Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Analitičarke o rezultatima istraživanja I. izborne jedinice: 'Anketa pokazuje da je šok zbog Milanovića bio jak'

Antonio Tatar
22.03.2024.
u 10:43

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održat će se 17. travnja ove godine. Prema istraživanju, ostane li situacija ista, podjela po mandatima bila bi sljedeća: SDP-ovoj koaliciji i HDZ-u po pet saborskih mandata, Možemo! dva mandata (jedan siguran, jedan bi mogao otići SDP-u), koaliciji Most – Hrvatski suverenisti i Domovinski pokret po jedan mandat.

Ekskluzivni rezultati istraživanja o prvoj izbornoj jedinici, koje je naručio Večernji list, pokazuju da  SDP ima 29,5 posto, a HDZ 27 posto prema odgovorima ispitanika. Što znače rezultati istraživanja i u kojem smjeru ide kampanja, komentirale su Večernjakove analitičarke Ankica Mamić i Marijana Grbeša u razgovoru s novinarkom Petrom Maretić Žonjom.

– Anketu je provela agencija Dva plus jedan, uzorak je 400 ispitanika. Trajala je od 18. do 20. ožujka, nakon što je predsjednik Zoran Milanović kazao da na svoj način ulazi u izbore. SDP s partnerima ima 29,5 posto, HDZ i partneri 27 posto, Možemo! ima 10 posto, Most i Suverenisti 7 posto. Fokus je na tri posto. A 12 posto je neodlučnih – kazala je Petra Maretić Žonja.

Prema istraživanju, ostane li situacija ista, podjela po mandatima bila bi sljedeća: SDP-ovoj koaliciji i HDZ-u po pet saborskih mandata, Možemo! dva mandata (jedan siguran, jedan bi mogao otići SDP-u), koaliciji Most – Hrvatski suverenisti i Domovinski pokret po jedan mandat.

– Treba konstatirati da je uzorak mali i da je mogućnost statističke pogreške velika – ustvrdila je Ankica Mamić i dodala: – Možemo reći da je meni ovo potpuno očekivano. Nakon efekta koji je prouzročio Zoran Milanović dogodile su se dvije stvari. HDZ uvijek ima svoje birače, oko 30 posto. SDP je porastao u odnosu na prošle izbore jer je stranka imala krizu lidera. Možemo! je na 10 posto, a na prošlim izborima bili su na više od 20 posto. Za to je krivo njihovo loše vođenje Zagreba. Mnogi birači Možemo! vraćaju se SDP-u.

– Gospodin Kolakušić, dakle jedna osoba, zbog svojeg populističkog narativa može privući nezadovoljne – istaknula je Mamić.

– Kampanja može puno utjecati. Anketa mjeri raspoloženje birača na dan kad je provedena. Anketa ne predviđa rezultate. Statistička pogreška je velika i to treba uzeti u obzir. Pokazuje da je šok zbog Milanovića bio jak. Hrvatska nije jedna izborna jedinica i treba vidjeti kako će biti na razini svake izborne jedinice. Možemo se najviše procjenjivati na Zagrebu. Za očekivati je pad, ali mislim da bi oni mogli profitirati na ovome. Što se tiče Kolakušića i ostalih, oni imaju prostor, apsolutno! Sve ovisi o tome hoće li se situacija promijeniti – ustvrdila je analitičarka Marijana Grbeša te je ponovila važnost društvenih mreža.

Foto: Antonio Tatar

Što je s Možemo! i Milanovićem?

Grbeša misli da su rezultati smjerokaz i da stranke trebaju djelovati sukladno tome.

– Sad se situacija promijenila. Kad se promijeni kontekst, mijenja se situacija. Grbinu je dosta teško odgovoriti na pitanje kad ćete se dogovoriti s Možemo!. Sa sedam stranaka su se dogovorili u jednoj noći. Možemo bira između dva smjera: posve se distancirati ili ne. Moje je mišljenje da se Možemo mora posve distancirati od SDP-a. Njihove poruke nisu posve jasne, hoće li podržati manjinsku vladu ili bi samo sjedili u saboru. Zagreb ima lijevi bazen kojem se ne sviđa stil Zorana Milanovića. U tom su bazenu neodlučnih i birači za Možemo! – smatra Mamić.

– Koalicija SDP-a i Možemo! s Milanovićem i bez njega dvije su različite stvari. Pravo je pitanje kako Možemo! može funkcionirati sa Zoranom Milanovićem, jer on nije jednostavan suradnik. Što će ostati od njihova identiteta? Neki stavovi Zorana Milanovića ne slažu se sa stavom stranke Možemo!. Ne mislim da je dobro težiti samo tome da smijenimo HDZ, jer je bitno i što će biti poslije. Hoće li ih Zoran Milanović pregaziti ili će Možemo! preživjeti suradnju sa SDP-om? – zapitala se Grbeša.

Mamić smatra da SDP nema kampanju koja se može nositi s veličinom Milanovića. Uvjerena je kako su treće stranke u teškoj situaciji, ali da mogu i iskoristiti tu priliku te se distancirati od Milanovića.

Izbori kao Netflix

– Dobra stvar koju je Milanović napravio jest da je zainteresirao javnost za izbor. Javnost više nije apatična, već prati ovo kao neki dobar triler. Iako je veliki šum u javnosti, javnost je postala pozorna. Ovo je kao binganje na Netflixu – ustvrdila je Grbeša. Na pitanje očekuju li veću izlaznost, Grbeša podsjeća kako su dva tjedna do izbora i kratka i duga jer brzo može doći do zamora.

– Možemo predvidjeti ponašanje Zorana Milanovića, jer je rekao da neće dati ostavku. On ne treba biti na listi. Ljudi su godinama glasovali za HDZ jer je Tuđman bio na listi iako smo svi znali da neće sjediti u Saboru. Mislim da je dao listi ono što je trebao: nadu biračima i kandidatima na listi SDP-a. Puno je pitanja Milanović otvorio svojim ulaskom u kampanju – nadometnula je Mamić.

Grbeša smatra kako je sve ovo kulminacija zapuštanja procesa izborne promidžbe i da tu DIP snosi veliku odgovornost, jer oni su tijelo koji reducirano shvaća svoju ulogu. – Pitanje je što DIP može Milanoviću.

Mamić se složila s novinarkom Maretić Žonjom da će biti posla za poboljšanje nakon ovih izbora jer je Milanović upozorio na brojne apsurde. – DIP prima plaću i kad nema izbora. DIP je propustio potpunu promjenu koja se dogodila, pogotovo kad je riječ o društvenim mrežama. Mi sad imamo umjetnu inteligenciju koja je na razini amebe, ali za četiri godine će biti dinosaur. Morat ćemo imati već sada rješenja.

Porazno povjerenje u institucije

Grbeša je istaknula kako je rejting dignuo Milanovićev stil: – Puno je veći problem to što je Milanović razgolio politički oportunizam. Alternativa HDZ-u ne može biti nešto što je isto. Ako prigovorimo HDZ-u što nema žena na listi, onda moramo prigovoriti Milanoviću na njegovu načinu na koji se ophodi prema ženama u javnom prostoru.

– Često sam upozoravala na nisku reputaciju institucija. U tome je problem. Hrvati nemaju instituciju u koju imaju povjerenja. Institucije svoj posao ne rade. Kad ste čuli stajalište Akademije znanosti i umjetnosti o javnoj komunikaciji u parlamentu? Pogledajte komunikaciju u Saboru. Što završava u vijestima? To. Ne završava ozbiljni diskurs. U tom smislu sve to bitno utječe na informiranost građana. Mi imamo institucije koje svaki mjesec primaju plaću za to, a svi šute.

Podsjećamo, parlamentarni izbori održat će se 17. travnja ove godine. Veliko je iznenađenje ovih izbora predsjednik Zoran Milanović koji je objavio kako će biti kandidat na listi SDP-a, što je izazvalo burne reakcije u javnosti. Ustavni sud objavio je kako Milanović, s obzirom na svoju funkciju predsjednika države, ne smije sudjelovati u kampanji za parlamentarne izbore, na što se ovaj oglušio u više navrata te ih je žestoko kritizirao.

FOTO FOTO Istezao se, trčao i pokazao zavidnu liniju: Milanović je tada na Šestinama trening odradio s Cro Copom

1/11

Komentara 101

JA
JapaRuda
10:25 22.03.2024.

Purgeri s kozare i ostali zaslužni drugovi buju isplazili iz ukradenih stanova i glasali za svoje crvene

JO
JovanC
12:18 22.03.2024.

Bio sam nervozan cijelo jutro, sad ste me bas nasmijali,svaka vam cast. U ovo ne bi povjerovao ni moj necak Borna koji ima 8 godina.

SA
Satnik1111
12:45 22.03.2024.

Dakle, forsiranje postjugokomunista na največem nivou u "hrvatskim medijima.(2) Jedan ovakav već mi je obrisan, što samo potvrđuje istinitost mog komentara. Samo daje. Mislim da nečete dugo, izbori su blizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije