Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG JEDNE RIJEČI

Sabornica skoro prazna, Hajdaš Dončić se posvađao s Jandrokovićem: 'Mogu ja biti i grublji'

Zagreb: Sabor nastavio 21. sjednicu, zadnju u ovom sazivu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
05.03.2024.
u 13:14

Nije primjereno prostačiti, pozivam zastupnike da ne koriste prostote u Saboru, odgovorio mu je Jandroković nakon što je Hajdaš Dončić rekao da Plenković ''građane pr*a u mozak''

Sabor ovog utorka nastavio je sa zasjedanjem, a sjednica je otvorena raspravom o zakonu koji bi trebao pomiriti interese privatnih vlasnika i zaštićenih najmoprimaca koji žive u njihovim stanovima. Radi se o konačnom tekstu Zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda. Sabor je također raspravljao i o tri zakona iz nadležnosti Ministarstva kulture – izmjene zakona o arhivskom gradivu i arhivima, o muzejima te o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti.

Jučer je, podsjetimo, premijer Andrej Plenković najavio kada se očekuju izbori. On je nakon sastanka u HDZ-u potvrdio kako će se parlamentarni izbori održati u svibnju, dok će se Sabor raspustiti najkasnije do 22. ožujka. Oporba već tjednima zaziva da se odmah ide na izbore, posebice nakon izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. 

Prvu riječ je dobio Davor Dretar (Domovinski pokret), a potom se na parlamentarne izbore osvrnuo Damir Bajs (HSS).

- Niti Nostradamus niti Baba Vanga nisu mogli pogoditi datum raspuštanja Sabora. Ja ću reći da mislim da će to raspuštanje biti 15. ožujka, dva dana prije predizbornog skupa HDZ-a. Sasvim je sigurno da ova Hrvatska neće dočekati četvrtu zaredom HDZ-ovu vladu, mislim da će ljudi napraviti iskorak. Kad govorimo zbog čega je to bitno, pa bitno je da bude što prije. Kada je naša koalicija bila zajedno sa oporbom da se riješi to pitanje, mi smo imali još jedno predviđanje, a to je da će ovaj saziv donijeti Lex AP. Plenković je rekao da se to mora donijeti, i to prije raspuštanja Sabora - poručio je. Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) također se osvrnuo na izbore. 

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) komentirao je kako se isprva govorilo kako se Sabor još neće raspustiti, dok ''njegovo Visočanstvo nije odlučilo raspisati izbore'', govoreći o Andreju Plenkoviću i navodeći ''kako je to prcanje građana u glavu''. Na to mu je prigovorio presjedavajući Gordan Jandroković koji ga je upozorio da ne koristi takve izraze. 

- Mogu ja biti i grublji, ali neću biti. Ja vama ne govorim kako da vodite sjednice, ja imam svoj vokabular. Nisam prost - poručio je Hajdaš Dončić te pa ljutito otišao s govornice.

- Nije primjereno prostačiti, pozivam zastupnike da ne koriste prostote u Saboru - odgovorio mu je Jandroković. Kritike na račun vlasti uputila je i Karolina Vidović Krišto (OIP) kazavši  uz ostalo da su banke u Hrvatskoj od 2023 imale povećanje dobiti za 90 posto dok istovremeno zaposlenici banaka imaju nedostojanstvene plaće , tri puta niže nego u Austriji i upola niže nego u Češkoj.

"Sigurna sam da će na nadolazećim izborima progovoriti šutljiva većinska Hrvatska i da će pomesti kompromitiranu,  korumpiranu i  izdajničku samozvanu elitu, ni lijevo ni desno već pravedno uredimo Hrvatsku", pozvala je zastupnica.  

POVEZANI ČLANCI:

Marija Selak Raspudić (Most) Jandrokovića je prozvala da nije imao sluha za oporbene prijedloge, odnosno da „nije smatrao da su dostojni da ih uvrsti na dnevni red“. Takvi su, kaže, bili i brojni prijedlozi koje je izradila sa strukom, poput rezolucija o položaju starijih osoba i o umjetnoj inteligenciji.

„Mi smo zatočenici mentalnog sklopa Gordana Jandrokovića i HDZ-a u kojem opozicija neće dobiti priliku da se o njenim prijedlozima uopće raspravi, neovisno kako kvalitetni bili“, izjavila je zastupnica, a prozvani predsjednik Sabora to demantirao. Nije istina da oporbeni prijedlozi ne dolaze na raspravu, ovo je prvi saborski saziv u kojem su oporbeni klubovi mogli, temeljem 30 prikupljenih potpisa, uvrstiti svoje točke na dnevni red, istaknuo je.

Jandrokovićev rad, hvali, međutim, Vladimir Bilek (NZ). Predsjednik je dobro radio u ovom mandatu koji je bio vrlo izazovan, ocijenio je. Anka Mrak Taritaš (Glas) Vladu je pozvala da Saboru do planiranog raspuštanja ne šalje zakonski prijedlog o registru stanovništva kakav je poslan u javno savjetovanje, jer, kako ističe, sadrži protuustavne odredbe. Registar nam treba, ali ne kakav ste zamislili, na štetu građana i sa sve više tendencija prema mračnim političkim sustavima, rekla je zastupnica i dodala kako ima netko tko će riješiti to pitanje kad HDZ ode s vlasti. „Samo otiđite, čim prije“, poručila je vladajućima. Kraj jednog saborskog mandata, zastupnici većine vidjeli su kao priliku da naprave inventuru svega dobroga što je vlada u tom vremenu napravila.

Karlić: Tri povijesne odluke

„Kad bih nabrajao trebalo bi mi nekoliko sati da nabrojim što je dobro učinjeno za Hrvatsku i njene građane, rekao je Mladen Karlić (HDZ), pa izdvojio tri povijesne odluke: izgradnju Pelješkog mosta, u koroni isplate plaća za 800 tisuća radnika i 120 tisuća poduzeća, rekordno povećanje zaposlenosti i najveće povećanje plaća u novijoj povijesti.

Njegov stil o povijesnim odlukama prihvatio je i nastavio Domagoj Hajduković iz kluba Socijaldemokrata. 

- I ja ću povijesnim odlukama. Veliki vođa je, zbog velike ljubavi prema svom narodu, napokon rekao kad ćemo na izbore. No pitat ću ga isto što i Marijana Puljak - misli li se on barem ispričati. Evo njegovih povijesnih odluka. Prva je Lex AP, jako lijepo povijesno dostignuće na koje je oštro reagiralo i Vijeće EU upozoravajući da će se tim zakonom dokinuti neovisno novinarstvo. Imamo i stratregiju poljoprivrede, ali našoj poljoprivredi samo možemo tepati da je na koljenima, jer nije, ona je na podu. Dobro je da su vladajući nakon dva mandata prepoznali demografiju kao gorući problem ove države, ali reforme koje su predložili za taj problem nisu reforme. Oni koji su otišli iz ove zemlje na pitanje zašto su otišli neće vam reći da je to zbog novca, već će vam uvijek reći da je glavni razlog njihova odlaska atmosfeta u društvu, pogodovanje podobnima, krađa svega... HDZ ne može shvatiti koji su to problemi mlade natjerali da odu u Njemačku, Irsku i drugdje jer su oni te probleme i stvorili. Demografske mjere su jaka poljoprivreda i jako gospodarstvo, čemu država mora biti majka, a ne maćeha. Zato je krajnje vrijeme za izbore, da dođu oni koji će Hrvatsku konačno učiniti zemljom dobrom za život - iznio je stav Socijaldemokrata Domagoj Hajduković

Bilek (NZ) tome dodaje dobru suradnju Vlade i predstavnika nacionalnih manjina, provedbu operativnih programa za manjine, kao i odluku da se gradi učenički dom u Daruvaru. Domagoj Hajduković (SD) u povijesne odluke sarkastično ubraja „lex AP“, zbog kojega je reagiralo Vijeće Europe, brojne strategije koje se ne provode, poput strategija suzbijanja korupcije, poljoprivredne i strategije obrazovanja. Ti dokumenti služe samo da bi zadovoljili formu, a provedba je prepuštena kaosu, kazao je, izražavajući bojazan da će sličnu sudbinu doživjeti i strategija demografske revitalizacije.  

>> GALERIJA Građani se okupili na prosvjedu 'Dosta je! Odmah na izbore'

Zagreb: Sabor nastavio 21. sjednicu, zadnju u ovom sazivu
1/64

Vladajući nisu shvatili da ulaganje u asfalt i fasade, pa čak i povećanje plaća nisu demografske reforme, mladi odlaze zbog atmosfere  društvu – beznađa, korupcije, nepotizma, krade se sve, pa se ukrala i budućnost države, izjavio je i poručio kako je krajnje vrijeme za izbore. Utrka prema dnu, politika je koju vodi HDZ, kaže Katarina Peović (RF) i najavljuje kako će njena stranka dovesti u pitanje postojeću vladavinu kapitala i njegovih politički sluga. Nalazimo se u polukolonijalnom ekonomskom položaju, a ta  ekonomija mlade stavlja pred izbor - iseliti ili pristati na robovske  uvjete rada, rekla je zastupnica.

Komentara 19

MM
MMarko657
13:33 05.03.2024.

Na osnovi koje podrške građana ovaj vulgarni seljo-beljo misli da može nešto reći o tome kako se osjećaju građani? Stranku mu ti građani smatrau lošijim rješenjem od stranke osuđene za korupciju. Kakvo je to podcjenjivanje upravo tih građana ( s kojim očito nema nikave veze) ako misli da se njihova naklonost dobija prostačenjem i omalvažavanjem institucije Sabora.

DO
doktorica
09:40 05.03.2024.

90% naših političara živi u otetim stanovima

JA
Jatiser
14:21 05.03.2024.

Imamo kriminalce na vlasti koji su otjerali 30% Horvata van. I ostali kradeze ovci i ovce. I ja glupan koji vas trpim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije