Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
program 'Jamstvo za svako dijete'

UNICEF otvara dva nova Centra igre i knjižnice igračaka u Međimurskoj županiji

UNICEF
Foto: UNICEF
1/5
24.01.2022.
u 16:32

Uz aktivnosti u Centrima igre organizirane su i tri pomno osmišljene edukacije za 55 stručnjaka iz područja ranog predškolskog odgoja i obrazovanja iz raznih vrtića

U predškolski odgoj nije uključeno čak 40 posto djece u dobi do šest godina u Međimurskoj županiji, a ovakvu negativnu sliku nastoji ublažiti UNICEF, iz kojega je danas najavljeno da će u veljači na području ove županije otvoriti dva nova Centra igre i knjižnice igračaka.

"Novootvoreni Centri igre, uz već postojeće, mjesta su za neformalno obrazovanje djece i učenje kroz igru. Posebno su to korisna mjesta za najranjiviju djecu jer se u neformalnom okruženju u blizini svog doma i škole druže s vršnjacima, a druže se i roditelji", pojašnjava se u priopćenju. Iz UNICEF-a naglašavaju da će kroz Centre igre i knjižnice igračaka obuhvatiti više od 450 djece, za što su zaposlena tri obrazovna stručnjaka, a kako bi se aktivnosti dodatno prilagodile i za obitelji romske nacionalne manjine, dio tima su i tri romska asistenta.

Aktivnosti u Centrima igre osmišljavaju i provode stručnjaci iz Pučkog otvorenog učilišta ‘Korak po korak’, UNICEF-ova provedbenog partnera, a igračke i knjige namijenjene novim lokacijama ovih se dana katalogiziraju u praktikumu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta, Odsjek u Čakovcu. Taj je praktikum, naglašava se u priopćenju, ususret ovoj akademskoj godini opremljen novim inkluzivnim didaktičkim dodatcima, što će budućim odgojiteljima omogućiti da iskuse kako praktičke materijale primijeniti u radu s djecom. Prostor praktikuma praktikuma namjerava se otvoriti i za djecu koja još nisu upisana u vrtić te im na taj način pružiti mogućnost za igru i učenje u vrtićkom okruženju, navodi se u priopćenju.

Sve ove aktivnosti vezane su uz pilot projekt Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj, koji se financira novcem EU, a provodi se u sedam zemalja članica s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima.

Uz aktivnosti u Centrima igre organizirane su i tri pomno osmišljene edukacije za 55 stručnjaka iz područja ranog predškolskog odgoja i obrazovanja iz raznih vrtića. Stručnjaci su, navodi se u priopćenju, učili o važnosti društvene pravde, uvažavanja različitosti, razvoja inkluzivne svijesti te prevladavanja predrasuda i stereotipa u radu s djecom predškolske i rane osnovnoškolske dobi.

"Mi u POU ‘Korak po korak’ posvećeni smo djeci u riziku i svojim aktivnostima želimo utjecati na poboljšanje njihovih uvjeta života te prilika za obrazovanje. Naša uloga u ovom pilot-programu, koji u Međimurskoj županiji radi veliku promjenu, uključuje rad na sveobuhvatnom osnaživanju stručnjaka u sustavu obrazovanja te provođenju aktivnosti u Centrima igre. Centri igre vrlo su važni kao prilike za neformalno obrazovanje i mjesta gdje se djeca i roditelji druže, igraju, razmjenjuju iskustva s drugima, a mogu i besplatno posuditi igračke", objasnila je Sanja Brajković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta 'Korak po korak'.

Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, ističe pak kako je izuzetno važno doprijeti do najranjivije djece i omogućiti im da ostvare svoj puni potencijal. "Provedbom pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete želimo povećati broj djece uključene u predškolski odgoj, omogućiti da više djece s teškoćama u razvoju ima pristup uslugama koje su im potrebne, osnažiti više roditelja vještinama koje su im potrebne da bi bili spremniji u roditeljskoj ulozi", kaže Castillo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije