Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'JE LI ODRŽIV?'

Uzinić o ukidanju celibata: Puno bi bolje bilo da ga nema, nego da neki žive dvoličnim životom

Rijeka: Nadbiskup Mate Uzinić predvodio misu na blagdan Tijelova
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
11.06.2023.
u 15:02

Riječki nadbiskup Mate Uzinić ove je nedjelje gostovao u Nu2 gdje se dotaknuo slučajeva seksualnih zlostavljanja u Crkvi, a komentirao je i rasprave o ukidanju celibata

Trebamo raspravljati je li celibat u budućnosti održiv, riječi su riječkog nadbiskupa Mate Uzinića koji je ove nedjelje gostovao u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Voditelj Aleksandar Stanković upitao ga je smatra li da je celibat uzrok pedofilije u Crkvi, na što je Uzinić kazao kako se radi o dvije različite kategorije. 

- Neka istraživanja pokazuju da nema veze između celibata i pedofilije, i zapravo su to dvije potpuno različite stvarnosti. Seksualni odnosi su jedno, a pedofilija je drugo, kao što i neki pokušavaju svrstati pod jednu kategoriju homoseksualnost i pedofiliju. Oni se ne mogu stavljati u istu kategoriju i nije ih potrebno miješati. Ovo je poremećaj koji je težak, a osobito je težak kada se radi o nama koji svima govorimo kako bismo trebali živjeti. Činili smo sve što ostali osuđuju, a nismo bili sposobni reagirati u osudi tih pojava. Crkva se po tom mijenja - mišljenja je Uzinić, dodajući kako bi Crkva tu mogla poslužiti kao primjer promjene. 

>> VIDEO Uzinić emotivno o slučajevima zlostavljanja, žrtve zamolio za oprost: 'Pokrenuo sam istrage'

A što se tiče ukidanja samog celibata, Uzinić vjeruje kako bi on trebao biti izbor svakog svećenika, a ne uvjet. - To je disciplina, to nije nešto što je neophodno da bi ga se moralo zadržati. To ne ovisi o meni, ali mislim da bi bilo dobro da celibat ostane, ali da ne bude obavezan na način na koji je danas. On je i danas slobodan izbor - osoba ne može biti svećenik ako se slobodno ne bira celibat, ali je problem što neki glume da je celibat slobodan izbor, a onda se ponašaju drugačije - smatra Uzinić.

- Puno bi bilo bolje da nema celibata, nego da ga imamo gdje neki žive dvoličnim životom. Zbog toga moramo raspravljati je li u budućnosti celibat održiv - zaključio je riječki nadbiskup. 

VEZANI ČLANCI:

Komentara 32

IK
Ikarus
15:07 11.06.2023.

Ako se netko ne može pridržavati pravila neka ne bude svećenik

Avatar votum
votum
17:20 11.06.2023.

Oduvijek je i bio problem što mrzitelji Crkve nameću ideje da su svećenici "postali" pedofili ili homoseksualci. Istovremeno za civile pedofile a osobito homoseksualce tvrde da se takvi rađaju. ..Dakle nisu oni postali pedofili ili homoseksualci zbog Crkve, nego su i jedni i drugi perfidno, prijetvorno i pokvareno izabrali svećenstvo kao mjesto gdje će lakše provoditi svoje perverzije. Ergo, nije Crkva pokvarila njih, nego oni kvare Crkvu. Treba ih se bez milosti riješiti.

DU
Deleted user
16:21 11.06.2023.

Moja žena i ja se sigurno nećemo ispovijedati nekom svećeniku koji ima ženu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije