Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbrka u zakonu

Umjesto mirovine udovica poginulog branitelja ostala na ulici

Predrag Matić portal (1)
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/3
24.05.2013.
u 13:54

Udovica poginulog branitelja obaviještena da ne postoji jedinstven stav o primjeni zakona

Imaju li udovice poginulih branitelja, koje su se udale prije no što su snagu stupile izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, pravo na obiteljsku mirovinu ili je ono rezervirano samo za žene koje su novu bračnu zajednicu osnovale nakon stupanja zakona na snagu, izgleda da nije jasno ni onima čiji bi to posao trebao biti. Proizlazi to iz dopisa koji je od pomoćnika ravnatelja HZMO-a Nevena Spetića dobila udovica Marija Malinović Godić iz Nove Gradiške. Naime, Spetić je obavještava da “ne postoji jedinstven stav o primjeni zakona” pa je stoga HZMO poslao naputak područnim službama “da se privremeno zaustavi rješavanje zahtjeva za priznanje prava na obiteljsku mirovinu”.

Dva mjeseca prekasno

Taj je odgovor Malinović Godić dobila dva mjeseca prekasno jer je u bolnici u Novoj Gradiški, gdje je radila 32 godine, dala otkaz: – Referentica iz Nove Gradiške zvala me početkom godine i rekla mi da imamo pravo podnijeti zahtjev za mirovinu iza supruga Ante Malinovića. Prikupila sam dokumentaciju, dobila rješenje o statusu člana obitelji hrvatskog branitelja, rješenje o obiteljskoj invalidnini koje je prošlo reviziju u Ministarstvu branitelja. Čekala sam poziv što još trebam dostaviti od dokumentacije. A onda je sve stalo i ja sam sada nigdje. Sve ove godine ništa nisam tražila, kad sam se ponovno udavala nisam, kao mnoge, htjela skrivati svoju vezu da bih zadržala prava.

Sad kad mi je rečeno da mogu nešto ostvariti, ja sam ostala na cesti. Pravnik bolnice kaže da će me vratiti na posao ako dobije pismeno očitovanje ministara Predraga Matića, Miranda Mrsića i Rajka Ostojića – kroza suze govori Marija Malinović Godić koja će morati vratiti oko 6000 kuna invalidnine. Njezina sumještanka Mirela Vondra zamalo se našla u istoj situaciji: – I mene su zvali da imam pravo na mirovinu, sredila sam svu dokumentaciju i dobila rješenje o mirovini koje je prošlo reviziju u Ministarstvu branitelja, što je potpisao pravnik Tomo Bogović. Prije nekoliko dana podnijela sam zahtjev za raskid radnog odnosa, a u srijedu, kad su me obavijestili da se sve stopira, na brzinu sam ga povlačila – kaže udovica branitelja Milana Kumića koja se nekoliko godina nakon njegove pogibije ponovno udala. I ona će morati vratiti invalidninu. Udovica pukovnika Ivana Atlagića, Ivana Kumić iz Cerničke Šagovine, 10. svibnja izvadila je potvrdu o pravu na povlasticu za uvoz automobila, dobila rješenje o statusu člana obitelji branitelja... – Došla sam po rješenje o mirovini. Ono je ujutro bilo napisano, a poslijepodne povučeno. Sva sreća da nisam imala 2000 kuna predujma za automobil jer bih sada bila u gadnim problemima – kaže.

Hrvatski jal

– Napravili smo da udovice mogu biti u izvanbračnoj ili novoj bračnoj zajednici bez gubitka prava. Sad se javlja hrvatski jal koji može postati izvozni proizvod. Javljaju se sve one osobe koje se smatraju zakinutima, ali zakoni se ne provode retroaktivno. Hrvatska to materijalno ne može izdržati – kazao je ministar Matić.

>>Matić: Branitelji nisu osjetili krizu jer im prava nisu smanjena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije