Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene izbornog zakona

Ustavni sud zastupnike podsjeća na odgovornost za izgovorene riječi

Ustavni sud
Foto: ilustracija
27.09.2015.
u 15:10

I GONG je jučer kritizirao Ustavni sud koji, kako kaže, opet kasno reagira i mijenja pravila izborne utakmice minutu prije njezina početk

Ustavni sud jučer je reagirao na kritike dijela saborskih zastupnika na njegovu odluku o ukidanju dijela odredbi Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, ustvrdivši kako njihove izjave građane mogu navesti na pogrešne zaključke i nepotrebno stvoriti društvene tenzije prije parlamentarnih izbora. Podsjetimo, vladajući nisu dobro prihvatili odluke Ustavnog suda, a među ostalima, predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin kazao je kako “ovoliku razinu bezobraštine nije očekivao”.

– Zbog rječnika koji je u tim izjavama korišten treba podsjetiti na odgovornost javnih osoba za izgovorene riječi, osobito od zastupnika kojima je dužnost poštovati državno ustrojstvo Hrvatske – priopćeno je jučer iz Ustavnog suda koji osobito nedopustivim smatra kritiziranje vremena donošenja odluke Ustavnog suda. Grbin je, podsjetimo, problematizirao što se izborni zakon ruši dan prije raspuštanja Sabora.

– Okončanje tako složenog postupka u roku od šest mjeseci jasno pokazuje da je predmet bio razvrstan u kategoriju hitnih predmeta – naglasili su iz Ustavnog suda te poručili da se oni u svom radu vode ustavnim rokovima.

I GONG je jučer kritizirao Ustavni sud koji, kako kaže, opet kasno reagira i mijenja pravila izborne utakmice minutu prije njezina početka.

– Sadržaj odluke je politički obojen u korist političke elite, a na štetu pravne sigurnosti i razine povjerenja građana u političke institucije i aktere – tvrde u GONG-u te Sud upozoravaju da takve odluke pridonose neizvjesnosti oko zakonitosti budućih izbora, ali i zbunjuju birače. Da bi se smanjio utjecaj političkih kalkulacija na odluke Ustavnog suda, GONG predlaže izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu kojom bi se spriječila mogućnost reizbora ustavnih sudaca, odnosno ograničio njihov izbor na jedan mandat.

>> Ustavni sud doveo je u pitanje jednake prilike žena da sudjeluju u politici u istoj mjeri kao i muškarci

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar majmunranko
majmunranko
15:24 27.09.2015.

Peđa Geđa Grbin Srbin će vas sve pojesti, ako ne zašutite. On se kuži u Ustav ko Ostojić u čuvanje granice, Bauk u statistiku, a Milanović u srpske prometne pravce.

DH
dalibor.hren
16:21 27.09.2015.

Ako je riječ o Peđi Grbinu, odgovornosti nema jer je sigurno alkoholiziran!

DU
Deleted user
15:50 27.09.2015.

umišljeni besposličari ... na platnoj listi zločinačke ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije