Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 92. GODINI

Umro Mihail Gorbačov. Njegova uloga u padu SSSR-a i dalje izaziva kontroverze

Foto: Ron Sachs / CNP Photo via Newscom Newscom/PIXSELL
1/9
30.08.2022.
u 22:30

Poznati svjetski političar umro je nakon duge i teške bolesti.

Bivši predsjednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov je umro u 92. godini života, javljaju ruski mediji.

"Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras nakon teške i dugotrajne bolesti", izvijestila je Centralna klinička bolnica u Moskvi.

Ključan za kraj Hladnog rata

Gorbačov je posljednji predsjednik Sovjetskog saveza. Zbog svoje uloge u kraju Hladnog rata, smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti druge polovice 20. stoljeća. Međutim, njegova uloga u padu SSSR-a i dalje izaziva kontroverze, pogotovo u Rusiji gdje ga krive zbog gubitka utjecaja i moći.

Gorbačov je sklopio sporazume o smanjenju naoružanja sa Sjedinjenim Državama i partnerstva sa zapadnim silama kako bi uklonio Željeznu zavjesu koja je dijelila Europu od Drugog svjetskog rata i doveo do ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Photo: GARY HERSHORN/REUTERS
Foto: GARY HERSHORN/REUTERS

Kad su prodemokratski prosvjedi zahvatili zemlje sovjetskog bloka komunističke istočne Europe 1989., suzdržao se od uporabe sile - za razliku od prethodnih čelnika Kremlja koji su poslali tenkove da slome ustanke u Mađarskoj 1956. i Čehoslovačkoj 1968. Ali prosvjedi su potaknuli težnje za autonomijom u 15 republika Sovjetskog Saveza, koji se raspao u sljedeće dvije godine na kaotičan način.

Žestok kritičar Vladimira Putina

Kad je 1985. godine postao glavni tajnik sovjetske komunističke partije, u dobi od 54 godine, krenuo je revitalizirati sustav uvođenjem ograničenih političkih i ekonomskih sloboda, ali su njegove reforme izmakle kontroli.  Njegova politika 'glasnosti' - slobode govora - omogućila je do tada nezamislivu kritiku stranke i države, ali je također ohrabrila nacionaliste koji su počeli vršiti pritisak za neovisnost u baltičkim republikama Latviji, Litvi, Estoniji i drugdje.

Nakon što je 30. lipnja posjetio Gorbačova u bolnici, liberalni ekonomist Ruslan Grinberg rekao je novinskom izdanju oružanih snaga Zvezda: "Svima nam je dao slobodu - ali ne znamo što bismo s njom."

Nakon raspada SSSR-a, Gorbačov je bio žestok kritičar Borisa Jeljcina, ali i njegova nasljednika Vladimira Putina.

VIDEO: Oglas za kuću u Vukovaru izazvao veliku pozornost građana: 'Stanovnici su skoro u potpunosti Hrvati'

Ključne riječi

Komentara 35

HI
hiohio
22:48 30.08.2022.

Ovog će ju rusi slavit tek za 100 godina, jer je 100 godina bio sa pametom ispred njih.

VK
vk52
22:54 30.08.2022.

Pocivaj u miru Gorbi.

TO
tolitol
23:33 30.08.2022.

Velik čovjek, jedna od najvećih povijesnih ličnosti 20. stoljeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije