Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje HRejting

Uvođenje vojne obuke podržava 75,5% Hrvata: Najviše ih smatra da bi trebala trajati šest mjeseci

Gašinci: Ministar Banožić uručio prve ugovore o djelatnoj vojnoj službi novim pripadnicima HV-a
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
29.01.2024.
u 23:44

Što se tiče razloga za uvođenje vojne obuke, 31% smatra da je to dobro za odrastanje i izgradnju karaktera

Uvođenje nekog oblika vojne obuke podržava 75,5% ispitanih, nešto više od 20% ne podržava, a 4% ne zna. Rezultati su to istraživanja HRejting provedenog od 24. do 26. siječnja na uzorku od 1.000 ispitanika, uz mogućnost pogreške +/-3,04% i razinu pouzdanosti od 95%, a kojeg donosi HRT.

Oko 61% ispitanih smatra da je razlog otvaranja rasprave o uvođenju vojne obuke sigurnosno stanje i sukobi u svijetu. Njih oko 20,5% smatra da je riječ o predizbornoj kampanji, a 5,5% ispitanih da je razlog naoružavanje Srbije i uvođenje vojne obveze u toj zemlji. Ne zna 10%.

Gotovo 54% ispitanih smatra da vojnu obuku treba uvesti za muškarce. Da treba uvesti vojnu obuku za muškarce, a na dobrovoljnoj bazi za žene smatra 27% ispitanih, a 14% da vojna obuka treba biti obvezna za oba spola. Da vojna obuka treba biti na dobrovoljnoj bazi, također za oba spola, smatra malo manje od 2% ispitanika.

Treba li Hrvatska vratiti služenje vojnog roka?

Vezano uz trajanje vojne obuke, gotovo 45% ispitanika smatra da bi trebala trajati šest mjeseci, a 30% tri mjeseca. Za vojnu obuku od godinu dana je 15% ispitanih, a 4,5% za obuku od mjesec dana. Ostatak ispitanih ne zna. 

Što se tiče razloga za uvođenje vojne obuke, 31% smatra da je to dobro za odrastanje i izgradnju karaktera, 24% smatra da je važno za nacionalnu sigurnost, a 22% razlog vidi u porastu sigurnosnih prijetnji. Da se uvođenjem vojne obuke promoviraju se nacionalne vrijednosti domoljublja i zajedništva smatra 7,5% ispitanika, a gotovo jednak postotak ispitanika smatra da to mora proći svaki "pravi muškarac". Oko 7% smatra da Hrvatska treba vratiti vojnu obuku kao i brojne druge zemlje. 

Razlozi protiv uvođenja vojne obuke su potreba za postojanjem slobode izbora i mogućnost priziva savjesti (24,5%), profesionalna vojska efikasnija je od ročnika (23%), besmisleno maltretiranje mladih (19%), nepotreban trošak (17%), članstvo u NATO-u dovoljna je zaštita (10%), a ne zna ili ima drugi razlog oko 6,5% ispitanih. 

Komentara 8

DM
D'Mich
06:50 30.01.2024.

može ali da ne bude kao JNA jer ono je gubljenje vremena. Treba pitati struku. A da se treba bolje militarizirati to apsolutno podržavam, jer vojska nam je slaba a susjedstvo divlje.

GM
gmižić
05:45 30.01.2024.

To su sve sigurno bili experti za vojna pitanja sa završenim visokim vojnim akademijama i ratnim iskustvom...mogli ste im isto tako postaviti i pitanja iz kvantne fizike i stručni odgovori sigurno ne bi izostali.

NO
Nordik
05:07 30.01.2024.

Plenki će biti glavni savjetnik za prijem regruta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije