Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Uzrok nasukavanja Marka Pola je ljudska pogreška?

brod
Arhiva VL
25.10.2009.
u 11:51

Za sada se samo zna, a to je potvrdio i kapetan Mario Babić, da je najvjerojatnije riječ o ljudskoj pogrešci jer nisu utvrđeni nikakvi tehnički kvarovi na brodu koji bi bili uzrok nasukavanja.

Još uvijek nisu poznati razlozi nasukavanja Jadrolinijina trajekta Marko Polo koji se u subotu oko 2 sata u noći sa 105 osoba i 18 automobila 'popeo' pramcem na otočić Sit između Žuta i Pašmana u šibenskom arhipelagu.

Za sada se samo zna, a to je potvrdio i kapetan Mario Babić, da je najvjerojatnije riječ o ljudskoj pogrešci jer nisu utvrđeni nikakvi tehnički kvarovi na brodu koji bi bili uzrok nasukavanja.

- Tijekom istrage već smo prvog dana utvrdili da je sa brodom bilo sve u redu, kompas, radar, kormilo i druga navigacijska oprema bila je ispravna. Uredno su radili svjetionici i drugi uređaji za osvjetljavanje na moru koji su bili u okruženju otočića, a vremenski uvjeti su bili relativno povoljni što znači da nije bilo magle ni vjetra. U tom kontekstu se znatno sužavaju mogući uzroci pomorske nesreće što nas upućuje da je doista riječ o ljudskom faktoru - kazao nam je kapetan Mario Babić, ravnatelj Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Istraga se nastavlja i danas, a kako nam je rekao Babić, stručnjaci će izvršiti pregled VDR uređaja. Naime, riječ je o uređaju ' voice data recording' kojeg imaju svi veliki putnički brodovi poput Marka Pola. On je sličan crnoj kutiji iz aviona, a upravo bi taj uređaj koji se nalazi na zapovjedničkom mostu i na kojem su snimljeni svi snimljeni svi razgovori, koordinate i ostalo trebao dati odgovor što se doista zbilo te noći i zašto je Marko Polo nasukan.

Kako nam kaže Mario Babić, nalazi urina i krvi izuzeti od zapovjednika, Zdravka Radića, dežurnog časnika, kormilara i upravitelja stroja i koji bi trebali pokazati reakciju na alkohol i droge još se uvijek čekaju.  

Jutros su ronioci vršili podvodna varenja kako bi sanirali pukotine kroz koje je u brod prodrlo more. Na taj će se način ispustiti more kako bi se olakšao brod i kako bi ga se lakše odsukalo. Tijekom dana trebao bi doći još jedan jači tegljač i krenuti sa odsukavanjem Marka Pola koje bi, ukoliko to dopuste uvjeti i procjene stručnjaka, započelo u popodnevnim satima ili sutra ujutro.   

Ključne riječi

Komentara 10

XY
xychhr200
13:03 25.10.2009.

Hm, u brod zacijelo nije prodrlo MORE, niti (cijelo)MORE treba ispustiti iz broda da bi bio lakši... nego je u brod prodrla MORSKA VODA, te nju - a ne MORE - treba ispustiti. Jadne li novinarske \"pismenosti\"..!!!!

Avatar jura-100
jura-100
13:34 25.10.2009.

\"Uzrok nasukavanja Marka Pola je ljudska pogreška?\" Ma nije moguće!!! A ja mislio da je kriv otok koji se baš tu ispriječio....

KR
kreont
13:02 25.10.2009.

a gdje će ga popraviti kada smo prodali sva brodogradilišta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije