Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO

Usred koronakrize medicinske sestre dobile nižu plaću? Traže sastanak s Berošem

Medicinske sestre
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
11.04.2020.
u 22:04

Kako su istaknule, svaki pacijent kojeg one primaju, a sumnjiv je, izaziva stres kod svih djelatnika.

Pandemija koronavirusa obasjala je kolika je nužnost zdravstvenih djelatnika koji su prvi na crti obrane i koliko su kao takvi potrebni. Međutim, usprkos svakodnevnom stresu neke od sestara zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice dobile su manje plaće. 

- Moram reći da su dobili manje plaće, nije im plaćen prekovremeni rad i dežurstvo. To se složilo tako da se dobije slobodni dan. Znamo da je potpisan dodatak Kolektivnog ugovora i zna se koje su obveze poslodavca, kao i radnika. Sukladno tome, ministar zdravstva poslao je dopis da se to mora poštivati -   kazala je Brankica Grgurić, predsjednica Sindikata medicinskih sestara za RTL.

VIDEO: Ministar Beroš: 'Nemamo lijeka, niti cjepivo, molim vas ponašajte se odgovorno!'

Istaknula je kako će tražiti susret s ministrom zdravstva Vilijem Berošem kako bi se ispravila ta situacija. 

- Zasigurno ćemo tražiti sastanak s ministrom. On je uvijek odgovorio na naše upite i problematiku. Nažalost, poslodavci njegove propise ne slušaju, bez obzira što su najčešće administrativne prirode. Najave koje kažu da će u travnju biti drugačije zbog manjeg broja bolesnika, pa će i plaća biti manja. Možda u tome ima istine, ali moram naglasiti da su nam ostali najteži bolesnici na odjelima i traže skrb medicinskih sestara - naglasila je  Grgurić.

Kako su istaknule, svaki pacijent kojeg one primaju na odjel, a sumnjiv je, izaziva stres kod svih djelatnika. 

- Moram reći da uz stres, javlja se i jedna vrsta straha jer smo majke, žene, domaćice, odlazimo u naše obitelji pa na taj način prenosimo jednu vrstu straha i strepnje što će biti. Dovoljno smo educirane, imamo dovoljno zaštitne opreme i stvaramo sigurno radno okruženje. Nikad ne znate što će biti na putu do kuće, koga sresti i potom brinuti -  rekla je predsjednica Sindikata medicinskih sestara.

 


 

Komentara 4

KO
Kokoiduhovi
14:17 12.04.2020.

Naprijed Hrvatska. Na svijetu manjka 6 milijuna medicinskih sestara. Austrija, Njemačka, Italija, Belgija - vape za njima. Sve koje su imalo mlađe, otići će. Zato da bi se crkvama, folklornim sastavima i bolnicama u Ercegovini, mogli pretakati milijuni kuna??? Avanti, Croatia.

DU
Deleted user
11:35 14.04.2020.

A gdje su pare? Nema para. Ajde vidi ponovo, gdje su pare? Nema para na vidiku....

IV
ivanjoksimovic
07:39 12.04.2020.

U redu je smanjiti plate u javnom sektoru, ali direktorima, činovnicima po opštinama i okruzima, političarima. Ali smanjiti platu radniku, preslikava se i na privatni sektor. Neke drzave su tokom pandemije cak dizale plate medicinskom osoblju. U New Yorku suu medicinske sestre dobile cak $100 satnicu pa bez obzira na pandemiju dolaze i iz drugih saveznih drzava za taj novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije