Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Beroš: U Hrvatskoj 105 zaraženih, testirano 1399 osoba

Vili Beroš
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
19.03.2020.
u 16:08

U Hrvatskoj je do sada ozdravilo pet osoba od koronavirusa.

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je kako je u Hrvatskoj 105 osoba zaraženo koronavirusom. 

– U ovom trenutku je 105 pozitivnih bolesnika, šest u odnosu na podatke koje smo iznijeli jutros na press konferenciji, odnosno tri više nego što smo rekli jutros na Vladi, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– U RH danas je 24 dan nakon prvog oboljelog, u tih 24 dana imamo 105 pozitivnih bolesnika. U tom periodu, ako ćemo se uspoređivati, u Italiji povećanje broja oboljelih od prvog do 24. dana je bilo 27.747. To indirektno ukazuje da naše preporučene mjere su bile pravodobne i da su polučile rezultate – rekao je ministar Beroš.

Ukupno je testirano 1399 bolesnika od kojih se još neki rezultati i nalazi čekaju. U tijeku su završne pripreme našeg zdravstvenog sustava, kazao je ministar zdravstva.

– Nema nekih novih informacija što se tiče pacijenata, srećom, dobra vijest, nemamo podatke o pogoršanjima. Svi bolesnici koje primamo i koje pratimo su stabilno – rekla je dr. Alemka Markotić.

– U Brodsko-posavskoj županiji je jedan oboljeli, u Gradu Zagrebu 47 slučajeva, u Istarskoj županiji 11, u Karlovačkoj 4, u Krapinsko-zagorskoj 4, u Osječko-baranjskoj 7, Primorsko-goranskoj 13, u Sisačko-moslavačkoj 3, u Splitsko-dalmatinskoj 2, u Šibensko-kninskoj 2, u Varaždinskoj 6, u Zadarskoj 2, u Zagrebačkoj 2. Imamo 789 kontakata koji su pod nadzorom epidemioloških službi, 12.737 osoba u samoizolaciji, 79 u karanteni i 18 vozača koji su u posebnim karantenama – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

– Bris koji je uzet preminuloj osobi je pozitivan na koronavirus, obdukcija je u tijeku u KBC Rebro, kad dobijemo rezultate, objavit ćemo – komentirao je Capak smrt muškarca u Istri.

Dr. Markotić kazala je kako su se još dva dodatna laboratorija angažirala, no još najveći broj ljudi dolazi u Kliniku Fran Mihaljević na preglede.

– Split je sinoć isprobao testove, funkcioniraju, ako sve bude u redu, počet će to raditi. Vrlo brzo počet će i Rijeka, Osijek je treniran u srijedu. Jako je važno da nemamo lažno negativnih, ali ni lažno pozitivnih – kazala je dr. Markotić.

Ministar Davor Božinović rekao je kako je u Dubrovniku u zračnoj luci zaražena jedna žena koja je radila na održavanju zrakoplova, a u idućim danima će odlučiti što će biti sa zračnim prometom.

– Boravak na otvorenom se preporuča kada su u pitanju i dječji parkovi. Bitno je da se osigura socijalna distanca – rekao je Capak.

Podsjećamo, danas su na snagu stupile mjere prema kojima su zabranjeni svi javni događaji i okupljanja te rad ugostiteljskih objekata kao i trgovina koje ne prodaju prehrambene i higijenske artikle. Jutros su potvrđena 102 slučaja zaraženih koronavirusa, a ozdravilo je pet osoba. 

Pogledajte video zašto je važno ostati kod kuće

Komentara 42

Avatar marlony
marlony
16:19 19.03.2020.

Hoće li se kaznit biseri koji su išli u zadnih 10 dana na skijanje u rizične zone ?

DU
Deleted user
16:53 19.03.2020.

Braćo u celoj bivšoj Jugi nema 500 slučajeva koronavirusa.Znači oko dvadeset miliona stanovnika.Uvek smo bili najbolji na svetu.Pomolimo se braćo za hrišćane,muslimane i svu ostalu braću.Amin

ŠE
Švecki epidemiolog dr.Pedersen
16:06 19.03.2020.

Božinović je prije tri dana najavio da će država organizirati dostavu hrane, lijekova i druge pomoći starijim i bolesnim ljudima. Baš me zanima što je poduzeo po tom pitanju. Lijepljenje letaka i ažuriranje web stranica kovanicama tipa "ako ste stariji,, nazovite susjeda neka vam pomogne" se ne računa kao pomoć.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije