Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordana Sobol

Ustavni sud doveo je u pitanje jednake prilike žena da sudjeluju u politici u istoj mjeri kao i muškarci

'unutrasnja  ,06.10.2005 zagreb, sabor,    gordana sobol     snimio Patrik Macek'
Foto: 'Patrik Macek'
25.09.2015.
u 14:44

Iskreno žalimo što se i Ustavni sud svrstao na stranu onih koji ne razumiju niti provode najviše vrijednosti demokratskih društava

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske, zajedno sa saborskim zastupnicama SDP-a, oštro osuđuje odluku Ustavnog suda kojom se djelomično ukida odredba o ravnomjernoj zastupljenosti žena i muškaraca na listama za Hrvatski sabor.

– Tako je ta odredba i dalje ostala potpuno neobvezujuća, deklarativna, bez ikakvih  sankcija za one koji je neće primijeniti. Ukinutom odredbom Zakona Ustavni  sud  doveo  je  u  pitanje  ostvarenje  jednakih  šansi,  jednakih mogućnosti  da  žene  ravnopravno  s  muškarcima sudjeluju u svim procesima političkog  odlučivanja.  SDP  je  svojim  prijedlogom Zakona želio učiniti vidljivi  iskorak  u  participaciji  žena  u  političkom životu. Odredbom o najmanje  40 posto obaveznog kandidiranja podzastupljenog spola kao društvo stvaramo temelje za socijalnu pravdu, poštivanje prava čovjeka i jednakost. Upravo  i sve ono što piše u članku 3. Ustava RH – poručuje Gordana Sobol ime Socijaldemokratskoga  foruma  žena  SDP-a  i  saborskih zastupnica SDP-a, i zaključuje: 

“Odluka  Ustavnog  suda nije ništa drugo nego politička odluka koja  nažalost  ide  na  mlin  onih koji nikada nisu niti razumijevali niti provodili  najviše vrijednosti demokratskih društava. Iskreno žalimo što se i Ustavni sud svrstao na njihovu stranu!”

>> Za Sabor se mogu kandidirati svi osuđeni za zloporabu položaja i ovlasti

Ključne riječi

Komentara 1

BU
Bulaba
15:00 25.09.2015.

Zanimljivo je da je glavna SDP-ova ratnica za ženska prava osoba koja u štiklama pleše oko štange i na taj način propagira ženstvenost kao objekt, odnosno meso. Srećom, drugarica, obzirom na vanjštinu, može biti sigurna, ne bi joj se ništa dogodilo ni da ju u mraku presretne skupina od 20-tak srednjeazijskih migranata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije