Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uredba

Unija naknade za plaćanje karticama reže čak 80%

kartice
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
04.11.2014.
u 07:00

Europska komisija traži da se naknade za kreditne kartice ograniče na 0,3%, a debitne 0,2%. Kod nas su naknade od 0,82 do 1,45 %

Nakon što je srezao cijenu roaminga, EU je krenuo ujednačavati cijenu naknada za plaćanje karticama. Prema istraživanju koje je provela Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Hrvatska spada među zemlje s iznadprosječno visokim multilateralnim naknadama kod korištenja kartica. Riječ je o naknadama koje banka prihvatitelj – banka koja je vlasnik POS terminala smještenog kod trgovca ili vlasnik bankomata – plaća banci izdavatelju za obavljenu transakciju. Povrh toga, naknadu plaća i trgovac koji prihvaća karticu – a sve u konačnici predstavlja trošak kupca i vlasnika kartice. Najniža je multilateralna naknada za transakcije Maestro karticama – prosječnih 0,82%, a najviša – 1,45% – za Visa kartice.

Kod kreditnih kartica MasterCard naknada je 1,37 %. U usporedbi s razvijenijim zemljama Europske unije, primjerice Francuskom, Italijom i Nizozemskom, Hrvatska ima visoke naknade. U Njemačkoj su visoke naknade za transakcije kreditnim karticama, a niže za debitne kartice (kartice koje dobije svaki imatelj računa u banci). U istraživanje su uključene cijene osam najvećih banaka u Hrvatskoj. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja procjenjuje da će, prođe li prijedlog EU uredbe o ograničavanju naknada, znatno pojeftiniti naknade u Hrvatskoj, i to za Visa kartice do 80 posto, a za MasterCard do 70 posto.

Europski je parlament u travnju ove godine glasao o prijedlogu Komisije da se naknade za kreditne kartice ograniče na 0,3%, a naknade za debitne kartice na 7 eurocenti ili 0,2% obavljene transakcije. To uključuje potrošačke i komercijalne kartice za cijelu eurozonu, jednako na domaće i prekogranične transakcije. AZTN naglašava da još slijede pregovori između Komisije i zemalja članica o konačnom tekstu uredbe.

>> Cijene telefoniranja u EU razlikuju se i do 774 posto!

Komentara 4

VV
Vrazje Vjestice
08:08 04.11.2014.

ma gdje je to naknada 1,37%??? kartične kuće i dan danas uzimaju prodajnim mjestima od 7-11%

KA
kafka
07:35 04.11.2014.

To! . . . . . . . . Sada tako i s ostalim nametima pohlepnih banaka. . . . . . . . . . . . Zamislite banke posljednje desetljeće svoju uslugu nazivaju proizvod. ! Nebuloza! . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

PE
peroilak62
09:08 04.11.2014.

Bankari su naj veci lopovi i njihovoj pohlepi nema kraja.Kradu od naroda i to sve po zakonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije