Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Plenković: Oluja od prošlog tjedna je najveća otkako postoje meteorološka mjerenja od sredine 19. st

Zagreb: Održana 234. sjednica Vlade RH
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
27.07.2023.
u 12:32

Sljedeća fizička sjednica Vlade će biti nakon Velike Gospe, u četvrtak 17. kolovoza

Premijer Andrej Plenković kazao je na početku sjednice Vlade da je Pelješki most najveći projekt mandata njegove Vlade. "Podaci HAC-a su zaista impresivni. Dosad je Pelješkim mostom prošlo 2 milijuna i tristo tisuća vozila, 14 tisuća vozila na dan. To znači da je Pelješki most pokazao svoju isplativost i ključnu novu vrijednost za razvoj turizma, prometa i gospodarstva na jugu Hrvatske", poručio je premijer. "Ovo je zadnja fizička sjednica Vlade prije kratke stanke. U sljedećih dva i pol tjedna imat ćemo telefonskih sjednica sigurno, a sljedeća fizička sjednica će biti nakon Velike Gospe, u četvrtak 17. kolovoza", kazao je premijer. 

Na početku sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković. "Vidim da su sve članice i članovi Vlade na sjednici", kazao je.

"Nevrijeme se ponovilo i uzrokovalo velike štete. Izražavamo žaljenje zbog smrtnih slučajeva i izražavamo sućut . Mi smo održali krizni sastanak. Želim napomenuti da je s nama bila ravnateljica DHMZ-a koja je izvijestila da je prošloga tjedna Hrvatsku poharala grmljavinska oluja koja je po svom intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatske otkako postoje meteorološka mjerenja od sredine 19 stoljeća", kazao je.  "Činimo sve kako bismo pomogli građanima u sanaciji štete" kazao je.  "U Zagrebu su hitno angažirane tvrtke i urgentne aktivnosti na krovovima škola. Sve te aktivnosti smo napravili u najbržem roku", kazao je.

VEZANI ČLANCI:

"Vlada će danas donijeti odluku o osiguravanju hitnih, inicijalnih 20 milijuna eura koji će se distribuirati onim županijama koje su u ovom trenutku podnijele zahtjev. Ovo je tek prva intervencija, svi nisu još stigli popisati preliminarne procjene šteta i da ćemo naravno, kao što smo činili uvijek do sada pomoći ove hitne sanacije prema županijama i gradovima", rekao je Plenković. 

Kraj štrajka u pravosuđu

"Okončan je štrajk u pravosuđu. Potpisan je sporazum sa Sindikatom jer je na jučerašnjem izjašnjavanju prihvaćena ponuda Vlade o 12-postotnom povećanju plaće", kazao je premijer. "Taj dodatak će se isplaćivati namještenicima i službenicima na mjestima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu već za mjesec srpanj s plaćom koja će biti isplaćena u kolovozu", kazao je.

"Dogovoreno je da se predstavnici Sindikata uključe u izradu prijedloga Uredbe kojom će se regulirati i nazivi radnih mjesta i koeficijenti složenosti posla u državnoj službi", dodao je. Novi zakon je upućen u Sabor. Na temelju toga će se donijeti dvije Uredbe jedna za državne druga za javne službe.

"Vlada će staviti izvan snage staviti odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku, kao gestu da se okonča štrajk. Ovaj je dogovor rezultat našega dijaloga. Podsjećam da smo od 2016. kontinuirano povećavali plaće svima pa tako i zaposlenima u pravosuđu. Gotovo svi službenici i namještenici koji su bili u štrajku dobili su dodatak do sto eura.  Vlada kontinuirano povećava, za razliku od onih prije. plaće", kazao je. 

"Što se tiče afričke svinjske kuge nastavljaju se provoditi sve mjere za njezino suzbijanje. Razgovarali smo s uzgajivačima svinja i mi imamo dva temeljna cilja sukladno pravilima i veterinarskim ovakvih bolesti da se spriječi zaraza i drugo dati odgovarajuću kompenzaciju svim poljoprivrednicima i svinjogojcima koji su nažalost u situaciji da su im svinje zaražene", dodao je premijer. "Potpora će biti snažna", kazao je.

VEZANI ČLANCI:

"Podnijeli smo u ponedjeljak zahtjev EK za isplatu treće rate od 700 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Mi smo ispunili 45 reformi i investicija da na vrijeme podnesemo ovaj zahtjev. Dobili smo dosad avans od 818 milijuna eura te dvije prve rate, svaka od 700 milijuna eura. Ukupno smo na 2,2 milijardi eura. Kada se kroz nekoliko mjeseci verificira ovaj zahtjev doći ćemo na 2,9 milijardi eura od ukupno od 5,5 milijardi potpuno bespovratnih sredstava. Bit ćemo doslovno prva zemlja koja će u tom roku primiti više od 50 posto sredstava", kazao je. To će omogućiti izgradnju vrtića, osnovnih škola, zdravstvene infrastrukture, prometne infrastrukture, projekte..., naglasio je premijer.

"Točno smo godinu dana smo od otvaranja Pelješkog mosta. To je veliki projekt našega mandata, spajanje državnog teritorija i spajanje hrvatskoga juga. Podaci HAC-a su zaista impresivni. Dosad je Pelješkim mostom prošlo 2 milijuna i tristo tisuća vozila, 14 tisuća vozila na dana. To znači da je Pelješki most pokazao svoju isplativost i ključnu novu vrijednost za razvoj turizma, prometa i gospodarstva na jugu Hrvatske", kazao je.

Premijer je zahvalio svim vatrogascima i zračnim snagama na požrtvovnosti tijekom gašenja požara. 

Komentara 14

Avatar Grubi
Grubi
13:55 27.07.2023.

Ovo je dobro! Sjetite se Slavonije u vrijeme premijera Zorana i ministra Jakovine, Uzas

DU
Deleted user
13:53 27.07.2023.

najsposobniji premijer u hr povijesti 🧡🇭🇷

Avatar Grubi
Grubi
13:53 27.07.2023.

Jedini koji rade i pridonose, bravooooo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije