Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVSKA

Ustrijeljena ždrebica, vlasnik se boji da se isto dogodilo i s ostalih sedam njegovih nestalih konja

polje
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
09.06.2020.
u 12:18

Šteta je velika jer se cijena jednog ždrebeta kreće oko 10.000 kuna, a Darko Petters je za sada izgubio čak devet grla

Darko Petters, poznati uzgajivač konja iz Piljenica, nedaleko od Novske, od travnja traga za osam svojih konja. Oni su dio krda koje se nalazi na slobodnoj ispaši u Poganovu polju pokraj Jasenovca, a tijekom vikenda jednu od nestalih kobila našao je mrtvu. Ždrebica je imala dvije rane iz vatrenog oružja

– Šokirao sam se, na vratu i u predjelu ždrebne kobile bile su rane koje upućuju da je kobila namjerno ustrijeljena. Iako konji znaju odlutati pa se vrate nakon nekog vremena, zbog ovoga sam sada zabrinut da i ostalih pet nestalih kobila i dva pastuha nisu završili jednako – rekao nam je Darko Petters. 

Na lešini su bili i tragovi koje su ostavile divlje životinje, a Petters je do dolaska policije čuvao lešinu kako bi se mogao obaviti očevid. Policija provodi istragu.

– Obavijestio sam policiju, načinili su uviđaj, a lešina je otpremljena na obdukciju na Veterinarski fakultet. Nije ovo prvi put  da mi stradaju konji, lani su mi nestale tri kobile i pastuh. Imam određene sumnje, što  sam rekao policiji. U pitanju je zavist  – kazao nam je Petters koji dodaje kako je šteta velika jer se cijena jednog ždrebeta kreće oko 10.000 kuna, a on je za sada izgubio čak devet grla.


 Inače, na Lonjskom, Mokrom i Poganovu polju, ali i drugim dijelovima Posavine, na slobodnoj je ispaši na tisuće grla stoke, svinja, konja, goveda te se znalo i ranije dogodi da vlasnici svoju stoku nađu ustrijeljenu. Prošli tjedan je tako nepoznati počinitelj ustrijelio tele i odnio meso, a konje su znali ubijati ratari s obzirom na to da se događalo da stoka na slobodnoj ispaši zalazi i u zasijana polja pa čini štetu.

– To se znalo događati, ali ne ovdje gdje sam ja držao stoku jer tu i nema puno takvih poljoprivrednih površina. Tako da ja ne vjerujem da su takvi motivi – kazuje Darko Petters koji konje uzgaja već 30 godina i trenutačno posjeduje krdo od 130 hladnokrvnjaka. I njegov otac cijeli se život bavio konjogojstvom koje je tako obiteljska tradicija.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
12:25 09.06.2020.

a po čijim livadama ti konji pasu na toj famoznoj 'slobodnoj ispaši'? jel se to pita netko, on npr..? ili misli lik da je i dalje vrijeme kad su bosanci na sjever hrvatske vodili stada ovaca, i jedna epizoda gruntovčana je obradila taj fenomen. za 130 grla konja treba imati prostor, kojeg ovaj lik očito nema, jer bi inače ogradio svoju, naglašavam, svoju zemlju. ne državnu, ne tuđu. lika je prepuna stočara slobodne ispaše. par obitelji terorizira desetke sela, i uništava usjeve, jer konji i krave hodaju i pasu, jedu, grizu, ne...i nikom ništa. pobuni se, prijete ti. ograditi ne smiješ, jer ti to odmah unište, da bi stoka mogla pasti.... pojma nemate o ovom biznisu. 130 konja puta 2 tisuće kuna i nešto, je sasvim fina cifra poticaja, a radiš malo, kako vidimo na ovom slučaju. kladi mse da su i zimi na slobodnoj ispaši... imaju sve životinje markice..? :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije