Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Mrak-Taritaš: Tramišak mora biti svjesna da velike stranke jedu svoje ljude. Neće joj dopustiti da se vrati u Sabor

Zagreb: Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
13.01.2023.
u 12:10

Zastupnica Glasa najavila je da će u Hrvatski sabor uputiti interpelaciju o radu Vlade vezano uz obnovu, u kojoj će tražiti da Vlada svaka tri mjeseca Saboru uputi izvješće o stanju obnove.

Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš gostovala je u emisiji Večernjeg TV-a gdje je komentirala aktualne teme, među ostalima i  sporost obnove područja pogođenog potresom i posljednju rekonstrukciju u Vladi koja je dovela do promjena na čelu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine zaduženog za obnovu. Teme o kojima je govorila uključuju i njezinu interpelaciju o radu Vlade zbog sporosti obnove, iduće parlamentarne izbore te moguću koaliciju sa SDP-om. Emisiju je vodila Petra Maretić Žonja.

Na početku je komentirala dolazak Branka Bačića na čelo Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koje je zaduženo za obnovu.

"Dolazi gospodin Bačić. On ima svoju jasnu poziciju i to je dobro. To je pokazna vježba. Obnova ide puževim korakom, to znači da se obnovom suštinski nije bavilo. Ovo može biti pokazna vježba da se pokaže da je HDZ-u stalo. Bit će zanimljivo vidjeti tko će doći na čelo Središnjeg ureda. Važna je koordinacija. Primjerice, na gradilištu je važno tko je šef gradilišta i onda se lako vidi za sve ostale. Vrlo brzo ćemo vidjeti hoće li se ići u izmjenu zakona. Priča se da će doći do promjene državnih tajnika. Vidjet ćemo sve u prvih mjesec dana", kazala je Mrak-Taritaš.

Da je Bačić došao u vrijeme kad je došao Paladina, istaknula je, onda bilo i više nade da će se obnova napraviti.

Na pitanje kako to da su maknuti Ivan Paladina i čelni čovjek Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, ali nije glavni koordinator Vlade – potpredsjednik Vlade Tomo Medved, bivša ministrica odgovara kako je Medved visokopozicionirani HDZ-ovac.

"Plenković ne dira visokopozicionirane HDZ-ovce. Srela sam Paladinu jučer u Saboru. Bio je sretan. Hanžek? Njemu će se srediti neko mjesto. Kažnjeni su oni jadni ljudi u Banovini. Grad Zagreb je kažnjen. Odlazak Paladina bila je dobra izlika Plenkoviću da se riješi Tramišak. On ima pravo birati svoje suradnike. Uvjerena sam da je on nije ni poznavao prije nego što je postala ministrica", kazala je zastupnica i navela da je Plenković trebao pozvati Tramišak na razgovor i reći joj u osobnom razgovoru da njihova suradnja ne ide.

 

Mrak-Taritaš komentirala je reakciju Nataše Tramišak nakon što je Plenković objavio da ona više neće biti ministrica.

"Ona je morala biti svjesna da velike stranke jedu svoje ljude. Nije izabrana na natječaju", napomenula je i dodala kako misli da joj neće dopustiti da se vratiti u Sabor, što je Tramišak i najavila.

"Vi ste svjesni da morate funkcionirati sa svojim šefom. HDZ se svojih ministara rješava po traci. Mene ne čudi što joj je Plenković zahvalio", kazao je.

Napomenula je kako je većina u Saboru stabilna te ustvrdila kako postoje određeni "spavači".

Osvrnula se i na najavljenu interpelaciju.

"Smisao interpelacije jest da premijer i njegovi ministri dođu u Sabor i daju odgovore na pitanja jesu li pregledani objekti, koliko je kuća porušeno, u kojem smislu ide koordinacija... Ja ne želim govoriti o obnovi kao o nekoj imaginarnoj činjenici. Ako nije došlo do odgovora, hajdemo sada doći do realnog stanja. To će trebati i Bačiću. Cilj interpelacije jest da dobijemo odgovore i da svaka tri mjeseca daju izvješće kakvo je stanje s obnovom. Želimo ih prisiliti da krenu raditi", rekla je zastupnica.

Uvjerena je da će cijela oporba stati iza te interpelacije. Ustvrdila je kako su je potpisali zastupnici Glasa, Centra, SDP-ovci, Socijaldemokrati. Najavila je širi sastanak oporbe za ponedjeljak.

Crne liste i izbori

"Obnova postaje kamen oko vrata premijera Plenkovića i on je toga postao svjestan", kazala je. Napomenula je kako je ona zadovoljna uvođenjem eura i ulaskom u Schengen.

Na pitanje zašto nisu uvedene crne liste u Hrvatskoj kao što su u Sloveniji, rekla je: "Ili lijenost ili misle da su najpametniji."

"Cijene su počele rasti u studenom. To je bio jedan proces. S crnim listama trebalo se već krenuti. Mislim da Vlada nema neke mehanizme", napomenula je.

Osvrnula se i na najavu SDP-a o mogućim razgovorima s drugim strankama za iduće parlamentarne izbore.

"Mislim da se treba razgovarati. Svaki put se pokazalo, kad se ide dobro pripremljen, da HDZ gubi jer nema koalicijski potencijal. Mislim da treba sjesti od centra pa lijevo i vidjeti."  Upitana imaju li velike koalicije smisla, kazala je: "Nema smisla ako niste u stanju ponuditi ono što treba. Morate imati sva tri projekta i stati iza njih."

"Samostalno teško da možemo nešto napraviti. U blokovima se treba ići. Morate biti svjetonazorski bliski", navela je i ustvrdila kako se ona sjajno u Saboru slaže s Katarinom Peović iz Radničke stranke.

 

Na pitanje je li Peđa Grbin jak lider koji bi mogao voditi tu koaliciju, odgovorila je: "Ako želimo vratiti ovu zemlju na put, onda moramo naći među sobom osobu koja će to voditi. Ja nemam čarobni štapić i ne mogu reći tko će to biti. Možda konačno bude Peđa Grbin, ali hajdemo vidjeti."

Intervju možete pratiti na portalu Večernjeg lista, kao i na društvenim mrežama.

Komentara 38

NN
novo nenormalni
12:35 13.01.2023.

nema do ljevičarske pameti i ljepote

Avatar Pandorium
Pandorium
12:42 13.01.2023.

Svaka čast kritici za sporu obnovu ali iz usta ovog krampusa koji je djeci iz Gunje ukrao Božić i ostatak života kad je zatomio sva sredstva koja su bila namijenjena obnovi kuća stradalima u poplavama ... ovo je čisti primjer ironije u svom najvećem sjaju ... ona koja je pokrala sredstva za obnovu kuća u kritizira sporu obnovu ... hhehehehhe očito bi ona preuzela da im pokaže kako se obnavljaju objekti iz njenog dugogodišnjeg iskustva :) :) :) :)

MD
Mr.Dave
13:24 13.01.2023.

Tako je Mrak Sataraš ostala bez stranke sve ih je provarila 🙂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije