Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG Parlament BiH će po skraćenom postupku razmatrati ukidanje dijela PDV-a

Uvode nultu stopu poreza za sedam vrsta proizvoda

19.04.2009.
u 23:00

Parlament BiH će po skraćenom postupku razmatrati prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Porezu na dodanu vrijednost, kojim bi se ukinuo PDV na sedam skupina proizvoda. Iza ovog prijedloga stoji Klub zastupnika SNSD-a, a odluka Zastupničkog doma da prihvati skraćenu proceduru govori da će djelomično ukidanje PDV-a imati potporu i zastupnika nekih drugih stranaka u državnom Parlamentu.

Predviđeno ukidanje
Dopune zakona odnose se na dodavanje novog članka u devetom poglavlju zakona. Njime je predviđeno ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove i umjetno gnojivo, dječju hranu i opremu te školski pribor i rotopapir. Kako životne namirnice obuhvaćaju veći broj proizvoda, u prijedlogu je precizirano da bi se ukidanje PDV-a odnosilo na kruh i žitarice, meso, ribu, mlijeko, jaja, šećer, čaj, ulje i masnoće. Kod lijekova nije pravljena nikakva selekcija, kao ni kod umjetnih gnojiva.

Dječja hrana i oprema su, pak, jasno opisane, pa bi se tako nulta stopa PDV-a primjenjivala na dječju hranu koja se priprema s vodom, kao i na dječju hranu na bazi riže, a koja se priprema s mlijekom. Zakonske izmjene bi obuhvatile i dječju hranu na bazi voća, mesa i brašna. Od dječje opreme, predviđeno je ukidanje PDV-a na odjeću i obuću za bebe, kolica, sjedalice za automobil, nosiljke za bebe i dječje krevete. Školski pribor koji tretira SNSD-ov prijedlog, obuhvaća školske knjige i udžbenike, bilježnice, blokove za crtanje, kao i tempere i vodene boje.

Negativne posljedice
Ukidanje PDV-a na neke od ovih proizvoda u više su navrata tražile i druge stranke, pa je očekivati da one podrže SNSD-ov prijedlog. Teška socijalna situacija u kojoj se nalazi veliki broj bh. građana svakako ide u prilog usvajanja izmjena Zakona o PDV-u, iako je jasno da bi negativne posljedice takvog poteza bili smanjeni prihodi i veća mogućnost zloporaba sustava PDV-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije