Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SURADNJA S TEHNOLOŠKOM TVRTKOM KOER

Valamar postao dio virtualne elektrane: Plan je do 2025. doseći ugljičnu neutralnost

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
04.08.2023.
u 14:35

"Valamar stavlja na raspolaganje agregate za struju na 12 lokacija od Poreča do Dubrovnika u cilju uravnoteženja energetske mreže", rekao je Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamaru

Vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj Valamar i prva hrvatska virtualna elektrana  KOER započinju suradnju s ciljem povećanja održivosti i uravnoteženja hrvatskog elektroenergetskog sustava. Uravnoteženost sustava ključna je, kaže se u priopćenju iz Valamara, za sigurno i optimalno funkcioniranje, ali i za mogućnost priključivanja novih kapaciteta obnovljivih izvora energije 'čime se omogućuje tranzicija društva na održive načine potrošnje i proizvodnje električne energije'.

- Od 2010. godine Valamar ulaže u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, a ova suradnja označava iskorak Valamara na tržište električne energije. Valamar stavlja na raspolaganje agregate za struju na 12 lokacija od Poreča do Dubrovnika u cilju uravnoteženja energetske mreže. Ukupna snaga koja se stavlja na raspolaganje je 4 MW, a agregati koji inače služe za rezervno napajanje u Valamarovim objektima koristit će se za rasterećenje elektroenergetskog sustava u trenutcima vršnog opterećenja. Prva lokacija koja ulazi u funkciju je Valamarova centralna kuhinja u Vinežu a do kraja godine planirano je puštanje u rad i svih ostalih lokacija - pojašnjava Flavio Gregorović, direktor tehničkog sektora u Valamaru, koji je integrirao održivi razvoj u svoje poslovanje te objavio ciljeve održivosti prema ESG okviru do 2025. godine, a novom suradnjom postaje i predvodnik turističkog sektora u sustavu virtualne elektrane.  

VEZANI ČLANCI:

Tehnološka tvrtka KOER, pak,  ovim ugovorom ostvaruje dodatno povezivanje tržišta električne energije i krajnjih korisnika koji čine virtualnu elektranu, a u Valamaru vidi značajnog partnera. Inače, promišljajući o potrebama modernog  elektroenergetskog sustava i mogućnostima razvoja elektroenergetskog tržišta KOER je razvio infrastrukturu prve hrvatske virtualne elektrane i kao agregator upravlja njome. To je, kaže se i priopćenju, platforma za poslovne modele koji će pospješiti ekonomsku održivost obnovljivih izvora energije i ubrzati izgradnju nove energetske infrastrukture.

- Virtualna elektrana objedinjuje proizvođače, potrošače, ali i spremnike električne energije koji se mogu nalaziti bilo gdje unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava. Krajnji korisnici stavljaju na raspolaganje dio svog kapaciteta proizvodnje i potrošnje električne energije. Svima uključenima na ovaj način otvaraju se mogućnosti višestruke dobrobiti - krajnjim korisnicima prilika da postanu aktivni sudionici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava pružanje pomoćnih usluge s ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja elektroenergetskog sustava. Izrazito mi je drago što je Valamar, kao lider u turističkom sektoru, prepoznao da je važno djelovati i u energetskom. Turistički sektor je poznat kao veliki potrošač energije, a Valamar svojim primjerom pokazuje da u energetskom sustavu može sudjelovati i kao faktor uravnoteženja - ističe Marko Lasić, direktor KOER-a.

Inače, Valamar je vrlo aktivan u području održivog poslovanja usmjerenog na stvaranje novih vrijednosti za goste, zaposlenike, lokalne zajednice i društvo, vodeći računa o učincima na okoliš. Do 2025. godine, recimo, u toj kompaniji planiraju doseći ugljičnu neutralnost u prvom i drugom opsegu te nastavljaju s ulaganjima u destinacije i društveni učinak 'teškim' 50 milijuna eura.

VIDEO 28. obljetnica Oluje: Pobjeda koja je promijenila tijek hrvatske povijesti

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije