Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačka bolnica

Uštedjeli na plaćama 
pet milijuna kuna i lani zaposlili 20 liječnika

Suad Crnica,Karlovačka bolnica
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
11.02.2015.
u 21:00

U samo godinu i pol sanacijski upravitelj izvukao iz dugova 'bolesnu' bolnicu

Opća bolnica Karlovac u 2014. imala je pozitivan rezultat poslovanja u iznosu od 2,8 milijuna kuna.

– U lanjske prihode ušlo je 34 milijuna za sanaciju dugovanja prema dobavljačima koje je dala Vlada. U odnosu na 2013. smanjeni su troškovi poslovanja za sedam milijuna kuna, ali je prihod od HZZO-a smanjen za 28,5 milijuna kuna jer u prihode nisu uključena 22 milijuna kuna zbog neizvršenja limita. Uložili smo velike napore u taj rezultat, danas možemo reći da je karlovačka bolnica sanirana i dalje sve ovisi o nama. Dakle, ova 2015. godina pokazat će znamo li se nositi s novim načinom rada koji smo postigli, s uštedama i organizacijom. S HZZO-om smo sklopili ugovor na 12 milijuna kuna mjesečno, a uz neke dodatke bolnica može računati na oko 15 milijuna kuna mjesečno. Vjerujem da je to dovoljno za održavanje visokog standarda usluga za pacijente i da nećemo stvarati nove gubitke – kazao je dr. Suad Crnica, sanacijski upravitelj Opće bolnice Karlovac. Naime, ustanova je u program sanacije ušla prije godinu i pol na zahtjev Karlovačke županije koja nije mogla sanirati dubioze iz prethodnih godina.

Nisu štedjeli na lijekovima

– U poslovanju smo u šest mjeseci 2013. uštedjeli šest milijuna kuna, a lani sedam milijuna. Nismo štedjeli jedino u nabavi lijekova i potrošnog medicinskog materijala za operacijske sale i laboratorije, dakle na stavkama koje se direktno tiču liječenja pacijenata, te na sredstvima za čišćenje. Tu nam je objedinjena javna nabava donijela uštede. Za pet milijuna kuna smanjili smo rashode za plaće djelatnika i to na isplati prekovremenih sati, noćnog rada, dežurstava. Važno je reći da smo lani zaposlili čak 20 liječnika, po svim odjelima, a nikada nije bio slučaj da se u jednoj godini primi toliko novih liječnika. Na taj smo način smanjili broj prekovremenih sati.

Imali smo čak i jedan upit liječnika iz Francuske koji je htio doći raditi u Karlovac. Uštedjeli smo oko milijun na energentima. Uspjeli smo platiti i 2,5 milijuna kuna kamata na dugove koje je bolnica imala proteklih godina. Uz to, sva su plaćanja prema dobavljačima redovita – dodao je Crnica. No, u čitavom procesu nemaju očekivanu podršku Karlovačke županije kao osnivača, posebno u provedbi zajedničkog projekta organizacije palijativne skrbi i realizacije projekata za fondove EU.

Pacijenti iz Zagreba

– S obzirom na to da je u Karlovačkoj županiji značajan postotak starije populacije, a demografski pokazatelji imaju negativan predznak, potencijalni manjak pacijenata želimo nadomjestiti pružanjem medicinskih usluga za stanovnike zagrebačkog prstena te jugozapadnog dijela Zagreba, kojima je svakako bliža karlovačka bolnica nego neki KBC u Zagrebu, a i neke pretrage i terapijske postupke u Karlovcu neće dugo čekati – kazao je dr. Crnica.

>>Lista nije smjela biti javno objavljena, to je radni materijal

>>Karlovačka bolnica radi dobro, ali ipak mora u sanaciju

Komentara 6

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
21:04 11.02.2015.

...ko fol... ovaj provodi mjere... i prije nego ih je vragec izgovorio...

NV
novo vriijeme
21:42 11.02.2015.

Ne razumjem kako su uštedjeli na dežurstvima, da li su ukinuli nepotrebna dežurstva ili nisu platili dežurstva. Hoće reći da su do sada dežurali nepotrebno i da ovi koje je zaposlio neće dežurati. Čudno za jednu bolnicu.

BA
bajo2
00:56 12.02.2015.

....značajan postotak starije populacije....potencijalni manjak pacijenata želimo nadomjestiti pružanjem medicinskih usluga....o ne hvala vam na vasim uslugama,nesto vi brzo sparate,imaju li bar ti preostali starci sta jesti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije