Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epilog nesreće iz travnja 2022.

USKOK podigao optužnicu protiv župana Dekanića: 'Dokazat ću da su optužbe neistinite'

Župan Damir Dekanić i troje policijskih službenika privedeni su na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
30.10.2023.
u 16:03

Prometna nesreća u kojoj je sudjelovao župan Dekanić dogodila se pred Uskrs 2002. godine i to u noćnim satima. Tijekom istrage doznalo se i da je u trenutku kada je alkotestiran Dekanić ima 1,44 promila alkohola u krvi

Nakon provedene istrage USKOK je podigao optužnicu protiv župana Vukovarsko – srijemske županije Damira Dekanića i još pet osoba zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. Riječ je o prometnoj nesreći koja se dogodila u travnju 2022. godine kada je razbijen službeni automobil županije, oštećen još jedan automobil kao i betonska ograda obiteljske kuće u Cerni gdje se i dogodila nesreća. Uz Dekanića optužnica tereti vlasnicu kuće u Cerni, županovog rođaka iz Andrijaševaca te troje policajaca koji su izašli na očevid.   

– Dekanić se tereti da je kao župan 17. travnja 2022. u Cerni i Županji, nakon što je upravljajući službenim automobilom Županije uslijed vožnje pod utjecajem alkohola te nedopuštene i neprilagođene brzine kretanja prouzročio prometnu nezgodu u kojoj su oštećena dva osobna vozila te ograda obiteljske kuće, u nakani da izbjegne svaku odgovornost za tako prouzročenu nesreću, s II. okrivljenom vlasnicom oštećenog vozila i III. okrivljenim  (svojim bratićem), koji je na njegovo traženje sa svojim osobnim automobilom ubrzo stigao na mjesto događaja, dogovorio kako će u slučaju dolaska policijskih službenika neistinito prikazati da je službenim automobilom Županije upravljao III. okrivljeni i da je do nesreće došlo uslijed izbjegavanja naleta na životinju na cesti, dok se on tom prilikom nalazio na mjestu suvozača – stoji u priopćenju USKOK-a.

VIDEO Župan Dekanić pušten iz pritvora, odvjetnik: Sudac je prekinuo istražni zatvor protiv svih osumnjičenih

Navodi se i kako je kod policije iskoristio svoj utjecaj te da su policajci koji su izašli na očevid prihvatili njegovo traženje da neistinito prikažu da je III. okrivljeni skrivio prometnu nesreću upravljajući službenim vozilom Županije, kao i da neistinito prikažu okolnosti uslijed kojih se prometna nesreća dogodila. Uz to USKOK Dekanića tereti i da je obmanuo osiguravajuće društvo gdje je bio osiguran službeni automobile županije te tako im uzrokovao štetu od ukupno 13.888,74 eura na ime razbijenoga automobila kao i oštećene betonske ograde II okrivljene.

VEZANI ČLANCI: 

Inače, prometna nesreća u kojoj je sudjelovao župan Dekanić dogodila se pred Uskrs 2002. godine i to u noćnim satima. Tijekom istrage doznalo se i da je u trenutku kada je alkotestiran Dekanić ima 1,44 promila alkohola u krvi. U prvim izjavama se tada ispričao javnosti te od prvoga dana tvrdio da je on bio suvozač, a da je automobil vozio njegov rođak.  Mediji su tada prenosili i izjave nekoliko svjedoka koji su tvrdili da su vidjeli razbijeni automobil te tvrdili da je vozio Dekanić. Radi svega je Dekanić, zajedno s ostalim osumnjičenima, u ožujku ove godine završio u Istražnom zatvoru gdje je proveo gotovo mjesec dana.

– S obzirom na cijeli tijek svih događanja, načina na koji sam priveden kao i pozornosti koja je dobivena i očekivao sam da će do ovoga doći, ali ću tijekom sudskog postupka dokazati da su sve te optužbe neutemeljene i neistinite – rekao je Dekanić za Večernji list.

Ključne riječi

Komentara 5

KR
Krolo
16:48 30.10.2023.

Pričaju mještani da je bio toliko pijan da nije mogao izaći iz auta, ali boje se prijetnji....

GR
grodar
17:26 30.10.2023.

napokon

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
17:16 30.10.2023.

Bit će ti dobro u zatvoru. Možda te, ko i Sanadera, stave u ćeliju pet potentnih mladića. Bit će ti ko na sjednici HDZ-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije