Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanski obavještajci

Upozorenje na hakerske napade: Na udaru su političke stranke, postoji mogućnost neprijateljske akcije

hakeri
Foto: Željko Hladika/Pixsell
12.03.2017.
u 17:45

Britanska obavještajna agencija upozorila je političke stranke da se zaštite od mogućih kibernetičkih napada podsjetivši da su ruski hakeri pokušali utjecati na prošlogodišnje američke predsjedničke izbore

Britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC), koji je dio špijunske agencije GCHQ, priopćio je da je u pismu čelnicima političkih stranaka ponudio pomoć u jačanju njihove mrežne sigurnosti, potvrdivši izvješće u Sunday Timesu. 

"Imajte na umu način na koji su praćeni događaji u SAD-u, Njemačkoj i posvuda koji nas podsjećaju na mogućnost neprijateljske akcije protiv političkog sustava Ujedinjenog Kraljevstva", navodi se u pismu čelnika NCSC-a Ciarana Martina, kako prenosi Times.

On je upozorio da mogući napadi na britanski demokratski proces ne pogađaju samo političke stranke nego mogu uključivati napade na parlament, think tankove i račune elektroničke pošte pojedinaca.

NCSC je potvrdio Reutersu da je pisao strankama o tom pitanju, ali nije potvrdio da glavni rizik za kibernetičku sigurnos predstavlja Rusija. Upitan o tom izvješću, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da nema dokaza da su Rusii uključeni u pokušaje potkopavanja britanskog demokratskog procesa u ovom trenutku.

"Međutim, imamo puno dokaza da su Rusi sposobni to učiniti. Nema dvojbe da su oni spremni na sve vrste prljavih trikova", kazao je on za televiziju ITV.

> > Ruski hakeri napali elektroenergetsku kompaniju u SAD-u

> > Nevjerojatan slijed događaja: Rusija i Amerika u prvom svjetskom kibernetičkom ratu

Komentara 2

GO
gooniegoogoo
18:25 12.03.2017.

smiješno je tvrditi da je itko hakirao izbore jer glasačka mjesta nemaju internet pa se ni ne mogu hakirati. Obamin nadzornik svih US sigurnosnih agencija Clapper izjavljuje;"nema dokaza da je Rusija utjecala na izbore." S druge pak strane, ako vodiš državni server kao privatni, hakira ga i Guccifer, a di neće KGB. Nego dajte nam recite jel Obama prisluškivao Trumpa i ak je jel po čl.3 il po FISI, kae s nalogom, jel po prvom ili drugom ili trećem zahtjevu, jel zahtjev išo na Trumpa ili Ruse, jel Obama sam dao nalog, jel bez naloga?

TO
Toddetski
07:49 13.03.2017.

Ok. A gdje su ti dokazi? Imate barem neki link? I kako se ovo uklapa u nedavne Wikileaks objave?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije