Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVEDENA ISTRAŽIVANJA

Uskoro započinje eksploatacija plina iz novih bušotina na istoku Hrvatske

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
1/4
13.10.2022.
u 14:24

Riječ je o bušotinama koje su napravljene nakon istraživanja koje tvrtka „Vermilion Zagreb Exploration d.o.o.” provodi od 2019. godine na području Vukovarsko – srijemske županije

S 1. siječnjem 2024. godine tvrtka „Vermilion Zagreb Exploration d.o.o.”, zajedno s Vukovarsko – srijemskom županijom i tvrtkom Plinacro, započet će s eksploatacijom plina iz bušotina Berak i Cerić 1.

Riječ je o bušotinama koje su napravljene nakon istraživanja koje tvrtka „Vermilion Zagreb Exploration d.o.o.” provodi od 2019. godine na području Vukovarsko – srijemske županije. 

- Provodimo istražne aktivnosti za koje imamo ugovore s Vladom RH. Poslije te dvije bušotine u planu je da se aktiviraju i bušotine Opatovac 1. i Novi Jankovci 1. gdje se također vrše istraživanja – rekao je Jeff Davies koji je izvršni direktor regije centralne i istočne Europe tvrtke „Vermilion Zagreb Exploration d.o.o.” a koji je danas posjetio Vukovarsko – srijemsku županiju.

U sklopu posjete predstavnici tvrtke i Vukovarsko – srijemske županije obišli su i lokaciju istražne bušotine Opatovac 1. Kako je pojasnio zaposlenik tvrtke Duje Bakarić trenutno se buši na dubini od oko 700 metara te se radi na ispitivanju zaštite cijevi.

- Trenutna dubina je 700 metara i idemo prema dubljim slojevima gdje se nalaze nalazišta. U slijedećih nekoliko dana planiramo ući u nalazište kada ćemo vidjeti i koliki su potencijali bušotine – rekao je Bakarić.

Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić kazao je kako je zadovoljan dosadašnjom suradnjom s tvrtkom „Vermilion Zagreb Exploration d.o.o.” napominjući kako je županija sve svoje obveze do sada promptno odradila. Posebno je istakao zadovoljstvo s činjenicom da bi 1. siječnja 2024. godine trebalo započeti crpljenje plina iz bušotina Berak i Cerić1 s standardnom procedurom.  

- Istražne radnje i druge aktivnosti polako ulaze u svoju završnicu s tim da sve to ide možda malo sporije nego što smo očekivali. Kada se uđe u nalazište istražne bušotine Opatovac više ćemo znati kolike su rezerve plina na tome prostoru. Radi se o značajnom poslu koji će osigurati sigurnu budućnost Vukovarsko – srijemske županije – kazao je Dekanić.

Napomenuo je i kako se s predstavnicima tvrtke „Vermilion Zagreb Exploration d.o.o.” razgovara i o daljem sjedištu tvrtke ne skrivajući kako je želja županijskih vlasti da u budućnosti njihovo sjedište bude u Vukovarsko – srijemskoj županiji gdje i obavljaju istraživanje i gdje će se početi eksploatacija plina. 

>> VIDEO Stanovnici Kijeva nakon raketiranja: 'Umiru civili, sve zbog hira jednog idiota koji vodi Rusiju'


 

Komentara 2

RE
realist01
18:28 13.10.2022.

I sada imamo plina iz domaćih izvora i sada još ovo i možda bi imali dovoljno da smo svoji gospodari.

ZU
Zujim
05:20 14.10.2022.

Hebo vas preskupi plin, s njim mozete ucjenjivati samo stanare stambenih zgrada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije