Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Umro anđeo čuvar trojice papa

Camillo Cibin
AFP
26.10.2009.
u 15:57

Cibin je bio sudionik u spašavanju života Ivana Pavla II. kada je 13. svibnja 1981. u 17.17 sati atentator Ali Agca pucao u papu. Tada je Cibin skočio preko ograde kako bi uhvatio Alija Agcu, koji je zatim osuđen na doživotni zatvor.

RIM – Camillo Cibin (83), anđeo čuvar trojice papa, umro je u rimskoj klinici Pio XI. Bio je glavni nadglednik Vatikanske straže, odnosno Žandarmerije, službe koja nije isto što i Švicarska straža.

Cibin je bio sudionik u spašavanju života Ivana Pavla II. kada je 13. svibnja 1981. u 17.17 sati atentator Ali Agca pucao u papu. Tada je Cibin skočio preko ograde kako bi uhvatio Alija Agcu, koji je zatim osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja atentata na papu. Iz talijanskog zatvora Agca je oslobođen 2000. godine i sada je u turskom zatvoru gdje izdržava kaznu za ubojstvo novinara.

Camillo Cibin glavnim je nadglednikom imenovan 1971., za pontifikata Pavla VI. Bio je na svih 104 putovanja Ivana Pavla II. u svijetu, kao i na onima u Italiji, a pratio ga je i na odmorima u planinskim mjestima.

I Benedikt XVI. ga je 2005. potvrdio kao nadglednika Žandarmerije, a onda je Cibin 2006. otišao u mirovinu nakon čak 58 godina službe. Tada je voditeljem Žandarmerije postao njegov zamjenik Domenico Giani, koji je i danas na toj dužnosti.

Camilo Cibin bit će pokopan u utorak u bazilici svetog Petra. 

Ključne riječi

Komentara 3

AG
Agramer198
14:28 27.10.2009.

@ Fritz the cat Da ga takve budale kao ti ne pokušaju upoznati još malo bliže s Bogom... Ivan Pavao II- SANTO SUBITO

FT
Fritz The Cat
13:58 27.10.2009.

papa je dobar i njega vole svi,i ptica u letu i cvet na livadi,svi ga vole jer je on tako divan i radi samo dobre stvari. vera koju on propoveda je tako lepa i cista i iskrena ,puna je ljubavi i srece. Sta ce onda njemu cuvar????

SM
SMITSMIT
16:39 26.10.2009.

I PAPE IMAJU ANDJELE... pokoj mu duši...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije