Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ima li papira?

Umjetnost ili prava glupost? Pjesnik želi isprintati cijeli internet

print,printanje
Thinkstock
05.06.2013.
u 22:08

Kenneth Goldsmith već je iznajmio dvoranu u koju namjerava skladištiti isprintane papire. No nisu svi oduševljeni njegovom idejom

Umjetnik i prvi pjesnički laureat Muzeja moderne umjetnosti Kenneth Goldsmith odlučan je u namjeri da isprinta cijeli internet. U tu je svrhu, piše Huffington post, u Mexico Cityju unajmio prostor veličine 500 kvadratnih metara sa stropom visine šest metara gdje će skladištiti sve isprintane papire.

No Goldsmith ne planira sav posao obaviti sam. Putem, a čega drugog negoli - interneta pozvao je sve zainteresirane da se pridruže i sudjeluju u megalomanskom projektu. - Pošaljite jedan list papira ili pun kamion - napisao je korisnicima Tumblra. Projekt je osnovao u spomen na programera i aktivista Aarona Swartza koji je u siječnju počinio samoubojstvo. Život si je oduzeo jer ga je, nakon što je s interneta neovlašteno skinuo milijune znanstvenih članaka iz digitalne knjižnice JSTOR, čekalo federalno suđenje. Goldsmith kao i Schwartz vjeruje u otvoren pristup informacijama.

Reakcije oko projekta su podvojene. - Ovo je besmisleno gubljenje papira i novca - komentirao je jedan posjetitelj avangardne stranice UbuWeb koju je Goldsmith osnovao. - Je li to umjetnost ili samo sr***- upitao je drugi. Nezadovoljnika očito ima mnogo jer je pokrenuta i peticija Change.org koja nastoji zaustaviti realizaciju projekta.

Goldsmith ipak neće popustiti. Potvrdio je da će se akcija printanja odviti od 26. srpnja do 30. kolovoza.

>>Grafiteri pokazali da grafiti nisu šaranje, nego umjetnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije