Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI SE MORATORIJ

Uz klimatske promjene veliku opasnost za tune predstavlja rudarenje u dubokom moru

Greenpeace activists confront the deep sea mining vessel Hidden Gem
Foto: GUSTAVO GRAF MALDONADO/REUTERS
1/4
11.07.2023.
u 13:43

Na ribu bi mogli utjecali 'oblaci' sedimenta, koji se podižu pri vađenju grumenja s morskog dna, i buka ili svjetlosno onečišćenje, s potencijalnim negativnim utjecajem, između ostalog, na reprodukciju tune, pokazalo je istraživanje

Rudarenje u dubokom moru moglo bi omesti migraciju tuna u Tihom oceanu koju će vjerojatno potaknuti klimatske promjene, pokazala je studija objavljena u utorak. Očekuju se promjene u migracijskim obrascima tri vrste tune u zoni Clarion-Clipperton jugoistočno od Havaja, što će povećati mogućnost sukoba među ribarima i rudarskim kompanijama, zaključili su autori studije časopisa Nature Sustainability.

Rudarske kompanije ističu da je dno oceana potencijalno bogato metalima, uključujući nikal i kobalt koji se koriste u baterijama za električna vozila, pa će njihovo vađenje poduprijeti globalnu energetsku tranziciju. "Otvoreno more krije bogatstvo bioraznolikosti koja je ključna za određene, iznimno važne sektore našeg gospodarstva", rekao je koautor studije Juliano Palacios Abrantes sa Sveučilišta British Columbia.

“Zdravlje i geografska rasprostranjenost tune već su pod znakom pitanja zbog klimatskih promjena, a rudarenje u dubokom moru samo će pojačati taj rizik i dodatno ugroziti neke vrste tune i povezano ribarstvo”, dodao je Abrantes.

Na ribu bi mogli utjecali 'oblaci' sedimenta, koji se podižu pri vađenju grumenja s morskog dna, i buka ili svjetlosno onečišćenje, s potencijalnim negativnim utjecajem, između ostalog, na reprodukciju tune, pokazalo je istraživanje.

POVEZANI ČLANCI:

Istraživanju je priloženo pismo skupine kompanija u sektoru proizvodnje plodova mora koje zagovaraju pauzu u razvoju rudarenja u dubokom moru dok se temeljitije ne analiziraju njegove socioekonomske i ekološke posljedice.

 "U golemom prostranstvu otvorenog mora, ključnom za tunu, otiskujemo na neistraženo područje, ne znajući kakve rizike donosi rudarenje", rekao je Daniel Suddaby, izvršni direktor Global Tuna Alliancea, čijih 48 industrijskih partnera predstavlja 32 posto globalne trgovine tunom.

UN-ova Međunarodna agencija za morsko dno trenutno prikuplja zahtjeve kompanija za izdavanjem dozvola za rudarenje, a očekuje se da će blokirati njihove planove zbog ekoloških i ekonomskih rizika, napominje Reuters. Moratorij je zatražila skupina zemalja, uključujući Čile, Francusku, Palau i Fidži. 

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije