Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni bodovi

Upravni sud: Kazna ravnateljima škola – nezakonita

Dušanka Novak
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/2
05.06.2014.
u 19:27

Srednje škole upisivale su i đake koji nisu prelazili bodovni prag

– Sad je i pravno potvrđeno da je odluka ministra o mom razrješenju protuzakonita. Moj slučaj demantira uzrečicu da je pravda jedno, a pravo drugo – zadovoljna je Dušanka Novak, bivša ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, koju je ministar obrazovanja Željko Jovanović zbog nepravilnosti s upisom učenika smijenio potkraj 2012., zajedno s desetak ravnatelja iz cijele Hrvatske. Smijenjena ravnateljica, koja danas u toj školi radi kao profesorica ekonomije, žalila se i ovih dana dobila rješenje Upravnog suda kojim se rješenje Ministarstva o njenoj smjeni – poništava.

Smijenjenima nova rješenja

– Planiram tražiti financijsku nadoknadu. Radim više od 30 godina u ETŠ-u, od toga sam 21 godinu bila ravnateljica, i znam kako sustav funkcionira. Iza svojih odluka stojim. One se donose u određenim okolnostima i nemoguće ih je ocjenjivati izvan tog okvira – dodaje D. Novak koja je smijenjena jer je dopustila upis desetero učenika koji nisu imali dovoljno bodova. Podržali su je učenici i nastavnici pa je organiziran i prosvjed. No ministar Jovanović bio je neumoljiv. Sad ima rok od 30 dana da napiše novo rješenje. Kako doznajemo, jučer je istu presudu dobio i Zdravko Sabolek, smijenjeni ravnatelj Srednje škole Koprivnica. On je kažnjen zbog upisa 12 učenika. Nakon smjene otišao je raditi u Obrtničku školu.

– Nitko od učenika nije bio oštećen – ističe Sabolek. Sad čeka, kaže, daljnje ministrove poteze. U Ministarstvu pak napominju da su razriješeni isključivo ravnatelji koji su “izravno odgovorni za upis učenika mimo propisanog postupka i ispod propisanog minimalnog bodovnog praga”.

– Riječ je o svjesnom pogodovanju manjem broju učenika koji su na nezakonit način, mimo propisanih uvjeta, stekli pravo upisa, čime je diskriminirana velika većina učenika koja je trebala ispuniti uvjete – ističu u Ministarstvu i tvrde da će sudu dostaviti nova rješenja.

Nedostaje obrazloženje

– Činjenica da je Upravni sud poništio rješenje ministra ne utječe na stvarnu odgovornost ravnateljice. U konkretnom slučaju sud nije obustavio postupak razrješenja i time proglasio samo razrješenje nezakonitim, već je vratio predmet Ministarstvu na ponovni postupak, s jasnom uputom da novo rješenje mora sadržavati obrazloženje – ističu u MZOS-u i navode i slučaj Škole za medicinske sestre u Vrapču, u kojoj je, tvrde, za gotovo identičnu situaciju Upravni sud odbio tužbu protiv rješenja ministra.

>> Karlovački ravnatelji Erdeljac i Jakšić tužit će ministarstvo

Komentara 7

TR
Trajkovski
20:33 05.06.2014.

Sad će Željkić udariti po sucima! Ali kako dobro to zvuči - "na ovu odluku nema prava žalbe"!

SU
superfinta
21:29 05.06.2014.

Zeljko stavi ogledalo u kupatilo i pokusaj komunicirat s osobom koju vidis,ako nemozez onda pljuni u ogledalo.

Avatar zabadalo5
zabadalo5
22:39 05.06.2014.

Hoće li ministar Jovanović više napokon odgovarati za svoje nelegalne radnje?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije