Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strujni udari

Upozorenje poplavljenima: Ne dirajte električne instalacije!

Popravljanje struje na poplaveljenim područjima
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
30.06.2014.
u 09:16

Strujni udari mogu uzrokovati širok dijapazon ozljeda, od onih blažih pa čak i do smrtnih. Sve ovisi o jačini struje, vremenu djelovanja te putu kojim je tok struje prošao kroz tijelo

Slavonci koji se vraćaju u svoje domove na poplavljenim područjima suočavaju se s mnogim opasnostima, a jedna od njih su i strujni udari, do kojih dolazi usljed neopreznog i brzopletog rukovanja s raskvašenim električnim instalacijama. Iako u Zavodu za hitnu medicinu o tome nemaju službenu potvrdu, doznajemo kako je nekoliko povratnika već zaradilo opekotine usljed "čačkanja" struje.

- Nama se takvi slučajevi ne prijavljuju, jer je riječ o ozljedama koje kvalificiramo kao standardne – kaže Mario Matić, glavni tehničar u ZHM-u Vukovarsko-srijemske županije. U Zavodu za javno zdravstvo ističu kako opasnost te vrste još nije prošla te pozivaju građane da ni u kom slučaju ne kreću u popravke i ne diraju struju bez stručnjaka iz Elektre, osobito ako je razina vode u kući bila iznad instalacije. O tome su im, kažu, date i pisane upute. Unatoč tome, u nastojanju da se što prije vrate u svoje domove ljudi često zaboravljaju na oprez. Kada ih liječnici pitaju zašto su, primjerice, gurali odvijač u utičnicu, objašnjavaju kako su samo željeli nešto popraviti. Strujni udari mogu uzrokovati širok dijapazon ozljeda, od onih blažih pa čak i do smrtnih. Sve ovisi o jačini struje, vremenu djelovanja te putu kojim je tok struje prošao kroz tijelo.

- Svaki kontakt sa strujom može biti fatalan. Pored opeklina na mjestu ulaska i izlaska struje iz tijela, može doći do ozljede unutarnjih organa, pucanja mišića, frakture kostiju pa i  gušenja, ako je zahvaćena dišna muskulatura – kaže epidemiolog dr. Krunoslav Sokol. U svim poplavljenim selima struja je bila isključena, ali u tijeku si popravci i djelomično je puštena.

>> Elektra isključila struju, stanar na dijalizi zbog toga završio u bolnici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije