Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Genocid u Srebrenici

Uz jecaje i molitvu pokopali bebu Fatimu i još 408 žrtava pokolja

Srebrenica (1)
Reuters/Pixsell
11.07.2013.
u 14:08

Od 409 identificiranih žrtava, njih 44 bili su dječaci starosti između 14 i 18 godina. Šest dječaka imala su 15 godina kada su ubijeni. Još uvijek se traga za oko 1500 žrtava genocida u Srebrenici.

Tisuće ljudi danas su se okupile u Memorijalnom centru Potočari kako bi obilježile 18. godina od stravičnog masakra i genocida u Srebrenici.

Oko 13.25 sati u Potočarima počelo je, uz plač rodbine, spuštanje lijesova u grobove dok su se čitala imena žrtava i godina kada su rođeni. Svog najmlađeg sina Nermina danas ukopava i Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majka enklava Srebrenica i Žepa". Poslije 18 godina uspjela je pronaći samo dvije njegove kosti, jednu kost ruke i jednu kost noge, piše Klix.

Najmlađa žrtva genocida dobila ime

Beba Have i Hajrudina Muhića, najmlađa žrtva genocida, danas je i službeno dobila ime i rodni list, tako da nije pokopana kao bezimena, već je dobila ime Fatima. Omladinski zbor Zenica otpjevao je "Srebrenički inferno" koji je i ove godine dotaknuo srca i rasplakao mnoge koji su došli u Potočare.

"Htjeli su da se zatre trag bošnjačkog naroda na obalama krvave Drine. Ovdje u Memorijalnom centru u Potočarima leže i ležat će najbolji od nas. Ovdje su kosti onih koji da nisu ubijeni, danas bi bili punoljetni. Naša poruka je pravda, istina, dostojanstvo i opstanak – rekao je načelnik općine Srebrenica Ćamir Đuraković.

"Srce može i mora sve izdržati"

Ramiza Šiljković, koja danas pokapa dva sina, kazala je kako su pronašli samo nekoliko kosti njezinih potomaka. – Javili su nam da su pronašli nešto kosti i pitali me prihvaćam li da ih ukopamo. Mi smo prihvatili. Bar da im nešto napravim dok sam još živa – kazala je kroz plač Šiljković.

Sanela Salihović, koja pokapa brata, kazala je da im je u "neku ruku lakše". – Ipak znam gdje su kosti i gdje ću doći. Ali s druge strane... Srce može i mora sve izdržati – kazala je Salihović.

Danas u Memorijalnom centru u Potočarima pokapaju 409 žrtava masakra. Najmlađa žrtva je beba Muhić, a najstarija je Edhem Rahmanović rođen 1919. godine. Posmrtni ostaci novorođenčeta Muhić pronađeni su u masovnoj grobnici u krugu Tvornice akumulatora u Potočarima, piše Klix.

44 dječaka

Od 409 identificiranih žrtava, njih 44 bili su dječaci starosti između 14 i 18 godina. Šest dječaka imali su 15 godina kada su ubijena. Još uvijek se traga za oko 1500 žrtava genocida u Srebrenici.

Na današnji dan svijet se prisjeća strašnog zločina srpskih snaga koje su u srpnju 1995. godine pobile uglavnom muškarce i dječake iz zaštićene UN-ove zone Srebrenice i okolnih mjesta koje su zaštititi trebale UN-ove snage, no one su ih predale jedinicama Ratka Mladića.

Masakr se često u svjetskim medijima opisuje kao najgori pokolj u Europi nakon 2. svjetskog rata u kojem je ubijeno oko 8 tisuća muškaraca i dječaka koje su bosanski Srbi zarobili nakon ulaska u zaštićenu zonu. Reuters piše da je oko 15 tisuća muškaraca i dječaka uspjelo pobjeći kroz šumu i izbjeći sigurnu smrt.

Zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić uhićen je u Srbiji 2011. godine nakon što je 16 godina bio u bijegu od optužnice Haškog suda. Optužen je za zapovijedanje masakrom u Srebrenici i za svoju ulogu u blokadi Sarajeva.

Kerry: Nitko ne smije negirati genocid

Američki državni tajnik John Kerry "uime predsjednika Baracka Obame i američkog naroda" napisao je u priopćenju da se pridružuje građanima BiH u odavanju počasti i sjećanju na one koji su izgubili živote "u stravičnom genocidu" u Srebrenici, gdje je poginulo 8 tisuće nevinih ljudi.

"Kao što znamo iz povijesti, istina i pomirenje neophodni su za kretanje prema boljem sutra. "Pozdravljamo one koji nastavljaju tražiti pravdu za žrtve i rade na osiguranju da svi građani imaju pravo vratiti se i živjeti mirno u svojim prijeratnim domovima", piše u priopćenju objavljenom na stranicama State Departmenta. "Odbijamo pokušaje ponovnog pisanja ili manipuliranja prošlošću, negiranja genocida ili negiranja multietničkog karaktera BiH", piše Kerry.

>>Mediji u Srbiji ne podsjećaju na genocid već na 'zločin' u Srebrenici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije