Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINSKO MINISTARSTVO:

'Uz ukrajinsku granicu je 127.000 ruskih vojnika, spremni su za rat u svakom trenutku'

Russian army holds drills in the Rostov region
Foto: SERGEY PIVOVAROv/REUTERS
1/5
19.01.2022.
u 14:18

Ukrajinci su situaciju nazvali "teškom" te vjeruju da Rusija "pokušava podijeliti i oslabiti Europsku uniju i NATO"

Ukrajina je upozorila da je Rusija "gotovo dovršila" jačanje svojih snaga koje bi se mogle upotrijebiti za ofenzivu na tu zemlju čime se pojačava strah da bi Moskva mogla pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku, piše CNN. 

Prema posljednjoj obavještajnoj procjeni ukrajinskog ministarstva obrane, Rusija je do sada rasporedila više od 127.000 vojnika u regiji.

- Puna snaga ruske kopnene u ukrajinskom smjeru je preko 106.000 ljudi. Zajedno s pomorskom i zračnom komponentom, ukupan broj osoblja je preko 127.000 vojnika - navodi se u procjeni.

Ukrajinci su situaciju nazvali "teškom" te vjeruju da Rusija "pokušava podijeliti i oslabiti Europsku uniju i NATO".

Ruske akcije također su "usmjerene na ograničavanje sposobnosti Sjedinjenih Država", stoji u ocjeni, "kako bi osigurale sigurnost na europskom kontinentu".

Ova procjena dolazi nakon što tri runde diplomatskih razgovora između Rusije i Zapada s ciljem deeskalacije krize prošlog tjedna nisu donijela rješenje.

Zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman rekla je prošle srijede da nije jasno namjerava li Moskva iskoristiti pregovore kao izgovor za tvrdnju da diplomacija ne može funkcionirati.

Ukrajinska vojna obavještajna služba priopćila je kako je Rusija "trajno" rasporedila vojnike iz svojih središnjih i istočnih regija na svoju zapadnu granicu. Krajem prosinca i u siječnju Rusija je premještala "zalihe streljiva, terenske bolnice i sigurnosne službe" na granicu, navodi se, što prema Ukrajini "potvrđuje pripremu za ofenzivne operacije".

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar bimbopus
bimbopus
14:43 19.01.2022.

Ovo prestaje biti zanimljivo , zašto Rusija ne smije imati uz granicu svoju vojnu silu . Na svojem teritoriju granicu nisu povrijedili , zašto nekima miriše rat , to je igra koju vode druge sile preko ledja svojih poslušnika želeči da ostanu jedina največa sila , što preostane nakon toga .

PE
petdopodne
23:18 19.01.2022.

ko god zeli rat ja bi mu ga u dvoriste doveo pa nek uziva

Avatar nekakav
nekakav
08:03 20.01.2022.

u rusiji se nitko oko ovih izjava ne uzbuđuje, niti se narod nešto posebno komeša. rusija ima čvrstu vlast, relativno stabilnu ekonomiju, kakvu takvu, njima dovoljnu. ne prijete nikome, al ne žele ni da se njima prijeti, i tu se postavljaju uvijek jako jako čvrsto. rusima prijetiti... znate ikog u zadnjih 500 godina da je ruse napao, prijetio, i na tome profitirao? da, samo jedna zemlja. ali smao profitirala. amerika. zbog rata s engleskom oko krima (krim je kolko daleko od engleske?) je rusija bila prisiljena prodati aljasku, da plati troškove rata. ukrajina je propala država, s njom nitko ne želi imati posla. od zemlje koja je bila industrijska sila došla je do agrarne zemlje, u kojoj standard ovisi o žetvi pšenice i kukuruza, raži, ječma. zemlja koja je imala ozbiljnu proizvodnju ugljena, došla je do toga da kupuje ugljen od amerike. zemlja koja se 30 godina nakon raspada sssr-a nije našla, digla na noge, odlučila ide lijevo ili desno. zemlja u kojoj je u tijeku teška indoktrinacija, oduzimanje autonomije regijama i koncetriranje vlasti u kijevu. zemlja u kojoj traje progon novinara i političkih neistomišljenika, bez ikakve osude ili sankcija eu-a. svaka izjava o potrebi smirivanja situacije i sagledavanja realnih mogućnosti dobiva pridjev izdaja, i ideš u bajbok. ne znam kako to da u europi nema ama baš nikakvih poziva na mir, detant, odustajanje od daljnje militarizacije. toga je bilo prije, ali sad totalna šutnja. a to je najopasnije. znamo da rusi neće napasti. a drugi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije