Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Unatoč znatnom gubitku glasova socijaldemokrati ostali prvi u Koruškoj, krajnji desničari drugi

AUT, Kärntner Landtagswahlen 2023
Foto: EXPA/ Johann Groder
1/3
05.03.2023.
u 18:03

Na novim regionalnim izborima u austrijskoj saveznoj pokrajini Koruškoj nastavila je rasti popularnost krajnje desnice, a socijaldemokrati zahvaljujući prepucavanjima u stranci izgubili su 9 posto glasova i potporu u radničkim četvrtima koje su bile njihova dosadašnja biračka baza

Kako su pokazale prve izlazne ankete austrijske državne televizije ORF, objavljene danas u 16 sati, austrijska Socijaldemokratska stranka (SPÖ), predvođena dosadašnjim pokrajinske poglavarima Peterom Kaiserom, unatoč znatnom gubitku glasova birača, pobjednica je regionalnih izbora u austrijskoj saveznoj pokrajini Koruškoj. Socijaldemokrati su dobili 38,6 posto glasova birača, što je za čak 9,3 posto manje nego 2018. godine, na prethodnim izborima.

Na drugom mjestu je krajnja desna Slobodarska stranka (FPÖ), koja je obranila drugo mjesto s 24 posto naklonosti biračkog tijela, što je jedan posto više nego 2018. Narodna stranka (ÖVP) s 18,7 posto odnosno 3,3 posto više glasova nego na prošlim izborima ostala je na trećem mjestu. Četvrti je Team Kärnten s 9,6 posto (+4 posto). Zeleni i liberali Neosa su peti i šesti s osvojenih 4,1 odnosno 2,2 posto glasova, što znači da obje stranke nisu uspjele prijeći izborni prag i ući u koruški pokrajinski parlament. Slijede ostale male stranke.

Izborni rezultat u Koruškoj potvrđuje sve manju naklonost austrijskih birača socijaldemokratima i daljnju popularnost krajnjih desničara (FPÖ) u ovoj saveznoj pokrajini u kojoj je nekada vladao karizmatični ultradesničar Jörg Haider. I to s programom koji je sve stroži i nemilosrdniji prema useljenicima, posebice azilantima, te sve većom nesklonosti Austrijanaca prema austrijskoj narodnjačko-zelenoj vladi, koju se stalno za nešto proziva. Jednom zbog ogromnih poskupljenja u zemlji, pa potom zbog navodnih propusta u upravljanju pandemijskom krizom itd. Uz traženja da odstupi s vlasti. 

Kako ističu analitičari i dobri poznavatelji austrijskih (ne)prilika, krajnji desničari svojim populizmom i ksenofobijom glasove osvajaju ne samo u svojoj krajnje desnoj bazi nego i u siromašnim radničkim četvrtima koja su dosad bila biračka baza socijaldemokrata, kao i u narodnjačkim bazama. Na koruške izbore bilo je pozvano 427.929 birača, a teme su bile poskupljenja, klima, azil, korupcija. Izlaznoj na izbore bila je 73,4 posto, dakle, viša nego 2018. godine kada je iznosila 69 posto. U svakom slučaju socijaldemokrat Peter Kaiser, ako i dalje ostane na čelu koruškog SPÖ-a, morat će u potragu za koalicijskim partnerom.

Mediji navode kako su socijaldemokrati platili izborni ceh odnosno gubitak od preko 9 posto glasova zbog ne samo učestalog prepucavanja u stranačkom vrhu SPÖ-a oko toga treba li sadašnja glavna šefica stranke na saveznoj razini Pamela Rendi Wagner i dalje ostati čelnica socijaldemokrata koji javno ističu svoje aspiracije na kancelarsku fotelju nego i sve snažnijeg uzleta krajnjih desničara u drugim austrijskim pokrajinama. Kao primjerice nedavno u Donjoj Austriji. Austriji očito predstoje zanimljiva vremena.

VIDEO: Mama ŠČ! treća najgledanija pjesma Eurovizije na službenim stranicama u veljači

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije