Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI DOZNAJE

Kutinski gradonačelnik izlazi iz pritvora: 'Vraća se na funkciju, nije morao dati ostavku'

Kutina: Tvrtka Montazer Smola
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
15.04.2022.
u 12:15

Za sada Babić suđenje može čekati obavljajući funkciju gradonačelnika, kao što suđenje koje je u biti identično na svojoj funkciji čeka i reizabrani župan Matija Posavec

Nakon četiri mjeseca provedena u istražnom zatvoru kutinski gradonačelnik Zlatko Babić danas će biti pušten iz istražnog zatvora na temelju rješenja istražnog suca.

Nisu mu izrečene nikakve mjere opreza tako da se Babić može vratiti na svoje radno mjesto izabranoga gradonačelnika, na kojem je bio u vrijeme uhićenja.

Zlatko Babić (donedavno HDZ) uhićen je 15. prosinca prošle godine s još tri lokalna političara, uključujući bivšeg predsjednika Gradskog vijeća Davora Kljakića (HSLS), zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Optužnica protiv njih temelji se na iskazu i snimkama razgovora koje je snimila Adrijana Cvrtila, bivša direktorica gradske komunalne tvrtke Eko Moslavina, a koja je tvrdila da je u toj firmi zapošljavala osobe radi donošenja određenih odluka u Gradskom vijeću.

Babićeva odvjetnica Višnja Drenski Lasan vodila je pravnu borbu za puštanje Babića iz pritvora smatrajući da nema osnove za njegovo zadržavanje nakon ispitivanja svih svjedoka te da se Babić može braniti sa slobode i bez davanja ostavke na mjesto gradonačelnika, što je sud do sada smatrao osnovom za istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja kaznenih djela dok je na toj funkciji. Naime, odvjetnica je isticala da u Kutini postoji legalno izabrana zamjenica gradonačelnice koja može obavljati tu funkciju po zakonu.

No, sada za to nema potrebe jer zagrebački sud nije odredio ikakve mjere opreza Zlatku Babiću pa se on može vratiti na mjesto gradonačelnika na koje je u lipnju prošle godine izabran u prvom krugu, drugi put zaredom.

Svojevrsni je to presedan jer su do sada svi uhićeni aktualni gradonačelnici, načelnici i župani morali dati ostavke kako bi izašli na slobodu u sličnim slučajevima. Presedan je očito potaknut i odlukama Ustavnog suda koji je prihvaćao žalbe Zlatka Babića te ukidanjem odluka županijskog suda o istražnom zatvoru upozoravao na „pravnu rupu“ koja se odnosi upravo na ovu kategoriju dužnosnika te time sugerirao puštanje Zlatka Babića iz pritvora.

"Recimo, uhitite nekog za razbojničku krađu, on biva uhićen i bude u pritvoru dok postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Nakon nekog vremena ta opasnost prestaje postojati, ako nemate ništa drugo. Tako i ovdje treba biti. Zlatko Babić dva je mjeseca u istražnom zatvoru, i ta dva mjeseca nešto znače, radi se o čovjeku koji je stariji od 50 godina, nikad nije osuđivan, nikakav drugi postupak se ne vodi, ima obitelj, obrazovan je, ne postoji nikakav drugi razlog pritvora, nema utjecaja na svjedoke, nema opasnosti od bijega, ničega", isticala je odvjetnica Višnja Drenski Lasan prije dva mjeseca smatrajući da su dva mjeseca istražnog zatvora dovoljno da se primjeni neka blaža mjera i njenog klijenta pusti van.

No, očito je istražnom sucu bilo dosta četiri mjeseca za puštanje njena klijenta, iako se u ta dva mjeseca pravno ništa nije mijenjalo.  No, ovu odluku donio je novi istražni sudac Vinko Mioč.

„Ništa se nije mijenjalo osim što je protekao još jedan mjesec. Ta četiri mjeseca očito su dosta kako bi se otklonila opasnost da ponovi kazneno djelo. Mojem klijentu danas je ukinut istražni zatvor. Sada treba neko vrijeme da se napiše odluka, dostavi u Remetinec i Zlatko Babić bi nekad popodne mogao doći u Kutinu. Nema nikakvih mjera opreza i može se slobodno vratiti na svoje radno mjesto", rekla nam je danas odvjetnica Višnja Drenski Lasan.

USKOK se, doznajemo, žalio na ovu odluku istražnog suca, no ta žalba ne zadržava izvršenje ove odluke te će Zlatko Babić svakako izaći danas iz Remetinca, a odlučivanje o žalbi bit će naknadno.

Za sada Babić suđenje može čekati obavljajući funkciju gradonačelnika, kao što suđenje koje je u biti identično na svojoj funkciji čeka i reizabrani župan Matija Posavec.

Komentara 7

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:41 15.04.2022.

Ugledan političar kojeg do sada nisu uhvatili. A još je i u isto tako uglednoj stranci, koja je ipak osuđena zbog razgranate mreže prikupljanja donacija stranci i čelnicima. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
12:46 15.04.2022.

Nekada je bio aktualan slogan s faksa na posao, a danas prevladava iz pritvora na posao.

DA
dam63
12:30 15.04.2022.

Bravo za pravnu državu. Svaki komentar je suvišan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije