Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brži od vode

Uzgajivači su tisuću krava na vrijeme odveli iz Mokrog polja

\'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         \'
Željko Gašparović/VLM
17.11.2010.
u 15:40

Dogodi se da odluta koje grlo, koje teško pronađemo. Najvažnije je ne čekati do zadnjeg trenutka, kad se zbog vode i blata više ne može u polje, kaže A. Ciprijanović

Prije no što zahladi i počnu padati kiše, a voda zavlada pašnjacima Mokrog polja, uzgajivači krava i konja svoja stada nedaleko od Novske tjeraju na sigurno, gdje će boraviti preko zime. Članovi udruge "Mokro polje" dobro znaju što znači dolazak vode u pašnjake. Poučeni i nedavnim otkrićem stradalih krava i konja kod Siska, kada je ih u poplavi uginuo veći broj, svoja stada tjeraju na vrijeme iz polja.

Ponekad i odlutaju

Da i sami ne dožive takvu katastrofu, organizirali su se i zajednički pomažu jedan drugome da svako grlo iz stada dotjeraju na sigurni dio. – Poslužila nas je jesen i do kraja ovog tjedna svi vlasnici dotjerati će iz Mokrog polja svoje krave i konje. Uzgajivači u polju drže oko tisuću grla na slobodnoj ispaši od proljeća. Zadnjih godina kako smo počeli s krčenjem zaraslih pašnjaka taj se broj povećava. Nas u udruzi je 24, a držanjem goveda u Mokrom polju postižemo odličan prirast i kvalitetnija grla od onih uzgojenih u štalama – ističe Goran Došlović iz Jazavice. Predsjednik udruge Antun Ciprijanović kaže da se znalo dogoditi da i sami izgube poneko grlo.

– Odluta negdje, i u velikom, još uvijek zaraslom polju, teško ga pronađemo. No, to je rijetko. Najvažnije je ove poslove obaviti na vrijeme i ne čekati do zadnjeg trenutka, kad se zbog vode i blata ni čamcima ni traktorima ne može ići u polje. Naši stočari ne čekaju loše vrijeme – napominje Ciprijanović. Goničima koji ovih dana vrijedno rade tjerajući stada preko polja, kanala, nadvožnjaka preko autoceste, kroz prolaze ispod željezničke pruge, priključio se i Marin Piletić, zamjenik gradonačelnika.

– Grad od ponovnog zamaha stočarstva na novljanskom području podupire uzgajivače – kaže dogradonačelnik Marin Piletić. Ističe kreiranje zahtjeva za dobivanje koncesije za pašarenje, za sredstva poticaja.

Žele znati koliko je grla

– Pravna služba Grada Novske pomaže u kreiranju tih zahtjeva, a osnovana je i radna grupa radi utvrđivanja točnog broja krava i konja koje vlasnici drže na ispaši – dodaje Marin Piletić, navodeći da je to važno ne samo uzgajivačima, već i radi EU, po čijim se zahtjevima treba znati točan broj stoke u zaštićenom području Parka prirode Lonjsko polje, u čijem je dijelu i Mokro polje s velikim brojem grla na ispaši.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije