Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUHA MONTAŽNA GRADNJA

Na mjestu srušene kuće gradi se prva zamjenska: 'Prezadovoljni smo, zadovoljava sve kriterije'

Gradi se prva zamjenska kuća
Foto: Danijel Prerad
1/4
04.02.2022.
u 09:08

Tipske kuće grade se ovisno o članovima kućanstava i kreću se od 55 neto četvornih metara za samca ili dvočlanu obitelj, 70 četvornih metara za tročlanu i četveročlanu obitelj te 85 četvornih metara za obitelji s pet i više članova.

Prva zamjenska kuća, nakon katastrofalnog prosinačkog potresa, gradi se na mjestu srušene kuće bračnog para Danijele i Gorana Kucka u Selima pokraj Siska.

"Srca su nam veća od kuće", ustvrdio je Goran Kucko danas na početku radova. Njihova bi kuća trebala biti gotova za 120 dana

"Izabrali smo model suhe montažne gradnje, s tim smo prezadovoljni. Zadovoljava sve kriterije, 55 kvadrata smo dobili", dodao je te zahvalio Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Gordanu Hanžeku, Darku Horvatu i svima koji su sudjelovali u procesu. 

"Kada se predavala papirologija, bili smo prvi dan, imali smo sve", kazao je ističući kako je papirologija ogromna. Supružnici su poslali poruku svima stradalima u potresu. 

"Želim svima stradalima u potresu da im što prije krene obnova i da ih ovako iznenade kao nas", navela je Danijela Kucko. 

"Želim reći svima, našim Petrinjcima, Glinjanima, doći će dan kada će doći ovako kao kod mene", nadovezao se Goran Kucko.

Obitelj Kucko, čija je kuća uklonjena u travnju, među prvima je krajem prošle godine dobila rješenja o izgradnji zamjenske kuće.

''Ostali smo bez kuće u potresu, kuća je uklonjena u četvrtom mjesecu ove godine, mi smo među prvih jedanaest koji su dobili odluku od ministra Horvata o gradnji zamjenske kuće. Izabrali smo montažnu kuću jer je ekonomičnija i brže gotova i nadamo se što prije useljenju'', izjavili su Goran i Danijela Kucko u prosincu.

Nakon što je provedena javna nabava, ovih dana počela je gradnja montažne tipske kuće suhom drvenom gradnjom površine 55 četvornih metara. Prvih 30 takvih kuća izgradit će tvrtka Mipek iz Križa, čija je ponuda od 20,8 milijuna kuna (uključujući PDV) za 30 kuća ocijenjena najpovoljnijom na natječaju koji je proveo Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Riječ je o javnom natječaju za gradnju 30 tipskih kuća primjenom suhe drvene gradnje na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Natječaj je bio raspisan 9. prosinca s rokom dostave ponuda 23. prosinca, a nakon analize tri važeće ponude kao ekonomski najpovoljnija odabrana je ona tvrtke Mipek.

Tipske kuće grade se ovisno o članovima kućanstava i kreću se od 55 neto četvornih metara za samca ili dvočlanu obitelj, 70 četvornih metara za tročlanu i četveročlanu obitelj te 85 četvornih metara za obitelji s pet i više članova. U ovom prvom završenom natječaju riječ je o drvenim kućama koje će se nuditi kao brža opcija stradalnicima.

Prema dokumentaciji, kuće se grade prema doniranom projektu Rotaryja u kojem je glavni projektant dipl. ing. građevine Boris Blažević, no tijekom natječaja ponuditelji nisu dobili projekt najveće kuće zbog „tehničkih problema“ te im je rečeno kako će ga dobiti prilikom potpisivanja ugovora. Prema dokumentaciji za dva manja tipa kuće, riječ je o samostojećim prizemnicama, a najmanja kuća tlocrta 9,73 x 6,6 metara ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu i blagovaonicu ukupne neto površine 55,6 kvadrata i nenatkrivenu terasu površine 17,39 kvadrata. Kuća srednje veličine ima tlocrt 13,04 x 6,6 metara, dodatnu spavaću sobu i neto površinu 70,96 četvornih metara. Tu je i natkrivena terasa površine 6,61 četvornih metara i nenatkrivena otvorena terasa površine 14,55 četvornih metara. Prema projektu, uz predviđene mjere izvedbe i redovitog održavanja, predviđeni vijek trajanja građevine je 50 godina.

Inače, nedavno je izabran i prvi izvođač na izgradnji zidanih zamjenskih kuća nakon prosinačkog potresa. Prema odabiru Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, 30 tipskih zidanih kuća, po deset približne kvadrature od 55, 70 i 85 četvornih metara, gradit će Braniteljska socijalno-radna zadruga Izbor plus iz Zagreba, osnovana 2020., koju vodi Jakov Stanušić, te tvrtke PZC Brod d.o.o. iz Slavonskog Broda te Grand d.o.o. iz Županje.

Njihova zajednička ponuda bila je najpovoljnija na javnom natječaju raspisanom 16. prosinca. Do isteka roka, 5. siječnja, prispjelo je ukupno devet ponuda, od kojih su dvije odbijene zbog nepravilnosti. Odabrani konzorcij ponudio je najnižu cijenu koja je s PDV-om 24,672 milijuna kuna. Ostale ponude bile su više, a najveća je iznosila 35,842 milijuna kuna.

Odabrana ponuda bila je jedna od četiri koje su ispod procijenjene vrijednosti radova, ispod 28,725 milijuna. Prema projektu grade se samostojeće tipske kuće s prizemljem i nestambenim tavanom. Sadrže otvoreni prostor ganjka sa spremištem i zatvoreni grijani ulazni prostor, zajednički prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje te kupaonicu i spavaće sobe čiji je broj određen brojem članova kućanstva koje ima pravo na zamjensku kuću, sve na etaži prizemlja.

VIDEO Odjel pedijatrije Opće bolnice Sisak godinu dana nakon potresa ostao je zamrznut u vremenu

Ključne riječi

Komentara 15

SA
SarumanovBrat
09:32 04.02.2022.

ovi što će dobiti nove kuće sigurno su do sada u svom životu psovali državu 10 puta dnevno, al sad je dobra kad dijeli. ne bi im ja ništa dao, eventualno isplata koliko vrijedi trošna kuća stara 70 godina u banovini, znači nekih 15000 eura maksimalno.

DU
Deleted user
10:06 04.02.2022.

Super, imao si straćaru sada dobivaš novu kuću i to odmah prodati i kupiti stan u ZG-u! Mi koji smo ulagali u svoje nekretnine sada moramo ulagati i u tuđe jer oni nisu u svoje!

Avatar najbolji13
najbolji13
09:15 04.02.2022.

super srusena stara bajtica i dobiju vece i nove..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije