Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRUNOSLAV CAPAK

'Ne postoji COVID-putovnica, samo potvrda o cijepljenju. Nema prostora za popuštanje mjera'

Stožer: U posljednja 24 sata zabilježeno je 747 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
09.03.2021.
u 15:20

Zasad je definiran izgled certifikata o cijepljenju

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak govorio je danas o tzv. COVID-putovnicama, kao i o epidemiološkoj situaciji u zemlji. 

 

 

-  Ne postoji COVID-putovnica. Postoji dogovor o potvrdi o cijepljenju. Ona postoji za sada samo u medicinske svrhe. Sasvim je izvjesno da će kroz neko vrijeme postojati prelazak granice uz pomoć te potvrde - kazao je Capak. 

Istaknuo je kako Hrvatskoj to odgovara. Kazao je kako imaju neke ponude o tome da Hrvatska prizna spomenutu potvrdu o cijepljenju.  Kao primjer naveo je dogovor između Grčke i Izraela. 

- Svako cjepivo ima svoju potvrdu. No, ponavljam to nije putovnica - napomenuo je. Naveo je da je Europska komisija dobila zadatak da vidi kako bi ta potvrda izgledala i u kojem obliku bi bila

- Nikad se neće dogoditi da neće moći putovati osobe koje nisu cijepljene. Već će putovati pod drugim uvjetima, koji postoje i danas, kao što je karantena. Pošto ne postoji COVID-putovnica, ne možemo govoriti o diskriminaciji - ustvrdio je. 

- Hrvatska će razmotriti koje su naše prednosti da privučemo naše goste. Jedna od njih je da cijepimo veći dio populacije i naše turističke djelatnike - kazao je i dodao da će Hrvatska omogućiti testiranje državljanima onih zemalja kojima će trebati PCR test prije povratka u svoju zemlju. 

Komentirao je i probleme koji su nastali nakon cijepljenja u Austriji. Ustvrdio je kako Hrvatska nije dobila tu seriju cjepiva. 

- Austrija ima pravo to istražiti - kazao je i dodao: - U slučaju da se pokaže da je to povezano s cijepljenjem, to će imati međunarodne implikacije. 

- Situacija u nama susjednim zemljama je puno lošija nego u Hrvatskoj. Uvijek se to prelije i kod nas. Mi se nadamo da do toga neće doći i da brojke neće rasti.  Imamo posljednjih tjedana jedan blagi rast za koji se nadamo da će ostati blagi. 

Upitan o serološkom istraživanju koje se trenutno provodi, kazao je kako se rezultati objaviti u petak: - Pokazalo se da je četvrtina populacije bila u kontaktu s virusom

Komentirao je i najavu Johnson&Johnsona da neće moći isporučiti najavljene doze Europskoj uniji. Istaknuo je kako je to 'već viđena priča'. 

- Ne znamo kako će izgledati mjere od 15. ožujka. Epidemiolozi ne daju mjere, već preporuke. Mi smatramo da nema nekog velikog prostora za popuštanje mjera, možda samo blago. No, prerano je da damo informacije o tome.  

Podsjećamo, jučer na konferenciji Nacionalnog stožera Capak je kazao da postoje bilateralni dogovori među zemljama, pa tako i Hrvatska ima neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju. 

Zasad je definiran izgled certifikata o cijepljenju, koji se koristi samo u medicinske svrhe, a o njegovu korištenju kod prelaska granica vode se razgovori na razini EU-a.

 

Komentara 50

NE
neboiznadzagreba2
17:17 09.03.2021.

Slijede se upute gospoda iz sjene, kakva demokracija, kakva ljudska prava!

IN
inot
17:16 09.03.2021.

ne postoji dok ti iz brisela ne jave da postoji...papak

GU
General_U
15:37 09.03.2021.

Cijepljenje i covid putovnice, ma to su izmislili ravnozemljaši teoretičari zavjere. Samo polako bit će toga još sot....uzimaju sve pod kontrolu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije