Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kobni prijelaz

Umrla je bratu na rukama. Kao da joj je od straha stalo srce

granični prijelaz
Arhiv VL-a
Autori: mb, sve
26.01.2011.
u 22:00

Dvogodišnji dječak smješten je u Dječji dom u Nazorovoj u Zagrebu, a već su počele pripreme za njegov povratak na Kosovo

Umrla je bratu Elvisu na rukama. Da se smrznula, ne znam. Kao da joj je od straha stalo srce. Nitko za tu nesreću nije kriv – tako kaže 40-godišnjak iz Sesveta. U njegovu domu bio je do dolaska policije dvogodišnji dječak s Kosova čija je majka Enisa Binekaj Šahinović pronađena mrtva u nedjelju nedaleko od graničnog prijelaza u Ličkom Petrovu Selu. Priča nam kako je Elvisa Binekaja upoznao dok je radio na Kosovu, kako su se družili, posjetio ga je u Francuskoj, gdje se Elvis sada bavi građevinom:

– Kazao mi je da će izvući sestru iz njihova sela nedaleko od Peći i da joj sređuje papire. Njezin muž živi u Teksasu, tamo ima hotel, ali valjda i druge žene... Ja sam trebao doći po njih kod granice, ali zbog posla nisam mogao pa je uskočio prijatelj kojem je Elvis trebao platiti samo benzin. Pojma nismo imali da Enisa ide bez dokumenata – uvjerava.

Kaže da je bosansko-hrvatsku granicu Elvis prešao legalno i da se sa sestrom trebao naći na hrvatskoj strani, gdje je čekao 55-godišnjak iz Zagreba. Enisa i Elvis su se čuli, kazala mu je da nije dobro. Djevojka iz BiH, koja je također legalno prešla granicu, odvela ga je do nje. Uzeli su dijete i kroza snijeg krenuli prema čovjeku što ih je čekao:

– Potrajalo je to dva sata. Elvis je bio mokar gotovo do struka. Dao je prijatelju dijete i krenuo po sestru. Kad se vratio, vodiča koji je s Enisom bio u snijegu više nije bilo – tvrdi.

Za to je vrijeme dječak bio u autu, u neko doba, kad se Elvis koji je ostao na bosanskoj strani nije vraćao, vozač je s njim krenuo put Sesveta:

– Doveo ga je meni jer nije znao što bi s njim. Mali je plakao i zvao mamu. Moja žena ga je prihvatila, utoplila. Zvali smo mališanovu baku da ga pitamo što da mu damo jesti. Rekla je da je na prsima.... Ja sam otišao na put, prema BiH, mali je ostao. Onda me zvala policija, rekli su da se javim u Slavonski Brod, jer sam bio u blizini, i tamo dam izjavu. Međutim, odveli su me u Korenicu pa je gazda morao doći na utovar. U policiji i na sudu bio sam nekih 28 sati. Na kraju su i mene i prijatelja pustili, kad su shvatili da nemamo ništa s tim. Tko su ti ljudi, ne znam, kao što ne znam tko je 26-godišnjak iz Zagreba kojeg se spominje – priča Sesvećanin.

Dvogodišnji dječak i dalje je u Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj. Igra se, ponekad zaplače i doziva majku. Majčina braća došla su ga posjetiti. Bio je kod njega dva puta i veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Valdet Sadiku.

– Dijete je zdravo, izvrsno je zbrinuto, na čemu zahvaljujem. Ovo je vrlo težak i tragičan slučaj, i zbog djeteta, i zbog izgubljenog života, i zbog obitelji. Počele su pripreme za njegov povratak na Kosovo – dodaje veleposlanik. Povratak se koordinira s centrom za socijalnu skrb na Kosovu koji će odlučiti gdje će mališan biti smješten.

Ključne riječi

Komentara 7

VI
vidimškoj
22:08 26.01.2011.

tuga od jeb..enog života.

AN
ana1
00:39 27.01.2011.

Kako se život često grubo poigra sa čovjekom a najgore je to što djeca ispaštaju ni kriva ni dužna!

DR
drznedaj
22:27 26.01.2011.

NE zelim time uvrijedit Kosovo, ali kakva li sudbina nakon svega ovog ceka malisana. NE vjerujem da je socijalna skrb na Kosovu na zavidnom nivou. Jadna beba ce zavrsit vjerojatno u nekom domu. Pa zar nakon svega jos i to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije