavonce da napokon mogu lako zarađen novac potrošiti u jednom od 10 tematskih restorana ggdje zubaca plati kao i pola automobila sa kojim je došao u hotel, to nama fali, nemamo gdje kvalitetno potrošiti novac. Ispada da je Hrvatska biti zemlja za bogate strance, a Bosna za opljačkane i osiromašene Hrvate!

BS
Blue_shirt
12:22 29.02.2024.

A mi se hvalimo rastom turizma, od kojeg imamo što? strane kompanije grade hotel na obali, na izgradnji ce raditi 80% stranih radnika, biti ce ugrađeno cca 90% materijala prpiuvedeno izvan RH, kada se hotel zavrsi u njemu ce raditi preko 50% radnika izvan RH, posluzivat ce se hrana koja je cca 70% proizvedena izvan RH, profita sluzbeno nece biti barem 10godina jer se stvarni profit preko off-shore konzultanata izvlaci bez poreza tim istim stranim ulagacima. I sad vi vidite sto je RH dobila od rasta turizma, jedno veliko nista, tj. nije nista nego nesto malo sto nije dovoljno da se zbrine otpad koji nastaje u tom hotelu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije