Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obustavio primjenu

Ustavni sud suspendirao kriterij od 25.000 riječi za porez od 5 posto

novine
Photo: Patrik Macek/PIXSELL.
17.07.2013.
u 14:47

Takav apsurdan diskriminacijski kriterij razlikovanja općeinformativnih dnevnih novina nije primijenjen nigdje u svijetu, navodi se u prijedlogu

Ustavni sud objavio je odluku o PDV-u za novine. Pokrenuo je postupak ocjene ustavnosti Zakona o PDV-u u dijelu koji glasi: "...u opsegu od najmanje 25.000 riječi u primjerku dnevnog izdanja", te je u odnosu samo na taj dio privremeno obustavio mogućnost primjene zakona.

Ustavni sud tako je odlučio pozivajući se na značaj slobode medija, dajući za pravo predlagateljima, Večernjem listu i 24 sata, koje je zastupala odvjetnica Vesna Alaburić, naglasivši da "treba stalno imati na umu da neopravdano ugroziti slobodu jednog medija ne znači povrijediti samo neka osobna (pojedinačna) prava u njima zaposlenih novinara ili neke/nečije posebne ''cehovsko-sindikalne'' interese ili samo ekonomsko-financijske interese određenih novinskih nakladnika, već to zapravo znači ugroziti slobodu svih medija i njihovu, za održavanje svakoga demokratskog društva presudnu društvenu funkciju (ulogu), pa posljedično i samu demokraciju kao oblik vladavine i pretpostavku ozbiljenja svih drugih zajamčenih ljudskih prava i sloboda".

Apsurdan diskriminacijski kriterij razlikovanja općeinformativnih dnevnih novina, nije primijenjen nigdje u svijetu, navodi se u prijedlogu. Kako ne bi bilo nikakvih dvojbi, na kraju svoje odluke Ustavni sud obrazlaže kako će se danom objave njihove odluke u Narodnim novinama "povećati po prirodi stvari broj novina za koje njihovi nakladnici obračunavaju i plaćaju PDV po sniženoj stopi 5% jer će u okvir članka 38. stavka 2. točke g) ZoPDV-u za vrijeme važenja ovog rješenja ulaziti sve novine novinskih nakladnika koji imaju statut medija, otisnute na papiru koje izlaze dnevno i kao općeinformativni tisak objavljuju novinarske autorske tekstove." Drugim riječima, sve općeinformativne dnevne novine koje objavljuju novinarske autorske tekstove i imaju Statut, plaćat će do konačne odluke Ustavnog suda PDV po sniženoj stopi. Sudeći po tome što sve Ustavni sud kani pribaviti i učiniti prije donošenja konačne odluke, taj bi postupak mogao potrajati.

>> Sve dnevne novine koje imaju statut medija plaćat će sniženi PDV

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije