Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svinjogojci

Uvozna svinjetina uništila domaće farmere

željko kurkutović
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
04.11.2013.
u 17:00

Veliki trgovci nude meso raznih kategorija za 19 kn/kg, a mi po toj cijeni ni uz najbolju volju ne možemo raditi, tvrdi, Ž. Kurkutović

Iako ne proizvodimo dovoljno svinjetine za svoje potrebe, hrvatski svinjogojci propadaju zbog prekomjernog uvoza. O tome govori i primjer Željka Kurkutovića iz Donje Vrbe, najvećeg proizvođača svinjskog mesa u Hrvatskoj u kategoriji OPG-ova, koji je kroz operativni program podigao jednu od najsuvremenijih farmi, uložio 14 milijuna kuna, a onda je zakazala država s isplatom kapitalnih ulaganja. Za ostalo pobrinuli su se nelojalna konkurencija i domaće tržište.

– Znao sam da u Hrvatskoj nedostaje svinja i logično zaključio kako bih pokretanjem proizvodnje mogao dobro zaraditi. Međutim, grdno sam se prevario – kaže Kurkutović.

Hrvatski svinjogojci danas su svjedoci da se u velikim trgovačkim centrima nudi meso raznih kategorija za 19 kuna po kilogramu, a oni po toj cijeni ni uz najbolju volju ne mogu raditi.

Hrvatska je prije proizvodila milijun, a sada oko 700 tisuća živih svinja. Istodobno, iz Europe uvozimo oko tri milijuna svinja u raznim kategorijama mesa, ističe.

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
09:24 05.11.2013.

U Hrvatskoj se ne isplati nista raditi, jer je drzava uredjena na nacin da sto vise posteno radis, to vise naj..., ovaj, odes u veci minus. Najbolje se baciti na politiku i uzeti partijsku knjizicu da ti srede posao profesionalnog ispijaca kavica u uredima. Toliko neradnika na proracunu ne moze izdzravati ovoliko malo radnika, zato sve i propada. Jos u tu racunicu ubacimo nesposobnog Jakovinu kojem je vrhunac rada u poljoprivrednom sektoru ubacivanje male sponzorusice u EU parlament.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije