Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najava štrajka

Uprava Glasa Istre: Ne opstruiramo pregovore sa Sindikatom

glas istre
Duško Marušić/PIXSELL
26.10.2010.
u 22:08

Sindikat novinara ne prihvaća novi kolektivni ugovor iz tri ključna razloga. Prvi je visina koeficijenata za obračun plaće, za koje traže da budu veći od onih koje je predložila Uprava,..

Ova uprava nikada nije opstruirala pregovore sa Sindikatom u pogledu kolektivnog ugovora. Točno je da je Uprava jednostrano otkazala kolektivni ugovor. Razlog za to je opet onaj neminovni, ekonomski. Jednostavno, prihodi ne omogućuju podmirivanje troškova svih prava radnika iz bivšeg kolektivnog ugovora.

Ali, istovremeno smo ponudili prijedlog novog kolektivnog ugovora. Uostalom, poslove bivšeg Glasa Istre d.o.o., u postupku restrukturiranja, preuzela su dva nova trgovačka društva, Glas Istre novine d.o.o. i Glas Istre trgovina d.o.o. U ovom potonjem vrijedno radi blizu 300 radnika, učlanjenih u Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti. Na žalost, ove ljude Sindikat novinara nikada, niti jednom jedinom riječju, nikada ne spominje, kao da do jučer nisu bili u istoj firmi. Međutim, s njima smo zaključili novi kolektivni ugovor još 17.06.2010. Istovremeno je taj prijedlog kolektivnog ugovora bio ponuđen i Sindikatu novinara. Pa kako se onda može tvrditi da opstruiramo pregovore?

Ali da budemo još konkretniji. Sindikat novinara ne prihvaća novi kolektivni ugovor iz tri ključna razloga. Prvi je visina koeficijenata za obračun plaće, za koje traže da budu veći od onih koje je predložila Uprava, a drugi (povezan s prvim) je da osnovica za obračun plaće bude 2.575 kn umjesto 2.500 kn kako je predložila Uprava.

Oba razloga usmjerena su na visinu plaće, za koju Sindikat traži da bude veća od one koja se sada isplaćuje. Sadašnja prosječna neto plaća radnika koji rade ovu novinu je 5.695,88 kn. Najviša novinarska plaća (dakle, ne Glavnog urednika, nego prvog novinara iza njega) je 10.640 kn. Najniža plaća u društvu je 2.822 kn. Ovo su iznosi koje Uprava i sada nudi, pa neka javnost sama zaključi da li su to plaće ispod nečijeg dostojanstva. " stoji, među ostalim, u priopćenju Uprave Glasa Istre kao odgovor na mogući štrajk novinara u toj tvrtki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije