Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOSTAVLJANJE DJECE

UN traži od Vatikana objašnjenja o svećenicima pedofilima

papa franjo
Reuters/PIXSELL
10.07.2013.
u 21:32

Komisija UN-a za prava djece, sa sjedištem u Ženevi, objavila je popis argumenata o kojima traži objašnjenje Svete Stolice uoči sastanka koji će se o provođenju Konvencije o pravima djeteta održati u siječnju 2014. godine

Ujedinjeni narodi zatražili su od Vatikana iznošenje detalja o desecima tisuća slučajeva zlostavljanja djece unutar katoličkih ustanova, prenosi večeras web stranica Vatican Insider. Komisija UN-a za prava djece, sa sjedištem u Ženevi, objavila je popis argumenata o kojima traži objašnjenje Svete Stolice uoči sastanka koji će se o provođenju Konvencije o pravima djeteta održati u siječnju 2014. godine.

Ključno pitanje je koje je mjere poduzela Crkva za jamčenje da svećenici optuženi za pedofiliju budu daleko od djece i koju je pomoć pružila žrtvama. UN traži i pojašnjenje u slučajevima u kojima su maloljetnici bili primorani na šutnju kako bi se smanjila opasnost od javnih skandala. Nadalje, komisija UN-a zatražila je objašnjenje o tome da se „nelegalnima“ smatra djecu rođenu izvan bračne veze i o slučaju Magdaleninih pralica (Magdalene kuće su ženske ustanove Crkve u Irskoj u kojima su prihvaćane sirotice), kojima su upravljale časne sestre u Irskoj od 1922. do 1996. godine gdje su djevojke trpjele fizička zlostavljanja i bile primorane na rad.

Drugi slučaj koji se izravno spominje su Kristovi legionari (muška katolička ustanova koju je 1941. u Meksiku osnovao Marcial Maciel Degollado) optuženi da suzabranjivali sjemeništarcima kontakte s obitelji.

Pred komisijom u siječnju

Podugačak, oko 20 pitanja, je popis zahtjeva za detaljnim informacijama o „svim slučajevima seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika, redovnica i redovnika, te o kojima je bila obaviještena Sveta Stolica“.

Komisija UN-a za prava djece, koja prati štovanje Konvencije UN-a o pravima djeteta iz 1989., poslala je popis od oko 20 pitanja 1. srpnja, a danas se doznalo za nj. Posebno se želi znati koja su uputstva dana kleru, na svim razinama, kako vijesti o zlostavljanjima djece budu predana policijama pojedinih zemalja u kojima su se dogodili slučajevi pedofilije. Isto tako se traži u koji se slučajevima od klera tražilo da „ne prijave te zločine“ nadležnim civilnim organima, kao s koje razine su upućivani takvi nalozi.

Komisija UN-a želi razumjeti i politiku Crkve prema obeštećivanju žrtava svećenika pedofila, odnosno je li novčano plaćanje obeštećenja bilo vezano i za obvezu šutnje zlostavljenih. Sve tražene informacije moraju biti upućeni Komisiji UN-a do 30. prosinca ove godine. Sveta Stolica, kao i sve zemlje potpisnice Konvencije o zašiti djeteta, mora iznijeti tražene podatke kada se o njoj raspravlja, odnosno biva primljena u audijenciju pred komisijom. Vatikan će pred komisijom biti primljen u siječnju 2014., koja je 18. lipnja saslušala predstavnike žrtava pedofila američke organizacije Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP). Predsjednica SNAP-a, Barbara Blaine, izjavila je kako činjenica da je UN pozvao Vatikan da odgovara na pitanja o slučajevima pedofilije je „nada za žrtve u cijelome svijetu“.

\"Moramo dati odgovore\"

Diplomatska misija Svete Stolice u Ženevi, gdje je sjedište Komisije UN za prava djeteta, iznijela je kako će vatikansko Državno tajništvo odgovoriti na sva pitanja.

- Moramo dati odgovore - izjavio je za Vatican Insider predstavnik vatikanske misije pri UN-u monsignor Massimo de Gregori, te dodao kako poziv Komisije UN-a da se odgovara na pitanja je „rutinska procedura za sve države potpisnice Konvencije UN-a o zaštiti djeteta“.

- Ne može se negirati da je zlostavljanja bilo, ali je važno znati kako ta inicijativa nije usmjerena samo prema Svetoj Stolici, već ona postoji za sve države - izjavio je monsignor De Gregori, te dodao kako se takav zahtjev upućen Vatikanu ne treba instrumentalizirati.

>> Papu bira i američki kardinal koji je skrivao svećenika pedofila

>> Sveta Stolica nije kriva što je svećenik zlostavljao maloljetnike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije