Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20 centara

UN uspostavlja zaštitne centre za djecu na balkanskim migrantskim rutama

marie pierre poirier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.02.2016.
u 15:46

Prošle je godine više od 90.000 djece bez pratnje ili odvojene od roditelja tražilo azil u Europi, uglavnom u Njemčkoj i Švedskoj, prema podacima kojima raspolaže UN

Ujedinjeni narodi uspostavljaju niz zaštitnih centara za djecu bez pratnje i migrantske obitelji koje dolaze iz Grčke preko balkanskih zemalja, priopćile su agencija UN-a za izbjeglice i dječja fondacija, objavljeno je danas.

Dvadeset centara služit će kao sigurna mjesta za djecu i roditelje u kojima se mogu igrati, odmoriti i dobiti savjet, rekla je UN-ova agencija za pomoć dodajući da su djeca koja sama putuju ugrožena zbog bolesti, nasilja i krijumčarenja ljudima.   

Osim toga, centri će služiti tomu da ponovno spoje djecu i njihove roditelje, jer su mnoge obitelji razdvojene usred kaosa na granicama ili pri ukrcaju u autobuse, rekao je glasnogovornik UNICEF-a u Ženevi.

"Na tim putovanjima život je djeci uzdrman u temeljima, suočena su sa zbrkom i nevoljama na svakom koraku svoga puta, kazala je koordinatorica UNICEF-a za izbjeglice Marie-Pierre Poirier.   

Četiri zaštitna centra već su počela s radom na grčkim otocima na obje strane grčko-makedonske granice. Drugi će biti otvoreni u sljedeća tri mjeseca u tim dvjema zemljama, ako i u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Prošle je godine više od 90.000 djece bez pratnje ili odvojene od roditelja tražilo azil u Europi, uglavnom u Njemčkoj i Švedskoj, prema podacima kojima raspolaže UN.

Među izbjeglicama  koje prelaze more iz Turske u Grčku 60 posto su žene i djeca.  

>>  Izbjeglice ćemo kontrolirati kao Austrija i Slovenija, a spremni smo na žešće mjere

Komentara 1

Avatar cera
cera
17:47 26.02.2016.

Ako nam oni ne pojačaju natalitet neće nitko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije