Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO IZVJEŠĆE

Usvojene Piculine preporuke o odnosima EU i SAD-a uoči super izborne godine

Dubrovnik: Otvaranje  dvodnevne konferencije o deset godina članstva Hrvatske u EU.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
16.11.2023.
u 12:25

Ovaj dokument izrazito je važan za obranu i sigurnost jer naglašava važnost strateške autonomije EU, priznavajući pri tome i značajan doprinos SAD-a europskoj sigurnosti.Također, ključna stavka je i poboljšanje suradnje između EU i NATO-a.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula oglasio se povodom usvajanja njegovog novog Izvješća o odnosima Sjedinjenih Država i Europske unije. Rekao je da se budućnost odnosa između EU i SAD-a  mora temeljiti na borbi protiv nejednakosti te na radu na nastavku zelene tranzicije društva i ekonomije. "Samo tako možemo osigurati sigurniju i zdraviju budućnost - kroz ublažavanje klimatskih promjena, zagovaranje mirnog rješavanja sukoba, kontrolu naoružanja, borbu protiv rasizma i reformu ekonomskog upravljanja", naglasio je Picula. 

Na današnjoj sjednici članovi Odbora za vanjske poslove Europskog parlament izglasali su Piculino izvješće i s 41 glasova za, pet protiv i jednim suzdržanim. "Izvješće naglašava potrebu za zajedničkom obranom demokratskih vrijednosti, koje su pod pritiskom ne samo na globalnoj sceni, već i unutar samih članica EU i SAD-a. Poseban naglasak stavljen je na višestruke krize koje trenutno potresaju svijet, uključujući rusku agresiju na Ukrajinu, napetosti na Bliskom istoku te sve izraženiju ulogu Kine na međunarodnoj sceni",  stoji u priopćenju. 

Ovaj dokument izrazito je važan za obranu i sigurnost jer naglašava važnost strateške autonomije EU, priznavajući pri tome i značajan doprinos SAD-a europskoj sigurnosti.Također, ključna stavka je i poboljšanje suradnje između EU i NATO-a. Naime, amandmani se bave raznim globalnim izazovima, uključujući situaciju u Ukrajini, rastuću asertivnost Kine i suradnju u Indo-Pacifičkoj regiji. Osim toga, u izvješću je istaknuta važnost poštivanja obveza država članica EU u pogledu ulaganja u obranu, kako bi se osigurala pravednija raspodjela tereta s Sjedinjenim Državama.

Vanjska politika i obrambena suradnja također su dio izvješća, posebice s ciljem zajedničkog napretka u ključnim vanjskopolitičkim dosjeima, uključujući odnose s Kinom, zemljama istočne i južne Europe, Afrikom, Latinskom Amerikom i Karibima, te Indo-Pacifikom.Fokus je stavljen i na suradnju u ključnim tehnologijama, digitalnoj diplomaciji i kibernetičkoj sigurnosti kako bi se promicali demokratski standardi i osigurala digitalna infrastruktura.

Izvješće će biti predmet glasovanja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u prosincu.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Anušić: Nije me iznenadilo što sam bio premijerov izbor

Komentara 1

HO
homofobic
14:20 17.11.2023.

Da, da! Igrajte se autonomije pa kada zagusti s miroljubivim istocnim susjedom a Ameri kazu: Pa odrasli ste i autonomni. Sada se cesite! Onda ce biti jao i pomagaj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije