Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska zgrada u Bruxellesu

Uređenje čekalo da se snizi cijena dozvole

Bruxelles zgrada
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/4
12.03.2017.
u 13:45

Izrađuje se nova projektna dokumentacija pa se očekuje da zgrada neće moći biti useljiva prije kraja 2018., pet godina nakon što je kupljena

Jedan od detalja u priči o kupljenoj, ali još neuseljenoj zgradi u Bruxellesu za potrebe Stalnog predstavništva RH pri EU dočarava koliko je nepripremljeno Vlada u mandatu premijera Zorana Milanovića i ministrice Vesne Pusić ušla u taj posao, no i dalje je, osim nemara, teško naći elemente kriminala u cijeloj priči. Podsjetimo, priča je aktualizirana nakon što je iz Ureda predsjednice signalizirano DORH-u da bi trebalo istražiti kupoprodaju zgrade u Bruxellesu, za koju je Državni ured za reviziju u izvješću iz srpnja 2016. napisao da je “prije donošenja odluke o kupnji trebalo izraditi detaljnu studiju o opravdanosti ulaganja”.

Tek nakon što je zgrada kupljena i nakon što je izrađeno idejno rješenje, hrvatski su diplomati otkrili, a to se očito moglo utvrditi i prije, da bi prema lokalnim propisima regije Bruxelles samo dozvola koštala pola milijuna eura. Naime, za preuređenje se računa naknada od 125 eura po četvornom metru, a kako je prijavljeni projekt obuhvaćao svih 4000 četvornih metara, to je značilo pola milijuna eura. Predstavnici RH pokušali su u pregovorima s lokalnim vlastima pronaći kompromis, i to je uzelo dosta vremena, a na kraju su uspjeli dogovoriti da se računa preuređenje samo 30-ak četvornih metara, što je cijenu dozvole spustilo s pola milijuna na manje od 4000 eura. No, u tom novom scenariju nužno je izraditi novu projektnu dokumentaciju (iako je na prethodnu već potrošeno i vremena i novca), pa se očekuje da zgrada neće moći biti useljiva do pred kraj 2018. godine, više od pet godina nakon što je kupljena.

Iako postoje glasine da je propust napravljen i time što od prodavatelja nije dobiven certifikat da u zgradi nema azbesta, što je u Belgiji iznimno važan dokument, izvori iz MVEP-a to opovrgavaju i kažu da je taj certifikat ishođen prije same kupoprodaje.

> > Predsjednica želi da DORH istraži MVP-ovu kupnju zgrade u Bruxellesu

> > Opravdanost kupnje hrvatske zgrade u Bruxellesu nije upitna

Komentara 4

ZA
zapadjezakon
15:21 12.03.2017.

Sta to? Nema skandala? Ajd da pitamo Kolindicu sta bi se jos trebalo malo bolje pogledati.

SD
sdpesticid
18:57 12.03.2017.

kupiš nekretninu i osam godina ne koristiš. ako nisi grijao istu što se događa s njom ? ako si ju pak grijao odnosno praznu održavao da ne propada gdje su računi za isto ? da je neki privatnik ovako nešto napravio završio bi u bankrotu sljedeći dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije