Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA EKO MOSLAVINA

Zlatko Babić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Kutine, optužen za podmićivanje zastupnika

Uhićen Zlatko Babić
Foto: Danijel Prerad
1/3
09.01.2023.
u 13:30

Priča se zakotrljala krajem prošle godine kada je Adrijana Cvrtila, direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina, javno ispričala kako su Babić i Kljakić radili pritisak na nju kako bi se u Eko Moslavini zaposlili pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika

Javni istupi, a kasnije iskazi zviždačice Adrijane Cvrtile, prvo su rezultirali istragom, a ta istraga sada je rezultirala optužnicom koju je USKOK  podigao protiv Zlatka Babića, bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Kutine te još tri osobe. Osim Babića, još su optuženi Davor Kljakić (HSLS), bivši predsjednik Gradskog vijeća Kutine, Dražen Kinderman, nezavisni vijećnik i Darko Kousek, a tereti ih se za podmićivanje zastupnika i trgovanje utjecajem. 

Priča se zakotrljala krajem prošle godine kada je Adrijana Cvrtila, direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina, javno ispričala kako su Babić i Kljakić radili pritisak na nju kako bi se u Eko Moslavini zaposlili pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika. Zviždačica  je tada ispričala i da se od nje tražilo da se nekim djelatnicima povećaju plaće, a oni su zauzvrat trebali osigurati glas tih vijećnika za proračun i rebalans  proračuna. Nakon javnih istupa ona je dobila otkaz zbog čega je pokrenula sudske postupke. Babić i ostali su bili uhićeni, a  Babić je jedno vrijeme proveo u Remetincu. No ostao je gradonačelnik unatoč uhićenju, pritvaranju, istrazi i sada optužnici. Izašao je iz HDZ-a kad je protiv njega pokrenuta istraga.

Prema optužnici, Babić je to za što se tereti radio od studenog 2019. do travnja 2020. a USKOK ga tereti da je u zamjenu za Kindermanovu podršku proračunu obećao da će mu zaposliti sina u Eko Moslavini. Kousek je bio oporbeni vijećnik, a njemu je obećao povećanje plaće. Njih su dvojica glasali kako je Babić tražio, nakon čega su Babić i Kljakić tražili od Adrijane Cvrtile da realizira ono što su oni obećali dvojcu koji je glasao onako kako su tražili. Babić se teretio i da je od Kljakića tražio da naloži A. Cvrtili da u Eko Moslavini zaposli oca osobe s kojom je politički povezan. Osim toga, Babić i Kljakić terete se i da su od A. Cvrtile tražili i da pojedinim osobama, čije su zapošljavanje tražili, neosnovano poveća i koeficijente za plaću ili ih pak prebaci na druga radna mjesta iako za tim nije bilo potrebe.

VIDEO Evo što se sve stavlja na teret osumnjičenom kutinskom gradonačelniku Zlatku Babiću i još trojici

Komentara 11

TM
trade_mark
12:21 09.01.2023.

opet hadeze? to je taj novi, andrejev hadeze! zna se, vjerodostojno!!!

DU
Deleted user
12:33 09.01.2023.

Podrška gadonačelniku Kutine! Naime to je tradicija da te stranka zaposli a ti da se njoj odužiš tako štonagovaraš sve oko sebe da glasaju za stranku i naporno radiš na terenu kako to volimo reći.. ZNA SE, ruka ruku mije!! Apolitična žgadija je ljubomorna jer misle da mogu sa znanjem i iskustvom nama oteti posao, e pa nećete kao niti 1991!

Avatar Malo_vitra
Malo_vitra
11:57 09.01.2023.

Hadezeov gradonačelnik, pa zar opet? Ima ih k'o Rusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije