Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktualno prijepodne

Jandroković 'časti' u Saboru: Čestitam, vi ste 20. isključeni danas!

Zagreb: Pocela jesenska sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/14
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.09.2023.
u 16:32

Ovo je najduže aktualno prijepodne u zadnjih 20-ak godina, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Zastupnici su ponovno sjeli u saborske klupe. Nakon dvomjesečne ljetne stanke Hrvatski sabor počeo je jesensko zasjedanje koje po Ustavu traje do sredine prosinca. Na aktualnom prijepodnevu pitanja članovima Vlade postavilo je 39 zastupnika. 

 

Aktualno prijepodne pratite ovdje:

16:29 - Saborsko aktualno prijepodne, koje su obilježile oporbene optužbe na račun primjera i njegove Vlade, replike i kazne, protegnulo se od oko 10 do gotovo 16 sati i bilo je najduže u zadnjih 20-ak godina.

Ovo je najduže aktualno prijepodne u zadnjih 20-ak godina, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Glavni razlog dugog prijepodneva, bile su brojne replike i povrede Poslovnika koje su koristili i vladajući, i oporbeni zastupnici, pokušavajući relativizirati oštrinu nekih upita, ali i nekih odgovora. Većinu pitanja oporba je 'adresirala' na premijera, pa iako je on na njih opširno odgovarao, oporbeni zastupnici sadržajem odgovora nisu bili zadovoljni, tvrdeći da je premijer zaobišao bitno. Vladajući su, osim od premijera, odgovore tražili i od drugih članova Vlade, Branka Bačića, Olega Butkovića, Vilija Beroša…

U višesatnom propitivanju članova Vlade, zastupnici nisu birali sredstva, pa ih je Jandroković, kako je naveo, isključio 20, a 55 je dobilo opomene. Uz uobičajene, zbog povrede Poslovnika, Jandroković je u utorak Danici Baričević (HDZ) opomenu dao jer je Miru Bulju (Most) govorila 'ti', upozorio ministra rada Marina Piletića koji je, bez njegove dozvole i iz klupe rezervirane za članove Vlade, dobacivao zastupnicima, a Sabinu Glasovac (SDP) da se nepristojno ponaša.

Ozračje u sabornici pokazalo je da su zastupnici ozbiljno zakoračili u kampanju uoči super izborne 2024., u kojoj će se testirati i njihovi mandati.

Sjednica se nastavlja slobodnim govorima. 


15:50 - Kolegice Glasovac, nepristojno se ponašate, ovo stvarno nema smisla - rekao je Jandroković koji je prije toga prekinuo govor zastupnika Srpaka zbog dobacivanja između zastupnika u drugom dijelu sabornice.

- Molim vas da prekinete raspravu na taj način jer je neprimjerena. Kolega Srpak govori... dobacujete iz klupa jedni drugima, nije primjereno. I kolegi Piletiću kažem i vama kolegice, potpredsjednice Sabora. Znate kakva su pravila - poručio je Jandroković. 

Nakon toga je zastupnik Jenkač prijavio povredu poslovnika, no budući da u izlaganju nije govorio o povredi poslovnika Jandroković mu je dodijelio opomenu.

- Kolega Jenkač, treća opomena. Čestitam vam, vi ste 20. isključeni zastupnik u današnjem aktualnom prijepodnevnu - rekao je Jandroković.

14:35 - Ovo danas je najgore od najgorega što smo napravili. Već skoro 50 zastupnika ima opomenu, više od 10 je isključeno iz rasprave. Ja ne znam kome ovo koristi. Mi smo i aktualno prijepodne stavili u drugi plan od svih tih povreda poslovnika. Sve je to besmisleno ali nema osnove da to ne omogućim. Kolega Grmoja ne možete vi, imate već tri opomene - rekao je Jandroković nakon što je jedno vrijem bio 'rat' povredama poslovnika između zastupnika iz redova Mosta i HDZ-ovih zastupnika koji su se međusobno svađali.

Riječ je dao zastupniku Pavličeku koji je nakon svojeg prigovora Krstuloviću Opari dobio - opomenu.

13:50 - Milan Vrkljan govorio je o pismu američkog kongresmena koji je naveo kako se namjerno blokiraju američke investicije. 

- Pisao je državnom tajniku SAD-a Blinkenu i vama. U tom pismu posebno se osvrnuo i kaže da postoji duboko ukorijenjen sustav korupcije i da kao posljedica toga postoji prodor ruskih utjecaja u Hrvatsku i posebno je apostrofirao predsjednika Milanovića i bivšu predsjednicu Grabar Kitarović kao rusku produženu ruku. Postavio je pitanje tko je stvarni vlasnik Luke Rijeka? Grad Rijeku je izdvojio kao mjesto gdje se provodi iznuđivačka politika prema investicijama iz SAD-a - rekao je Vrljkan dodajući kako Hrvatska treba imati prozapadne investicije.

- Što ste vi poduzeli da se rasvijetli što se to stvarno događa u gradu Rijeci? - upitao je Vrkljan.

Plenković je rekao kako je govorio jučer nešto o tom pismu i da je taj kongresmen bio nedavno u Hrvatskoj u jednom širom izaslanstvu. Kazao je kako je održan sastanak te da su dojmovi bili pozitivni i konstruktivni te da su 'reflektirali odlične partnerske odnose' između zemalja - rekao je Plenković.

Kazao je i kako je nakon 30 godina riješeno pitanje viza 'zahvaljujući kvalitetnoj suradnji'. Rekao je i da smo među prvima iz Europske unije koji smo ušli u Global entry program. - Pitanje obrambene suradnje je itekako partnersko, savezničko - dodao je Plenković.

Plenković se pita tko su ljudi koji su bili u kontaktu s navedenim kongresmenom koji je onda napisao to pismo.

- Meni to nije poznato. Ja sam tražio veleposlanstvo u SAD-u i ministarstvo da ispitaju o čemu se radi. On to nije pisao sam, nije pisao u dokolici i nije pisao ničim izazvan. Pisao je na temelju nečijeg inputa. Taj input je došao iz naših kuhinja i laboratorija, a puno manje iz SAD-a - rekao je premijer dodajući kako njemu i Vladi nije poznato da je bilo koji investitor iz SAD-a imao bilo kakav problem, a kamoli ucjenu.

12:01 - Liječimo skupo i liječimo loše. Istodobno vaša vlada taj prioritetni segment zdravstvene skrbi pozicionira u ruke vama bliskih privatnika. Posljednji u nizu primjera je Ivan Rajković, vlasnik Medikola, koji s HZZO-om već 16 godina sklapa monopolske ugovore i iz proračuna je dobio više od milijardu kuna. Vlada je u lipnju oglasila da izgradnju njegove privatne onkološke bolnice smatra državnim strateškim projektom - rekla je zastupnica Ivana Kekin dodajući kako je to jedini državni strateški projekt u području zdravstva 'od kada ste premijer'. 

Rekla je i kako je Medikol već jednom bankrotirao te da je jednom došao u predstečajnu nagodbu 'jer nisu plaćali porez državi'.  Rekla je i kako Rajković 'ilegalnog radi' te da ima 'dvije potvrđene optužnice protiv bespravne gradnje'.

- U čijem je interesu da se onkološka skrb strateški pozicionira na privatnika i to onog koji je jednom bankrotirao te koji ne plaća porez i ne poštuje zakone - pitala je Kekin.

- U izlaganju ste rekli da je taj gospodin meni blizak? Ja čovjeka ne poznam. Ne znam kako izgleda - rekao je Plenković dodajući kako se u strateške projekte sigurno ne dodaju projekti metodom 'da je netko meni blizak'.

- Nikad ga nisam vidio i nikad se nismo susreli. Molim vas da takve insinuacije...da malo to suspregnete. Vi ste ipak liječnica, akademska građanka. Smirite malo lažne izjave jer to nije dobro. Onda ćemo se bavit parkingom vašeg muža i sličnim glupostima. Smirite ton - rekao je Plenković.

- Činjenica da je nešto proglašeno strateškim projektom ne znači da država za to daje neki novac. Smisao strateškog projekta je da procedure za njegovu provedbu budu učinkovitije. To je sve - rekao je Plenković.

11:03 Krešo Beljak je govorio o često manjkavim financijskim izvješćima koje kandidati prije izbora moraju predati. "Svjedoci smo da su se na proteklim izborima na svim razinama pojavile stranke, liste i kandidati koji nemaju opravdanje, donacije, nemaju financiranje iz proračuna, a ipak su u kampanjama trošile stotine tisuće eura i postigli rezultate. Imate li namjeru korigirati izborni zakon da se listama koje nemaju jasna ili donekle jasna izvješća da onemogućite da se kandidiraju?" "Kolega Beljak, vi lijepo nama recite na koga mislite. Recite eksplicitno. Možda netko tko ja vama konkurencija, nama nije sigurno.", rekao je Plenković.

"Mislite da neću reći? Hoću. Domovinski pokret. Nemaju apsolutno nikakva primanja, a održavaju skupštine na najskupljim mjestima. Fokus. Stranka broj dva. Stranka koje nije postojala. Kako je moguće da se pojavi stranka koja potroši najmanje 200.000 eura, dobije izbore, zaslužili ili ne, a u financijskom izvješću piše da je potrošila 50.000 eura? To treba provjeriti. Taj novac ili dolazi od mafije, tajkuna koji dolaze natrag, stranih agencija, stranih tajnih službi, od stranih ideoloških organizacija, lijeve ili desne, koje nam nameću određene ideologije. Onaj koji ne može dokazati odakle mu novac da im onemogućite da izađu na izbore", rekao je Beljak.

Domovinski pokret i Damir Bajs iz Fokusa odbacile su optužbe.

10:47 "Prekinuti su svi tokovi novca koji su vas povezivali s pokojnim gradonačelnikom Bandićem", rekla je Urša Raukar. Jandroković joj je dao opomenu te dodao da zbog zlouporaba povreda poslovnika pati dnevni red.

10:40 Nekoliko zastupnika povelo je raspravu tko koga naziva drugovima, a Katarina Peović rekla je da ona, naprimjer, ne bi Grmoju zvala drugom jer  se t treba zaslužiti. Na to su se svi u sabornici nasmijali.

19.09.2023., Zagreb - Utvrdjivanjem dnevnog reda i aktualnim prijepodnevnom pocela je jesenska sjednica Sabora. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

10:28 Sandra Benčić Plenkovića je nazvala ocem političke korupcije koji drži direktore dok im USKOK ne pokuca na vrata. Plenković kaže da je to nova taktika oporbe, optuživati bez dokaza "Stavimo okvir, poslije ćemo nešto naći. Lažna perfidna operacija političke sitneži koja želi doći na vlast tako da lažno bez jednog argumenta optužuje. I to gle koga? Premijera. Ne samo da je takva optužba, u biti, vas sve štiti imunitet da vas ne tužim. Pretjerujete. Bez ijednog dokaza", odgovorio joj je Plenković.

10:17 Grmoja je Plenkoviću odgovorio da plin nije najjeftiniji građanima nego tajkunima. 

10:06 Nakon što je Anka Mrak Taritaš Plenkoviću predbacila aferu plin za cent te ga pitala tko će snositi odgovornost za gubitak HEP-a, Plenković je odgovorio: "Što se tiče teme o pozitivnim odstupanjima o trgovanju viškovima plina, imali ste ovdje raspravu proširenog Odbora za gospodarstvo. A onda ste na poticaj Milanovića spriječili odgovorne zastupnike da omoguće Hrvatskoj da sudjeluje u vojnoj misiji Ukrajini. Spriječili ste Hrvatsku da bude među onim zemljama koja pomaže žrtvi agresije. stalni ste na stranu jasnih proruskih stavova. Ne znam tko od vas priča francuski ili čita Le Monde. Ali jučer pišu kako se Hrvatska definira kao jedna od zemalja jugoistočne Europe tako da su joj mediji najviše na ruskoj liniji. Baš me zanima odakle to."

Rekao je da je grad Zagreb među europskim glavnim gradovima na pretposljednjem mjestu po jeftinom plinu i struje.

9:58 "Plenković je postao glasnogovornik trgovačkih lanaca", rekla je Vidović Krišto, na što joj je Jandroković dao, treću, četvrtu i petu opomenu. "Ne možete ni sutra sudjelovati u raspravi. Vi ste svoju ulogu odradili. Izvolite napustiti sabornicu", rekao je.

9:55 "U Vukovaru nema projekta koji se realizirao bez Vlade RH", odgovorio mu je Plenković nabrajajući projekte. "Što se tiče postignuća za Hrvatsku usporedbu s 2016., to najveća propaganda ne može narodu zakrili. O tome ćemo danas cijelo jutro", dodao je.

9:52 Ivan Penava prozvao je Vladu zbog demografskih problema, zbog velikog zaduženja te postupaka kod zbrinjavanja svinjske kuge. "Razarate Slavoniju i razarate Hrvatsku", rekao je. 

9:42 Karolina Vidović Krišto koja je uložila pisani prigovor, za početak je optužila Jandrokovića da opstruira rad Sabora. Jandroković ju je pokušao prekidati. "Vi ste kršili poslovnik jer ste nam jučer poslali dnevni red. Nervozni ste jer ste u korupciji." Jandroković joj je dao dvije opomene. "Ovo je klasični primjer zloupotrebe", rekao joj je.

9:40 Nakon intoniranja himne, Gordan Jandroković minutom šutnje zastupnici su odali počast i preminulim kolegama, posebno onima koji su preminuli od prethodne sjednice, Đuri Perici, Anti Kutli i Ivanu Šukeru.

19.09.2023., Zagreb - Utvrdjivanjem dnevnog reda i aktualnim prijepodnevnom pocela je jesenska sjednica Sabora. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

9:30 Zastupnici pune saborske klupe.

 

Ključne riječi

Komentara 66

AB
abcabc
13:41 19.09.2023.

Kako Plenković razvaljuje ove lažne desničare koji samo lupetaju a ni sami ne znaju šta žele - Mlinarić, Penava, Bulj, a Spajić koji je toliko tulav čovjek za nepovjerovati da takav sjedi u Saboru

AB
abcabc
10:55 19.09.2023.

Ova oporba je baš jadna i jalova - pa tko normalan može glasati za te nesposobnjakoviće - po tko zna koji put Plenković riba pod s ovom oporbom - još im nije dosta

DU
Deleted user
11:38 19.09.2023.

Plenki se dobro drzi i veli da bi ih trebal tuziti jer sire lazi bez dokaza.Ono sa ruskom propagandom je opasna stvar i to treba srezati do korjena.😅

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije